![]() |
promile przy granicy?
Nasunelo mi sie jedno pytanie, w zwiazku z poruszonym tematem innych
krajow w watku "997 poczuje alko". Niedawno byla akcja "Niemcy Polakow za apteczki, Polacy Niemcow za gasnice" po czym trzba bylo to odwolac i przeprosic poszkodowanych bo zgodnie z (chyba) Konwencja Wiedenska pojazd ma byc obowiazkowo wyposazony w to co jest w jego macierzystym kraju wymagane. A jak jest z kierowcami? Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? Czy Polak w DE jak przekroczy 0,2 o/oo to mu zabieraja prawko? Co w sytuacji gdy w DE mamy np. 0,48 o/oo i dojezdzamy do granicy, po ktorej przekroczeniu stajemy sie "przestepcami" ?? (pisze tu czysto hipotetycznie, ale tego nie mozna wykluczyc w przypadku "poimieninowych" u ludzi mieszkajacych przy granicy i pracujacych po jej drugiej stronie) -- venioo |
Re: promile przy granicy?
> zgodnie z (chyba) Konwencja Wiedenska pojazd ma byc obowiazkowo wyposazony
> w to co jest w jego macierzystym kraju wymagane. > A jak jest z kierowcami? Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? Mylisz wyposa¿enie auta z przepisami ruchu drogowego :-). |
Robert J. pisze:
>> zgodnie z (chyba) Konwencja Wiedenska pojazd ma byc obowiazkowo >> wyposazony w to co jest w jego macierzystym kraju wymagane. >> A jak jest z kierowcami? Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? > > Mylisz wyposa¿enie auta z przepisami ruchu drogowego :-). Kierowca jest zobowi±zany stosowaæ siê do przepisów w danym kraju obowi±zuj±cych. Gdyby by³o tak jak mówisz, to polacy w anglii jezdzili by praw± stron± :D krz |
Robert J. pisze:
>> zgodnie z (chyba) Konwencja Wiedenska pojazd ma byc obowiazkowo >> wyposazony w to co jest w jego macierzystym kraju wymagane. >> A jak jest z kierowcami? Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? > > Mylisz wyposa¿enie auta z przepisami ruchu drogowego :-). Nie czytalem w/w Konwencji i jakos mnie tresc calosci nie interesuje, wiec dlatego ciekawi mnie opisany przeze mnie hipotetyczny przypadek :) -- venioo |
> Gdyby by³o tak jak mówisz, to polacy w anglii jezdzili by praw± stron± :D
Jak ja mówiê czy Venioo? ;-). Bo odpowiedzia³e¶ na mój post... |
venioo pisze:
> Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? Czy > Polak w DE jak przekroczy 0,2 o/oo to mu zabieraja prawko? A czy Anglik jak przyjedzie na kontynent ma je¼dziæ nadal po lewej stronie? :) Czy Niemiec na polskiej autostradzie mo¿e je¼dziæ bez ograniczenia prêdko¶ci? > Co w sytuacji gdy w DE mamy np. 0,48 o/oo i dojezdzamy do granicy, po > ktorej przekroczeniu stajemy sie "przestepcami" ?? Nie wiem czy 0.048% to ju¿ przestêpstwo, ale na pewno minimum wykroczenie. W ka¿dym razie obowi±zuje prawo kraju w którym siê znajdujemy - to i ¿adne inne. Chyba ¿e jak w przypadku wyposa¿enia pojazdów w apteczki, kiedy to prawo _niemieckie_ mówi (przez ratyfikowan± konwencjê) ¿e pojazd zagraniczny ma spe³niaæ wymagania kraju rejestracji. -- PMS++ PJ S+ p+ M(+) W+>+++ P++:++ X(+) L++ B+ M+ Z++(+++) T- w- CB++ |
U¿ytkownik "krz" <> napisa³ > Kierowca jest zobowi±zany stosowaæ siê do przepisów w danym kraju > obowi±zuj±cych. > > Gdyby by³o tak jak mówisz, to polacy w anglii jezdzili by praw± stron± :D A na naszej A4 czy A2 mo¿naby³oby bezkarnie 250kmh sie bujaæ... Wojtek |
Tue, 10 Jun 2008 10:17:07 +0200, na pl.misc.samochody,
obywatel(ka) venioo wypowiedzia³(a) takie oto s³owa: > A jak jest z kierowcami? Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? Czy > Polak w DE jak przekroczy 0,2 o/oo to mu zabieraja prawko? > Co w sytuacji gdy w DE mamy np. 0,48 o/oo i dojezdzamy do granicy, po > ktorej przekroczeniu stajemy sie "przestepcami" ?? W Niemczech dopuszczalne jest 0,5 jak nic nie zrobisz. Natomiast jak zrobisz Unfall to masz ju¿ du¿e problemy. Wtedy powiniene¶ mieæ 0,00 o/oo -- Pozdrawiam Crash GG:234348 Renault Megane Scenic RTE 1,6e 90 KM LPG CB-Radio PMS Edition |
Crash napisał(a):
(...) > W Niemczech dopuszczalne jest 0,5 jak nic nie zrobisz. W teorii. Te 0.5%% to masz gwarantowane :) > Natomiast jak > zrobisz Unfall to masz już duże problemy. Wtedy powinieneś mieć 0,00 o/oo Nieprawda. Problem masz tylko wtedy, jeżeli udowodnią Ci, że alkohol miał wpływ na przebieg wypadku, bądź się do niego przyczynił. W przeciwnym wypadku można być zupełnie spokojnym. -- Jutro to dziś tyle, że jutro... |
Crash pisze:
> Tue, 10 Jun 2008 10:17:07 +0200, na pl.misc.samochody, > obywatel(ka) venioo wypowiedzia³(a) takie oto s³owa: > > >> A jak jest z kierowcami? Czy Niemiec w PL moze jezdzic z 0,5 o/oo? Czy >> Polak w DE jak przekroczy 0,2 o/oo to mu zabieraja prawko? >> Co w sytuacji gdy w DE mamy np. 0,48 o/oo i dojezdzamy do granicy, po >> ktorej przekroczeniu stajemy sie "przestepcami" ?? > > W Niemczech dopuszczalne jest 0,5 jak nic nie zrobisz. Natomiast jak > zrobisz Unfall to masz ju¿ du¿e problemy. Wtedy powiniene¶ mieæ 0,00 o/oo > Ogolnie to zalezy od landu. Norma do 0,5 , jak zrobisz unfall to powinienes miec OIDP do 0,3 proma (Badenia-Wirtembergia), w reszcie landow jakos podobnie. -- venioo +Mondeo MkI +LPG +PMS -> -> |