![]() |
Rower na bagazniku i vmax
Witam,
Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( |
Re: Rower na bagazniku i vmax
Uzytkownik "Mikolaj Rydzewski" <> napisal w wiadomosci news:g284pn$7c1$... > Witam, > > Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? > Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. > Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( bez zartów, ja mam bagaznik do belek (3 rowery), ale 130-140 sie nie obawiam v |
Witam,
> > Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? > Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. > Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( Jak słaby bagażnik, to lepiej z podwórka nie wyjeżdżać :-D ! Zrób próbę hamowania na ful na dobrej drodze, najlepiej betonowej, i parę ostrych zakrętów, wszystkie rowery na dachu !!!. Jak przeżyje, to te 120-140 myślę że nie ma żadnego niebezpieczeństwa. Ale uważaj na zużycie paliwa ..... A jak kupisz bagażnik na hak, to będziesz mógł nawet i 200 pomykać i to praktycznie bez różnicy w spalaniu. Supersprawa, jest tego coraz więcej !!! Pzdrw. -- Grzegorz maila znajdziesz tu : |
>>Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? >>Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. >>Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( > > > bez zartów, ja mam bagaznik do belek (3 rowery), ale 130-140 sie nie obawiam Jesli masz dobry bagaznik i dobre atestowane/markowe uchwyty to mozna ryzykowac po poprawnym zamontowaniu rowerow, ale do uchwytow kupionych w markecie to bym sie bal nawet zapiac rowerek dla dziecka nie mowiac juz o jedzie z predkoscia powyzej 100km/h z trzema duzymi rowerami. trzeba tez pamietac jak sie jedzie z rowerami na dachu ze latwo zawadzic o drzewa lub belki przed parkingami przy marketach :-) pozdrawiam -- Mówiæ prawdê i umieæ prawd± ¿yæ - oto rzecz wielkiej wagi. Oskar Wilde |
Grzegorz pisze:
> A jak kupisz bagażnik na hak, to będziesz mógł nawet i 200 pomykać i to > praktycznie bez różnicy w spalaniu. Supersprawa, jest tego coraz więcej !!! Mowisz to z doswiadczenia ? Bo wlasnie do tej pory mialem rowery na dachu, ale zawsze denerwowala mnie ta delikatna jazda i nie wiecej niz 130km/h a i tak zawsze 1-1,5L wiecej paliwa szlo. -- ===-----== krzyss vel Qkill ==-----=== ----===---- ----===---- ===------=== A3 TDI Power ===-------=== |
Uzytkownik "Mikolaj Rydzewski" <> napisal w wiadomosci
news:g284pn$7c1$... > Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? > Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. > Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( W instrukcji do mojego pisalo, aby nie przekraczac 130km/h Poczytaj u siebie co pisza odnosnie bagaznika i uchwytów rowerowych. |
>
> Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? > Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. > Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( No raczej 100km/h nie przekraczaj. Kolega mial bagaznik na relingach to podmuch jadacego z naprzeciwka tira przesunal bagaznik o kilkanascie cm tak wiec sila jest spora. W przypadku otworów montazowych pewnie bedzie lepiej ale trzeba uwazac, bo rower moze spasc. Jak rower jest nieduzy to IMO mozna polozyc na plasko.Ja w maju mialem do przejechania 2x 500 km z 2 dzieciecymi rowerkami wiec zeby sie nie wlec 90km/h polozylem je na plasko na takim specjalnym koszu i zuzylem cale opakowanie spinek do szybkiego montazu. Przejechalem z takim ladunkiem okolo 1000 km z predkosciami okolo 120-130 km/h i nic sie nie dzialo. CK |
Grzegorz wrote:
> Zrób próbę hamowania na ful na dobrej drodze, najlepiej betonowej, i > parę ostrych zakrętów, wszystkie rowery na dachu !!!. Jak przeżyje, to > te 120-140 myślę że nie ma żadnego niebezpieczeństwa. Ale uważaj na > zużycie paliwa ..... Bede wozil jeden rowerk. Proby robilem wczoraj i nic nie zlecialo. Bagaznik nie jest z tych marketowych (mam nadzieje): > A jak kupisz bagażnik na hak, to będziesz mógł nawet i 200 pomykać i to > praktycznie bez różnicy w spalaniu. Supersprawa, jest tego coraz więcej !!! A jak z widocznoscia tylnych lamp i tablic rejestracyjnej? Mozna wtedy podniesc klape bagaznika (kombi) i czy nie opada wtedy ona w dol? |
Re: jaki box do malego kombi
To ja pozwole sie podlaczyc do watku kolegi.
Jaki warto kupic box na dach w przystepnej cenie do malego kombi. Pytam poniewaz naczytalem sie, ze jedne boxy sa ciche a inne modele bardzo glosne podczas jazdy(szum) a i patenty montazowe potrafia albo bardzo ulatwic albo wrecz utrudnic zycie. Box musi byc zamykany na kluczyk pozdrawiam -- Mówiæ prawdê i umieæ prawd± ¿yæ - oto rzecz wielkiej wagi. Oskar Wilde |
Mikolaj Rydzewski pisze:
> Witam, > > Jak predko mozna jechac samochodem z rowerem na bagazniku dachowym? > Bagaznik mocowany do otworow montazowych w dachu. > Bo juz slyszalem opinie zeby nie przekraczac 90km/h :-( To albo ktoś ma jakieś gówno, albo bajki Ci opowiada. Ja Z rowerem jechałem 130km/h (fakt, że czuć dość mocno podmuchy). Z boxem jechałem 150km/h i myślałem, że jestem jedyny, który tak szybko jedzie z boxem, ale się zdziwiłem jak mnie inny wyprzedził :) pozdr. stebi |