![]() |
Op³acalno¶æ diesla raz jeszcze.
Witam.
Przepraszam ¿e zadajê - byæ mo¿e dla niektórych - banalne pytanie. Ale czujê siê trochê jak w matrixie :) Gdzie nie czytam, to opinie s± takie same; diesel (u¿ywany) siê nie op³aca, bo auta s± zaje¿d¿one, a naprawy drogie. Lepiej kupiæ benzynkê bo ³atwiej trafiæ na dobry model, a ceny paliwa zwróc± siê bo nie trzeba wydawaæ tysiêcy na dwumasê, wtryski etc. Bliscy znajomi, rodzina, i generalnie ludzie z otoczenia mówi± ¿e to bzdura, bo diesel jest de best a naprawy taniutkie (taka na przyk³ad regeneracja turbo to "tylko" parê stówek). No i jak to jest? Mam na my¶li 10-letnie diesle, a wiêc ju¿ wtryski, pewno common-raile... Ja siê na samochodach zbytnio nie znam i nie wiem ju¿ kogo s³uchaæ. Grupowych guru, czy szwagra? :) -- Artur 'bzyk' Frydel I wonder how much deeper the ocean would be without sponges. |
Re: Op³acalno¶æ diesla raz jeszcze.
Artur Frydel napisa³(a):
> Gdzie nie czytam, to opinie s± takie same; diesel (u¿ywany) siê nie op³aca, > bo auta s± zaje¿d¿one, a naprawy drogie. Lepiej kupiæ benzynkê bo ³atwiej Totalna bzdura. Benzynkê wypicowan± i odm³odzon± o wieki trafisz nie wiedz±c nawet ¿e katowana by³a na nauce jazdy, albo przez taryfiarza, przedstawiciela handlowego itp. Lub przez kobitê (by³ taki przyk³ad) Przez osiemna¶cie lat nie zmienia³a oleju w merolu, tylko dolewa³a. Wszystko zale¿y jakiego w³a¶ciciela mia³o auto, od niczego innego. Takie jest moje zdanie. -- Krzysiek |
> No i jak to jest? Mam na my¶li 10-letnie diesle, a wiêc ju¿ wtryski, pewno
> common-raile... Ja siê na samochodach zbytnio nie znam i nie wiem ju¿ kogo > s³uchaæ. Grupowych guru, czy szwagra? :) To jest tak: jak bedziesz mial szczescie, zadna z mitycznych przypadlosci diesla Cie nie trafi, bedziesz jezdzil dlugo i szczesliwie, wychwalajac pod niebiosa wynalazek Rudolfa Diesla. Jak bedziesz mial pecha, wydasz grube tysiace na naprawy wszystkiego po kolei. Oczywiscie w benzyniaka rowniez mozna sporo wladowac, jednak prawdopodobienstwo tego jest znaczaco mniejsze. |
U¿ytkownik "omega_fan" > > To jest tak: jak bedziesz mial szczescie, zadna z mitycznych > przypadlosci diesla Cie nie trafi, bedziesz jezdzil dlugo i > szczesliwie, > wychwalajac pod niebiosa wynalazek Rudolfa Diesla. Jak bedziesz mial > pecha, wydasz grube tysiace na naprawy wszystkiego po kolei. > > Oczywiscie w benzyniaka rowniez mozna sporo wladowac, jednak > prawdopodobienstwo tego jest znaczaco mniejsze. a pamiêtam jak by³o dok³adnie odwrotnie ;) diesla kupowa³o siê dlatego, ¿e po pierwsze paliwo by³o tanie, po drugie pali³ niewiele i chyba najwazniejsze uzyskiwa³ znacz±czo d³u¿sze przebiegi bez remontów - no ale wtedy nie by³o jeszcze tej "cudownej" elektroniki. |
Nie ci±gnie Ciê do diesla, widaæ nie masz duszy traktorzysty...
|
> Gdzie nie czytam, to opinie s± takie same; diesel (u¿ywany) siê nie
> op³aca, > bo auta s± zaje¿d¿one, a naprawy drogie. Lepiej kupiæ benzynkê bo ³atwiej > trafiæ na dobry model, a ceny paliwa zwróc± siê bo nie trzeba wydawaæ > tysiêcy na dwumasê, wtryski etc. prawda, ze latwiej znalesc w lepszym stanie benzyne niz diesla z danego rocznika, nie wspominajac nawet o cenie. Co nie znaczy ze nie da sie kupic dobrego uzywanego diesla. > bo diesel jest de best a naprawy taniutkie (taka na przyk³ad regeneracja > turbo to "tylko" parê stówek). bzdura, turbo to nie pare stowek a raczej powyzej tysiaca, wtrysk *jeden* kosztuje od 6 stow w gore (turbina ze zmienna geometria, common rail), dwumasa to tez od 2tys z robota. Tanie wiec to nie jest, ale tez nie psuje sie co miesiac. Turbo, dwumasa, wtryski, to wszystko wytrzymuje z 200kkm albo i wiecej pod warunkiem prawidlowej eksploatacji. Jak zdechnie naprawiasz i kilka lat spokoju. Generalnie jak kupujesz uzywane auto, zawsze trzeba liczyc sie z jakimis naprawami. Przy czym w dieslach sa one drozsze. Jesli chcesz pojezdzic autem dluzej, mozesz brac diesla, moze troche zainwestujesz, moze bedziesz mial szczescie i nic nie dolozysz, ale generalnie bedzie sie oplacac. Jak to ma byc auto ma rok czy dwa, wolalbym benzyne, bo mozesz wpakowac w diesla kupe forsy, ktorej nigdy nie odzyskasz. -- Tomek |
W dniu 2010-12-21 07:04, Artur Frydel pisze:
> Mam na my¶li 10-letnie diesle Za³o¿enie, ¿e jakikolwiek dziesiêcioletni strup bêdzie bezawaryjny jest b³êdne, bez wzglêdu czy to diesel czy nie i czy by³ po¶wiêcony i czy je¼dzi³ nim ¶w.Krzysztof czy nie. P. |
On 21 Gru, 08:37, "Tomek" <> wrote:
> > Tanie wiec to nie jest, ale tez nie psuje > sie co miesiac. Turbo, dwumasa, wtryski, to wszystko wytrzymuje z 200kkm > albo i wiecej pod warunkiem prawidlowej eksploatacji. Tylko ze nie sposob jest kupic paroletniego diesla ktory ma realny przebieg ponizej 200kkm. Mam przeczucie graniczace z pewnoscia, ze 99% diesli sprowadzanych ma krecone liczniki i to grubo, nierzadko o setki tys km. Krecenie jest nagminne, trzeba sie z tym podgodzic. |
U¿ytkownik "Artur Frydel" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > Witam. > > Przepraszam ¿e zadajê - byæ mo¿e dla niektórych - banalne pytanie. Ale > czujê > siê trochê jak w matrixie :) > > Gdzie nie czytam, to opinie s± takie same; diesel (u¿ywany) siê nie > op³aca, > bo auta s± zaje¿d¿one, a naprawy drogie. Lepiej kupiæ benzynkê bo ³atwiej > trafiæ na dobry model, a ceny paliwa zwróc± siê bo nie trzeba wydawaæ > tysiêcy na dwumasê, wtryski etc. > > Bliscy znajomi, rodzina, i generalnie ludzie z otoczenia mówi± ¿e to > bzdura, > bo diesel jest de best a naprawy taniutkie (taka na przyk³ad regeneracja > turbo to "tylko" parê stówek). > > No i jak to jest? Mam na my¶li 10-letnie diesle, a wiêc ju¿ wtryski, pewno > common-raile... Ja siê na samochodach zbytnio nie znam i nie wiem ju¿ kogo > s³uchaæ. Grupowych guru, czy szwagra? :) > Ja to widzê tak: 1) Oczêdno¶ci - jest ³atwo policzyæ. Za³ó¿ ¿e diesel spala ok. 1.5-2 l/100 km mniej paliwa. Policz teraz ile robisz km rocznie i ile Ciê to wyjdzie taniej ni¿ benzyna. 2) Naprawy. Za³ó¿ ¿e co¶ Ci siê popsuje ale nie zak³±da³bym ¿e dopadnie Ciê wszystko tzn dwumasa, wtryski i turbo. Ja bym za³o¿y³ ¿e wymienisz jedn± z tych rzeczy raz na 2-3 lata - wszystko zale¿y w jakim stanie kupisz auto. Ja mam np 3 diesla w tym 2 CR i w ¿adnym nie pad³o nic. Co do naopraw to ceny czêsci tez spad³y, zw³ascza kó³ dwumasowych. Orygina³y razem ze sprzêg³em chodza ju¿ za ok 2000-2500 z³. No i mo¿na za³o¿yæ ¿e w benzynie tez padnie sprzêg³o które kosztuje 400-1000 z³. Pozosta³e czê¶ci to ju¿ zalezy czy uznajesz tylko nówki czy bierzesz pod uwage czê¶ci regenerowane czy u¿ywane. 3) Zwrot - wszyscy licz± ¿e diesel siê zwróci gdy oszczêdno¶ci z paliwa zrekompensuj± wy¿sz± cenê zakupu. Ale ma³o kto bierze pod uwagê ¿e diesla te¿ siê ponownie sprzeda nieco dro¿ej ni¿ benzynê. O ile to ju¿ musisz sam oszacowaæ. 3) Jazda - ja mam odczucie ¿e np 100 KM TD jedzie siê znacznie lepiej ni¿ np 100 KM benzyn± nie uturbion±. O tym proponujê przekonac siê samemu. |
2010-12-21 08:18:09 Krzysztof 45
> Totalna bzdura. Benzynkê wypicowan± i odm³odzon± o wieki > trafisz nie wiedz±c nawet ¿e katowana by³a na nauce jazdy, Silnik katowany na nauce jazdy? Dobre. :D > albo przez taryfiarza, No, ci te¿ pa³uj± silniki. Przecie¿ benzyna tania jak woda to i w palnik mo¿na dawaæ! > przedstawiciela handlowego itp. Kto kupuje przedstawicielom auto z silnikiem benzynowym? Dla przyk³adu, diesel po przedstawicielu handlowym, PUG 306 SW, równo 3 lata u¿ywany, 218 kkm. Teraz dosta³ 307 SW, zwiêkszyli mu obszar. Szacuje, ¿e przejedzie tym ze 300kkm po 3 latach. > Lub przez kobitê (by³ taki przyk³ad) > Przez osiemna¶cie lat nie zmienia³a > oleju w merolu, tylko dolewa³a. No i co, 18 lat przeje¼dzi³a? Cud. > Wszystko zale¿y jakiego w³a¶ciciela mia³o auto, > od niczego innego. Takie jest moje zdanie. Fakt jest taki, ¿e Diesel jest dro¿szy w utrzymaniu i bardziej problematyczny. Wra¿liwy na paliwo (wtryski CR), na olej (FAP/DPF), o turbinie i K2M przez grzeczno¶æ nie wspomnê. U¿ywanego Diesla nie polecam kupowaæ bez odpowiedniej (czyt. szerokiej) wiedzy technicznej. -- Pozdor Myjk xcarlink *MP3* player |