![]() |
Odwieczne pytanie-jakie zarowki?
Witam.
Jako, ze zmienilem moto z R1 na FZ1 Fazer 2006 to mam pytanie o najlepsze zarowki, czyt. najmocniej swiecace(oswietlajace doroge, bo nie kazda zarowka ktora "razi w oczy" daje widoczne swiatlo na drodze), ale nie ksenony itp. Znalazlem takie: 1. Philips H4 MotoVision 2. NIGHT RACER OSRAM 3. XP Moto Racing Philips Ceny do¶æ znaczne, bo ok. 27-65zl/sztuka, ale czy faktycznie daja wiecej swiatla na drodze, czy to tylko kolejny chwyt marketingowy? Pozdro Koczis FZ1 Fazer -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
Re: Odwieczne pytanie-jakie zarowki?
W dniu 2010-10-05 21:25, Koczis pisze:
> Jako, ze zmienilem moto z R1 na FZ1 Fazer 2006 to mam pytanie o najlepsze > zarowki, czyt. najmocniej swiecace(oswietlajace doroge, bo nie kazda zarowka > ktora "razi w oczy" daje widoczne swiatlo na drodze), ale nie ksenony itp. Siema, jaki¶ czas temu za³o¿y³em Osram Silver Star +50% i ró¿nica jest ogromna (na korzy¶æ). Maj± jeszcze mocniejsze Night Breaker +90%, ale ponoæ s± zbyt delikatne do motocykli i czê¶ciej padaj±. -- Pozdr! falco SenNa... 356 '58 175 T.Apacz 0.6 '97 |
W dniu 2010-10-05 21:25, Koczis pisze:
cos tam, ze knot za krotki, a ³ój podrozal... ;) A ja ze swojego doswiadczenia polecam Philips Vision Plus 50%, ale z tego samego powodu, ktory opisal falco, nie polecam tych +80%, bo padaja jak muchy. Zdrowko KLOSZ -- FJR 1300 '01 - dobry rocznik, KLOSZ '75 - tez niezly rocznik.... "Jestem ZA, dopóki mi siê podoba" - by KLOSZ "To co widzisz to te¿ jest patologia, tylko troche inna ni¿ Twoja..." - tez by KLOSZ |
On 5 Pa¼, 21:25, "Koczis" <.pl> wrote:
> Witam. > > Jako, ze zmienilem moto z R1 na FZ1 Fazer 2006 to mam pytanie o najlepsze > zarowki, czyt. najmocniej swiecace(oswietlajace doroge, bo nie kazda zarowka > ktora "razi w oczy" daje widoczne swiatlo na drodze), ale nie ksenony itp.. > Znalazlem takie: > 1. Philips H4 MotoVision > 2. NIGHT RACER OSRAM > 3. XP Moto Racing Philips > > Ceny do¶æ znaczne, bo ok. 27-65zl/sztuka, ale czy faktycznie daja wiecej swiatla > na drodze, czy to tylko kolejny chwyt marketingowy? > Koniecznie musz± to byæ ¿arówki moto? :-) Ja testowa³em Osram NightBreaker i Philips X-treme Power. Ró¿nica miêdzy zwyk³ymi Philipsami a Osramami by³a ogromna, du¿o wiêcej ¶wiat³a i o du¿o bielszej barwie - pad³y po 8 miesi±cach (jakie¶ 20kkm). Pó¼niej by³y Philips X-treme Power - jeszcze ja¶niejsze ni¿ Osramy ale w ilo¶ci ¶wiat³a bardzo zbli¿one - pad³y po 6 miesi±cach (30kkm). Teraz ponownie te Philipsy, nawet je¿eli maj± mi pos³u¿yæ pó³roku to uwa¿am, ¿e warto wydaæ te 80 PLN na sezon na ¿arówki bo od nich bardzo wiele zale¿y. Co do samych ¿arówek +XX% to trzeba pamiêtaæ o tym, ¿e daj± ¶wiat³o o bielszej barwie które w deszczu czy mgle w porównaniu do zwyk³ych ¿arówek jest tragiczne - roz¶wietla deszcz/m¿awkê i mg³ê zamiast o¶wietlaæ drogê. -- Artur ZZR 1200 |
On 5 Pa¼, 21:25, "Koczis" <.pl> wrote:
> Witam. > > Jako, ze zmienilem moto z R1 na FZ1 Fazer 2006 to mam pytanie o najlepsze > zarowki, czyt. najmocniej swiecace(oswietlajace doroge, bo nie kazda zarowka > ktora "razi w oczy" daje widoczne swiatlo na drodze), ale nie ksenony itp.. > Znalazlem takie: > 1. Philips H4 MotoVision > 2. NIGHT RACER OSRAM > 3. XP Moto Racing Philips > > Ceny do¶æ znaczne, bo ok. 27-65zl/sztuka, ale czy faktycznie daja wiecej swiatla > na drodze, czy to tylko kolejny chwyt marketingowy? > > Pozdro > Koczis > FZ1 Fazer > > -- > Wys³ano z serwisu OnetNiusy: A tak przy okazji to jakie wra¿enia ogólne po przesiadce z R1 na FZ1. |
Koczis pisze:
> Ceny do¶æ znaczne, bo ok. 27-65zl/sztuka, ale czy faktycznie daja wiecej swiatla > na drodze, czy to tylko kolejny chwyt marketingowy? ¯arówki +co¶ tam, maj± krótszy ¿arnik co OIDP sprawia, ¿e trafia on dok³adniej w ogniskow± reflektora. Z powodu mniejszego ¿arnika, trwa³o¶æ tych ¿arówek jest mniejsza. Czyli je¶li masz tylko jedno ¶wat³o mijania, warto ze sob± woziæ zapas i nauczyæ siê j± wymieniaæ w warunkach polowych. -- pozdrawiam Piotr XLR250&bmw_f650_dakar |
> A tak przy okazji to jakie wra¿enia ogólne po przesiadce z R1 na FZ1.
Jak na razie nie wiele moge napisac, bo przejechalem od kupna z 15km. Na pierwsze co zwrocilem uwage to: 1. duuuuzo szersza kiera(juz szukam co podejdzie i bedzie choc o te 5-7cm wezsze) 2. cichszy silnik 3. bardziej miekko przejezdza nierownosci 4. szybciej trzeba zmieniac biegi, bo jedynka starcza do 120km/h, a w R1 do 155km/h :) i ogolnie aby nie przekraczac 6 tys obr i jechac sprawnie to trzeba szybciej zmieniac biegi. 5. kiera sama skreca w strone zakretu i trzeba ja trzymac aby nie doszla do ogranicznika, natomiast w R1 jakos tak sztywniej bylo, moze to brak amorka skretu lub praktycznie koniec przedniej opony. 6. bardziej wieje, bo jest ori/mala szybka(w R1 mialem szybe turystyczna) Pozdro Koczis FZ1 Fazer -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
W dniu 2010-10-06 18:49, Koczis pisze:
> 1. duuuuzo szersza kiera(juz szukam co podejdzie i bedzie choc o te 5-7cm wezsze) Obetnij po 3 cm z kazdej strony i po problemie. > ogolnie aby nie przekraczac 6 tys obr i jechac sprawnie to trzeba > szybciej zmieniac biegi. Mi sie wydawalo ze raczej nie powinno sie schodzic ponizej 6 k rpm bo tylko wtedy toto jedzie. No ale ja sie pewnie nie znam bo mam ogranicznik na 5700 rpm. > 5. kiera sama skreca w strone zakretu i trzeba ja trzymac aby nie doszla do > ogranicznika, Jak sie wali w zakrety to niedobrze. -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! 123,3dB :) Harley Davidson FXR-C 666 Edition |
Kuczu pisze:
>> 5. kiera sama skreca w strone zakretu i trzeba ja trzymac aby nie >> doszla do >> ogranicznika, > > Jak sie wali w zakrety to niedobrze. No właśnie , shimmie tylko czeka. Ale ja się nie znam, u mnie jedynka kończy się na 40 km/h :) -- pozdrawiam Piotr XLR250&bmw_f650_dakar |
On 6 Pa¼, 18:49, "Koczis" <.pl> wrote:
> 4. szybciej trzeba zmieniac biegi, bo jedynka starcza do 120km/h, a w R1 do > 155km/h :) i ogolnie aby nie przekraczac 6 tys obr i jechac sprawnie to trzeba > szybciej zmieniac biegi. He? Niepoto masz tam pewnie 11krpm ¿eby muliæ poni¿ej 6 ty¶.. Ecodriving? :-) > 5. kiera sama skreca w strone zakretu i trzeba ja trzymac aby nie doszla do > ogranicznika, natomiast w R1 jakos tak sztywniej bylo, moze to brak amorka > skretu lub praktycznie koniec przedniej opony. Napompuj ko³a. -- Artur ZZR 1200 |