![]() |
Lekkie OT z Radiem Zet w tle [crosspost]
Pytanie mo¿e nie do koñca dotyczy motoryzacji, ale chocia¿ czê¶ciowo ma
z ni± zwi±zek, dlatego zadajê go m.in. na pl.misc.samochody. Chodzi mi o odbiór Radia Zet przez radio samochodowe. Mam fabryczne Alana z RDS. Problem jest taki, ¿e z czêstotliwo¶ci± co ok. 30s s³ychaæ krótkie "pikniêcia", tak jakby kto¶ co¶ cenzurowa³. Oczywi¶cie nie ma to ¿adnego zwi±zku z cenzur±, bo to dzieje siê nieustannie, bez wzglêdu na aktualnie emitowane tre¶ci. Na innych sprawdzanych przeze mnie programach, tj. RMF, PR1, PR2, PR3, Z³ote Przeboje problemu tego nie ma. My¶la³em, ¿e to dotyczy wy³±cznie jednego nadajnika, ale jak siê okaza³o przy okazji jazd po Polsce zjawisko wystêpuje w obszarze dzia³a nadajników co najmniej od Katowic przez Czêstochowê a¿ po Ciechocinek. U kolegi jest podobnie, tylko ¿e w jego radiu Kenwood nie ma pikniêæ, a wyszukiwanie stacji. Czyli co ok. 30s zaczyna przeszukiwaæ programy, tak jakby "uciek³a" fala. Czy kto¶ mo¿e potwierdziæ ten problem, równie¿ na stacjonarnym sprzêcie z RDS-em? FUT: pl.misc.samochody -- Big Jack ////// GG: 660675 ( o o) --ooO-( )-Ooo- |
Re: Lekkie OT z Radiem Zet w tle [crosspost]
Big Jack <> napisa³(a):
Mo¿liwe,¿e radio poszukuje informacji o ruchu drogowym TP albo informuje o nadawaniu radio-textu. Wy³±cz informacje o ruchu drogowym TA/TP, przejrzyj i pozmieniaj inne zaawansowane funkcje RDSu, wy³±cz REG - mo¿e siê uspokoi. Wmak -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
W wiadomo¶ci
news://news-archive.icm.edu.pl/i5ra2p$bc9$ * Wmak* napisa³(-a): > Mo¿liwe,¿e radio poszukuje informacji o ruchu drogowym TP A wiesz, na to nie wpad³em. Rzeczywi¶cie mam w³±czone TP, ale nie pomy¶la³bym, ¿e tylko na Zetce mo¿e z tego wynikaæ problem. Jutro to sprawdzê, bo dzisiaj to ju¿ mi siê nie chce lecieæ do gara¿u. -- Big Jack ////// GG: 660675 ( o o) --ooO-( )-Ooo- |
On 2010-09-03 17:54:19 +0200, "Big Jack" <> said:
> Pytanie mo¿e nie do koñca dotyczy motoryzacji, ale chocia¿ czê¶ciowo ma > z ni± zwi±zek, dlatego zadajê go m.in. na pl.misc.samochody. Chodzi mi o > odbiór Radia Zet przez radio samochodowe. Mam fabryczne Alana z RDS. > Problem jest taki, ¿e z czêstotliwo¶ci± co ok. 30s s³ychaæ krótkie > "pikniêcia" A u mnie to jedna z najlepiej odbieranych stacji. Radio fabryczne, nawet nie wiem jak siê nazywa. -- Bydlê |
Bydlê <bydl?@bydl?.pl> napisa³(a):
> A u mnie to jedna z najlepiej odbieranych stacji. > Radio fabryczne, nawet nie wiem jak siê nazywa. > > Owszem, bardzo dobry odbiór. W fabrycznym radiu CEEDa, tylko z anten± wymienion± na prosty 80cm patyk, zamiast oryginalnej krótkiej ze "spiralk±", mam w³±czone AF i na trasie z Warszawy do Gdañska a na po³udnie prawie do s³owackiej ¯iliny nie ma zaników, nie zauwa¿am, kiedy AF zmienia czêstotliwo¶æ. -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
On 2010-09-04 00:40:06 +0200, " Wmak" <> said:
> W fabrycznym radiu CEEDa, tylko z anten± wymienion± na prosty 80cm patyk, > zamiast oryginalnej krótkiej ze "spiralk±", mam w³±czone AF i na trasie z > Warszawy do Gdañska a na po³udnie prawie do s³owackiej ¯iliny nie ma zaników, > nie zauwa¿am, kiedy AF zmienia czêstotliwo¶æ. Miêdzy Katowicami a Warszaw± moje radio po prostu gra, nie informuj±c o zmianach czêstotliow¶ci nadajnika. To bardzo mi³e, gdy w niedzielny poranek pods³uchujê polityczne rozmowy u Olejnik. Co ju¿ nie jest takie oczywiste (bezproblemowy odbiór w trasie) w przypadku RMF FM czy Trójki. I tylko ¿al, ¿e RMF Classic po pierwsze nie ma nadajników ogólnopolskich, a dwa, ¿e z uporem godnym lepszej sprawy reklamuj± nachalnie swoj± w³asn± stacjê swoim w³asnym s³uchaczom... ;-) -- Bydlê |
On Sat, 4 Sep 2010 10:57:31 +0200, Bydlê <bydl?@bydl?.pl> wrote:
>Miêdzy Katowicami a Warszaw± moje radio po prostu gra, nie informuj±c o >zmianach czêstotliow¶ci nadajnika. >To bardzo mi³e, gdy w niedzielny poranek pods³uchujê polityczne rozmowy >u Olejnik. >Co ju¿ nie jest takie oczywiste (bezproblemowy odbiór w trasie) w >przypadku RMF FM czy Trójki. Trójki nie s³ucham, z RMF FM problemu nie mam w calej Polsce, podobnie jak z Zetk±. Co prawda wczoraj musia³ chyba nawaliæ jaki¶ nadajnik w okolicach Czêstochowy (Radomsko?), bo w samej Czêstochowie i okolicach odbiór Zetki by³ baaardzo mizerny. -- Pozdrawiam - Dariusz Niemczyñski GG:129280 Renault Master 2.5dCi 100KM PackClim`06 3.3t -> U520XL+AP1200 |
> z ni± zwi±zek, dlatego zadajê go m.in. na pl.misc.samochody. Chodzi mi o
> odbiór Radia Zet przez radio samochodowe. Mam fabryczne Alana z RDS. > Problem jest taki, ¿e z czêstotliwo¶ci± co ok. 30s s³ychaæ krótkie > "pikniêcia", tak jakby kto¶ co¶ cenzurowa³. Oczywi¶cie nie ma to ¿adnego Zmieñ radio na Radio Maryja. Tre¶æ podobna, te¿ s± Rozmowy Niedokoñczone, no mo¿e nie to samo co u Moniki Olejnik :-) Mo¿e muzyka bardziej uspokajaj±ca, to wtedy mozna zmieniæ znów na jakie¶ Bum Bum - reklama :-) -- pozdrawiam Sylwester £azar -oprogramowanie do edycji schematów i projektowania PCB |
W wiadomo¶ci
news://news-archive.icm.edu.pl/i5ttqk$b8v$ *Sylwester £azar* napisa³(-a): > Zmieñ radio na Radio Maryja. Takie rady to sobie wsad¼ tam gdzie s³oñce nie zagl±da -- Big Jack ////// GG: 660675 ( o o) --ooO-( )-Ooo- |
Ca³kiem ca³kiem OT
Nachalno¶æ reklam (w ca³ych mediach zreszt±) skutecznie mnie do nich zniechêca. Skutek jest taki ¿e przestajê s³uchaæ-ogl±daæ. Dziwiê siê specjalistom od reklamy ¿e jeszcze nie wpadli ¿e zale¿no¶æ jest zdeko inna ni¿ sobie my¶l±. Nachalna, wrzeszcz±ca, uci±¿liwa reklama ju¿ nie dzia³a. W efekcie w samochodzie s³ucham mp3 a w domu coraz czê¶ciej zamiast do tv siadam do kompa gdzie w firefoxie mam ABP a stacji radiowych miliony i wybieram te co nie nadaj± reklam. ¦miem twierdziæ ¿e jest nas wiêcej :-) Jest parê audycji które staram siê nagraæ albo zassaæ ale ¿eby na bie¿±co ¶ledziæ komu dzi¶ Bronek czy Ken poda³ rêkê to ju¿ dla mnie pachnie zboczeniem. z |