![]() |
Re: DSG
U¿ytkownik "Rafa³ VFR" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:ig00cg$21f$.org... > Witam > Powiedzcie mi dobrzy ludzie dlaczego auto ze skrzynia DSG "na swiatlach" lekko > ciagnie do przodu ? > W starych autoamtach zawsze siê mówi³o, ¿e olej nadal kra¿y - i niby to > logiczne - a w DSG ? Dlaczego objaw jest identyczny ? Pewnie dlatego, ¿e jest na D. Jak bêdzie na P to bêdzie sta³ a jak na R to siê bêdzie cofa³. -- andrzej Renowacja schodów |
U¿ytkownik "andrzej" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:ig01j8$4nr$.pl... > U¿ytkownik "Rafa³ VFR" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:ig00cg$21f$.org... >> Witam >> Powiedzcie mi dobrzy ludzie dlaczego auto ze skrzynia DSG "na swiatlach" >> lekko ciagnie do przodu ? >> W starych autoamtach zawsze siê mówi³o, ¿e olej nadal kra¿y - i niby to >> logiczne - a w DSG ? Dlaczego objaw jest identyczny ? > Wg mnie co¶ jest zepsute. Te DSG ktorymi jechalem nie pe³za³y. Je¶li pe³za to znaczy, ze stoj±c sprzêg³o sie slizga. Pytanie zasadnicze - czy moze? -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) Dwa ogony Irma i Myszka |
On Jan 5, 7:04 am, "Rafa³ VFR" <> wrote:
> Rozmawia³em z koleg± skoda octavia RS - ciagnie. > Golf 6 TSI ciagnie. I testowy golf GTI te¿. > Tylko mi sie wydawa³o, ¿e tam s± sprzêg³a suche - wiêc dlaczego toto ci±gnie Poczytaj tu: Wyglada na to ze szesciobiegowe DSG maja mokre wieloplytkowe sprzeglow, cos jak w moto. Siedmiobiegowy DSG ma suche... nie wiem jakim jechales... Yeti |
U¿ytkownik "tahoe_sasquatch" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > Wyglada na to ze szesciobiegowe DSG maja mokre wieloplytkowe > sprzeglow, cos jak w moto. > Siedmiobiegowy DSG ma suche... nie wiem jakim jechales... wyt³umacz mi, bo widaæ mam jakies braki w tej materii, jakie ma znaczenia czy sprzêg³o jest suche czy mokre - jesli jest roz³±czone, to nie przenosi napêda - prawda? Mialem motocykle z mokrym i suchym sprzêg³em i w ka¿dym po wcisniêciu klamki moto stoi. Czym to sie ro¿ni od sprzêg³a w DSG? -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) Dwa ogony Irma i Myszka |
On Thu, 6 Jan 2011 10:53:41 +0100, Kuba (aka cita) wrote:
>U¿ytkownik "tahoe_sasquatch" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> Wyglada na to ze szesciobiegowe DSG maja mokre wieloplytkowe >> sprzeglow, cos jak w moto. >> Siedmiobiegowy DSG ma suche... nie wiem jakim jechales... > >wyt³umacz mi, bo widaæ mam jakies braki w tej materii, jakie ma znaczenia >czy sprzêg³o jest suche czy mokre - jesli jest roz³±czone, to nie przenosi >napêda - prawda? Jakis tam przenosi. W mokrym pewnie nieco wiekszy. J. |
W dniu 2011-01-04 21:57, andrzej pisze:
> Użytkownik "Rafał VFR" <> napisał w wiadomości > news:ig00cg$21f$.org... >> Witam >> Powiedzcie mi dobrzy ludzie dlaczego auto ze skrzynia DSG "na >> swiatlach" lekko ciagnie do przodu ? >> W starych autoamtach zawsze się mówiło, że olej nadal kraży - i niby >> to logiczne - a w DSG ? Dlaczego objaw jest identyczny ? > DSG zawsze lekko ciągnie - tako twierdzi ASO. Albo hamulec albo właczona opcja HOLD. Pozdrawiam WW - zdeklarowany kapelusznik :-P Passat B6 2.0 TDI + Alan 87/RS39 + At 1700 Lemm |
U¿ytkownik "Rafa³ VFR" napisa³ w wiadomo¶ci:
> Rozmawia³em z koleg± skoda octavia RS - ciagnie. > Golf 6 TSI ciagnie. I testowy golf GTI te¿. > Tylko mi sie wydawa³o, ¿e tam s± sprzêg³a suche - wiêc dlaczego toto > ci±gnie ? Bo s± suche w 6 biegowych. "Mokre sprzêg³a" oznaczaj± ¿e pomiêdzy ko³ami zêbatymi a sprzêg³em, ciecz wystêpuje jako trzeci wêze³ tarcia - zwanego tarciem elasohydrodynamicznym EHL, który jak ten trzeci element przenosi moment ze sprzêg³a na ko³a zêbate co powoduje ni¿sze temperatury podczas przekazywania momentu i rzecz jasna zwiêkszenie granicznych warto¶ci jego przenoszenia ... DSG 7 ("suche sprzêg³a") wg producenta przenosi 250 Nm. Za¶ DSG 6 z mokrymi przenosi 350 Nm....choæ w praktyce znosi 390 - 400 Nm (bez modów, bo ze zmodyfikowanym sterem do DSG i zmienionymi sprzêg³ami na 7-mio tarczowe znosi ponad 560 Nm - ) > Pzdr > Rafa³ Pozdr. PS. Odpisuje siê POD postami. ;-) -- Bugatti |
Użytkownik "WW" <> napisał w wiadomości news:ig4ipv$nql$.atman.pl... >W dniu 2011-01-04 21:57, andrzej pisze: >> Użytkownik "Rafał VFR" <> napisał w wiadomości >> news:ig00cg$21f$.org... >>> Witam >>> Powiedzcie mi dobrzy ludzie dlaczego auto ze skrzynia DSG "na >>> swiatlach" lekko ciagnie do przodu ? >>> W starych autoamtach zawsze się mówiło, że olej nadal kraży - i niby >>> to logiczne - a w DSG ? Dlaczego objaw jest identyczny ? >> > > DSG zawsze lekko ciągnie - tako twierdzi ASO. > Albo hamulec albo właczona opcja HOLD. I dzięki temu można prawie zawsze bezślizgowo ruszać na oblodzonych światłach. -- andrzej Renowacja schodów |
W dniu 2011-01-06 15:57, andrzej pisze:
>> DSG zawsze lekko ciągnie - tako twierdzi ASO. >> Albo hamulec albo właczona opcja HOLD. > > I dzięki temu można prawie zawsze bezślizgowo ruszać na oblodzonych > światłach. > A także z centymetrową wręcz dokładnością zawracać czy parkować w ciasnych miejscach :-) Pozdrawiam WW - zdeklarowany kapelusznik :-P Passat B6 2.0 TDI + Alan 87/RS39 + At 1700 Lemm |
U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > On Thu, 6 Jan 2011 10:53:41 +0100, Kuba (aka cita) wrote: >>U¿ytkownik "tahoe_sasquatch" <> napisa³ w wiadomo¶ci >>> Wyglada na to ze szesciobiegowe DSG maja mokre wieloplytkowe >>> sprzeglow, cos jak w moto. >>> Siedmiobiegowy DSG ma suche... nie wiem jakim jechales... >> >>wyt³umacz mi, bo widaæ mam jakies braki w tej materii, jakie ma znaczenia >>czy sprzêg³o jest suche czy mokre - jesli jest roz³±czone, to nie przenosi >>napêda - prawda? > > Jakis tam przenosi. W mokrym pewnie nieco wiekszy. znaczy ze co ... sprzêg³o cierne dzia³a na postoju (np na swiat³ach, w korku itp) w nieustannym po¶lizgu? Przecie¿ to bez sensu. Kto¶ porówna³ to do mokrego sprzêg³a w motocyklu - zapewniam Was, ze po wysprzêgleniu nie ma mowy o przekazywaniu nawet najmniejszego momentu, a ju¿ napewno nie takiego, ktory pozwoli³by na popchniêcie motocykla. -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) Dwa ogony Irma i Myszka |