![]() |
LPG zagadka
Witam zajrza³em pod dekiel toroidalnego zbiornika LPG (Stako), ¿eby spisaæ
jego "personalia" i zaniepokoi³a mnie pewna "¶rubka", która jest odkrêcona i lata lu¼no zdjêcia podejrzanej: http://img151.imageshack.us/img151/9...jcie028jj4.jpg http://img172.imageshack.us/img172/6...jcie029fa8.jpg Domy¶lam siê, ¿e jest to jaka¶ ¶ruba regulacyjna. Czy mam racjê? Byc moze s³u¿y wyregulowaniu kiedy (przy jakim nape³nieniu) ma odbiæ zawór? Kto¶ sie orientuje co to za ¶ruba i jaki skutek ma jej dokrêcenie albo odkrêcenie? Bo to ¿e jest na maks wykrêcona i lata lu¼no mnie niepokoi. |
Re: LPG zagadka
> Kto¶ sie orientuje co to za ¶ruba i jaki skutek ma jej dokrêcenie albo
> odkrêcenie? > Bo to ¿e jest na maks wykrêcona i lata lu¼no mnie niepokoi. jak dla mnie to jest zawor do odciecia gazu z butli:) elektrozawor elektrozaworem, ale taki zawor reczny tez jest. zapal samochod i dokrec na maksa ta srube:) jesli po chwili(2-3 min) samochod zgaznie to znaczy ze mialem racje:) -- pzdr piotrek |
U¿ytkownik "Piotrek" napisa³ w wiadomo¶ci news:g7snf8$f34$... >> Kto¶ sie orientuje co to za ¶ruba i jaki skutek ma jej dokrêcenie albo >> odkrêcenie? >> Bo to ¿e jest na maks wykrêcona i lata lu¼no mnie niepokoi. > > jak dla mnie to jest zawor do odciecia gazu z butli:) > elektrozawor elektrozaworem, ale taki zawor reczny tez jest. > zapal samochod i dokrec na maksa ta srube:) jesli po chwili(2-3 min) > samochod zgaznie to znaczy ze mialem racje:) Hmm mo¿liwe. W ka¿dym razie lekko dokrêci³em ¶rubkê, ¿eby nie lata³a lu¼no i nie brzêcza³a. Oczywi¶cie lekko tzn ¿e ma jeszcze mo¿³iwo¶æ wielu obrotów dokrecenia |
> > jak dla mnie to jest zawor do odciecia gazu z butli:) > elektrozawor elektrozaworem, ale taki zawor reczny tez jest. Raczej na pewno jest to zawór odciecia butli, dlatego odkrecony na maksa. Raczej nie powinien siê dac wykrêciæ, no bo wtedy to by by³a straszna lipa. Przy odkrêceniu maks. odczuwalny jest opór i dalej nie powinno siê daæ odkrêcaæ. Strasznie zakrêci³em ;) Pozdrawiam |