![]() |
Niewyrejstrowanie OC z przed 9 lat
w 2002 r sprzeda³em samochod mia³em na niego AC i OC. i od tamtej pory
zapomnia³em o nim do wczoraj gdy by³em w ubezpieczalni po zaswiadczenie o zni¿ce za bezszkodow± jazdê kolejny samochod kupi³em dwa lata temu Ubezpieczy³em w innej firmie. Teraz ten Pan ktory wydawa³ mi za¶wiadczenie poinformowa³ mnie ¿e nie zg³osi³em wyrejstrowania ubezpieczenia z chwil± sprzeda¿y samochodu i bêdê musia³a zap³acic zaleg³e sk³adki za 9 lat. Oczywi¶cie nikt mnie nie informowa³ ¿e ubezpiecza moj dawno sprzedany samochod. Jakie konsekwencjê moge mieæ z tego powodu i czy maj± prawo domagaæ sie ode mnie pieniêdzy za ubezpieczenie Pozdrawiam |
Re: Niewyrejstrowanie OC z przed 9 lat
On 7 Cze, 13:39, "kowtow" <> wrote:
>Teraz ten Pan ktory wydawa mi za wiadczenie > poinformowa mnie e nie zg osi em wyrejstrowania ubezpieczenia z chwil > sprzeda y samochodu i b d musia a zap acic zaleg e sk adki za 9 lat. Bzdury opowiada, nie pamietam kiedy wprowadzili automatyczne przedluzanie OC, ale nawet jesli obowiazywalo wtedy, to bez oplacenia skladki przedluza sie tylko na jeden rok..., a po sprzedazy przechodzi na nowego wlasciciela... WS |
W dniu 07.06.2011 13:39, kowtow pisze:
> Jakie konsekwencjê moge mieæ z tego powodu i czy maj± prawo domagaæ sie ode > mnie pieniêdzy za ubezpieczenie Jak pisze WS - bez op³acenia sk³adki max. na jeden rok siê przed³u¿a, a po 9 latach to ju¿ i tamto przedawnione. |
begin kowtow
> Teraz ten Pan ktory wydawa³ mi > za¶wiadczenie poinformowa³ mnie ¿e nie zg³osi³em wyrejstrowania > ubezpieczenia z chwil± sprzeda¿y samochodu i bêdê musia³a zap³acic > zaleg³e sk³adki za 9 lat. Bredził. -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
U¿ytkownik "kowtow" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:isl2m9$v7o$.pl... >w 2002 r sprzeda³em samochod mia³em na niego AC i OC. i od tamtej pory >zapomnia³em o nim do wczoraj gdy by³em w ubezpieczalni po zaswiadczenie o >zni¿ce za bezszkodow± jazdê kolejny samochod kupi³em dwa lata temu >Ubezpieczy³em w innej firmie. Teraz ten Pan ktory wydawa³ mi za¶wiadczenie >poinformowa³ mnie ¿e nie zg³osi³em wyrejstrowania ubezpieczenia z chwil± >sprzeda¿y samochodu i bêdê musia³a zap³acic zaleg³e sk³adki za 9 lat. Z chwil± nabycia samochodu polisa OC przechodzi na kupuj±cego i to kupuj±cy ma 30 dni na wypowiedzenie umowy OC je¿eli nie chce kontynuowaæ op³acania OC u danego ubezpieczyciela. Jednak Ty powniene¶ zanie¶æ umowe kupna-sprzeda¿y do TU celem powiadomienia ich od kogo maj± sci±gaæ sk³adki za OC. :-) Swoj± drog± to dziwne, ¿e TU nie przysy³a³o Ci co roku odcinku przelewu do zap³aty za sk³adkê... |
On Jun 7, 1:55Â pm, to <> wrote:
> begin kowtow > > > Teraz ten Pan ktory wydawa³ mi > > za¶wiadczenie poinformowa³ mnie ¿e nie zg³osi³em wyrejstrowania > > ubezpieczenia z chwil± sprzeda¿y samochodu i bêdê musia³a zap³acic > > zaleg³e sk³adki za 9 lat. > > Bredził. > Hmmm, a co gdyby mu zaplacic co sobie zaspiewal a nastepnie oskarżyć o wyłudzenie? Czy moglby utracić mozliwość wykonywania zawodu w przypadku przegranej? |
W dniu 2011-06-07 14:00, nom pisze:
> Z chwil± nabycia samochodu polisa OC przechodzi na kupuj±cego i to > kupuj±cy ma 30 dni na wypowiedzenie umowy OC je¿eli nie chce kontynuowaæ > op³acania OC u danego ubezpieczyciela. Jednak Ty powniene¶ zanie¶æ umowe > kupna-sprzeda¿y do TU celem powiadomienia ich od kogo maj± sci±gaæ > sk³adki za OC. :-) > Swoj± drog± to dziwne, ¿e TU nie przysy³a³o Ci co roku odcinku przelewu > do zap³aty za sk³adkê... Teraz tak. 9 lat temu nie. 9 lat temu poprzedni w³a¶ciciel mia³ samochód z ubezpieczeniem wa¿nym 30 dni od chwili zakupu, b±d¼ je¶li polisa koñczy³a siê wcze¶niej - do koñca polisy. Zapewne op³aci³ swoje i zapomnia³ o sprawie ;) b±d¼ je¶li to by³ handlarz - op³aci³ na w³a¶ciciela/ przed³u¿y³ jego umowê, a potem z t± umow± sprzeda³ ;) W ci±gu tych 9 lat troszeczkê warunki ubezpieczeñ siê zmieni³y ;P Teraz kupujesz samochód z polis± - i masz 30 dni albo na przepisanie jej na siebie, albo na rezygnacjê. Wtedy mia³e¶ ubezpieczenie tylko na 30 dni od zakupu - po tym czasie, b±d¼ przy przerejestrowywaniu musia³e¶ zawrzeæ umowê OC na siebie - w³a¶ciciel szed³ do ubezpieczalni i dostawa³ z automatu zwrot niewykorzystanej sk³adki (-30 dni). Teraz dostaniesz zwrot niewykorzystanej sk³adki tylko je¶li kupuj±cy nie bêdzie chcia³ jej przepisywaæ na siebie ;) Pozdrawiam ! |
U¿ytkownik "Czarek Daniluk" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:islci5$9cn$.pl... >> Teraz tak. > 9 lat temu nie. > 9 lat temu poprzedni w³a¶ciciel mia³ samochód z ubezpieczeniem wa¿nym 30 > dni od chwili zakupu, b±d¼ je¶li polisa koñczy³a siê wcze¶niej - do koñca > polisy. A to tym bardziej autorowi watku mog± skoczyæ, bo dawniej jak siê nie przed³u¿y³o polisy to wygasa³a z koñcem okresu. :-) |
On Tue, 7 Jun 2011, ptoki wrote:
> On Jun 7, 1:55 pm, to <> wrote: >> begin kowtow >> >>> Teraz ten Pan ktory wydawaÿÿ mi >>> zaÿÿwiadczenie poinformowaÿÿ mnie ÿÿe nie zgÿÿosiÿÿem wyrejstrowania >>> ubezpieczenia z chwilÿÿ sprzedaÿÿy samochodu i bÿÿdÿÿ musiaÿÿa zapÿÿacic >>> zalegÿÿe skÿÿadki za 9 lat. >> >> Bredzi³. >> > Hmmm, a co gdyby mu zaplacic co sobie zaspiewal a nastepnie oskar¿yæ > o wy³udzenie? Pewnie upad³oby na "braku zamiaru". pzdr, Gotfryd |
U¿ytkownik "nom" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:isl3sr$gon$... > > U¿ytkownik "kowtow" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:isl2m9$v7o$.pl... >>w 2002 r sprzeda³em samochod mia³em na niego AC i OC. i od tamtej pory >>zapomnia³em o nim do wczoraj gdy by³em w ubezpieczalni po zaswiadczenie o >>zni¿ce za bezszkodow± jazdê kolejny samochod kupi³em dwa lata temu >>Ubezpieczy³em w innej firmie. Teraz ten Pan ktory wydawa³ mi za¶wiadczenie >>poinformowa³ mnie ¿e nie zg³osi³em wyrejstrowania ubezpieczenia z chwil± >>sprzeda¿y samochodu i bêdê musia³a zap³acic zaleg³e sk³adki za 9 lat. > > Z chwil± nabycia samochodu polisa OC przechodzi na kupuj±cego i to > kupuj±cy ma 30 dni na wypowiedzenie umowy OC je¿eli nie chce kontynuowaæ > op³acania OC u danego ubezpieczyciela. Jednak Ty powniene¶ zanie¶æ umowe > kupna-sprzeda¿y do TU celem powiadomienia ich od kogo maj± sci±gaæ sk³adki > za OC. :-) > Swoj± drog± to dziwne, ¿e TU nie przysy³a³o Ci co roku odcinku przelewu do > zap³aty za sk³adkê... Niech zgadne to bylo PZU ;) PZDr Adam |