![]() |
sonda labda part II -astry II benzyna 2.0 16V
Wymieni³em w koñcu sonde lambda
wczesniej objaw by³ taki, ¿e po jakims czasie zapalala siê kontrolka pomarañczowa po wymianie ¶wieci odrazu po zapaleniu silnika, no moze po 2s. mechanik powiedzial, ze mam jechac wykasowac bledy sonde mam zamiennik, bosha byla za 249zl ale kable krotkie, wiec zmienil na tani zamiennik za 120z³ ktory mial w komplecie zaciski do przedluzania. i teraz swieci non stop jednak wizyta kompa 80z³ wymiana teraz znowu kasowanie bledow, i znowu 80z³ nie usmiecha mi siê to, tym bardziej ze facet od komputera stwierdzil ze po wymianie powinno samo zniknaæ, to jak to jest, po zmianie sondy powinno byc wsyzstko juz ok? bo u mnie nie jest, czy to moze oznaczac ze jest zly model dobrany? w hurtowni powiedzieli ze jest ok, ze to zamiennik pozdrawiam |
Re: sonda labda part II -astry II benzyna 2.0 16V
U¿ytkownik "Amir" <> napisa³ w
> jednak wizyta kompa 80z³ wymiana teraz znowu kasowanie bledow, i > znowu 80z³ nie usmiecha mi siê to, tym bardziej ze facet od > komputera stwierdzil ze po wymianie powinno samo zniknaæ, to jak > to jest, po zmianie sondy powinno byc wsyzstko juz ok? Glowy nie dam, ale przy niektorych komputerach lampka znikala ponoc po 10 uruchomieniu silnika, jesli nie bylo bledow. > bo u mnie nie jest, czy to moze oznaczac ze jest zly model > dobrany? w hurtowni powiedzieli ze jest ok, ze to zamiennik Zawsze moze byc uszkodzony, albo zle podlaczony .. J. |
Amir pisze:
> Wymieni³em w koñcu sonde lambda > wczesniej objaw by³ taki, ¿e po jakims czasie zapalala siê kontrolka > pomarañczowa > > po wymianie ¶wieci odrazu po zapaleniu silnika, no moze po 2s. > > mechanik powiedzial, ze mam jechac wykasowac bledy > sonde mam zamiennik, bosha byla za 249zl ale kable krotkie, wiec zmienil > na tani zamiennik za 120z³ ktory mial w komplecie zaciski do przedluzania. No to wygl±da ¿e albo kupi³e¶ nie tak± sondê, zepsut± lub ¼le pod³±czono przewody. A go¶æ który nie dorobi³ siê w swoim warsztacie mo¿liwo¶ci pod³±czenia siê z jednym z najpopularniejszym samochodów na rynku (zw³aszcza ¿e wszystkie Ople opêdza siê jednym kablem) nie powinien siê zabieraæ za naprawy elektroniki pojazdowej, bo szanse ¿e to siê uda s± marne. Go¶æ teraz bêdzie zgadywa³ jedn± z 24 kombinacji pod³±czenia przewodów, a Ty za ka¿d± jego próbê zap³acisz 80z³, bo on nie potrafi nawet na miejscu sprawdziæ o co chodzi (a wystarczy do tego znajomo¶æ wyprowadzeñ ECU i miernik elektryczny). > jednak wizyta kompa 80z³ wymiana teraz znowu kasowanie bledow, i znowu > 80z³ nie usmiecha mi siê to, tym bardziej ze facet od komputera > stwierdzil ze po wymianie powinno samo zniknaæ, to jak to jest, po > zmianie sondy powinno byc wsyzstko juz ok? A ten b³±d to co mówi? Bo sonda sk³ada siê z dwóch czê¶ci - grza³ki elektrycznej i sondy w³a¶ciwej, ka¿da pod³±czona na 2 przewodach. Tu ju¿ minimalna wiedza pozwoli stwierdziæ co jest nie tak. > bo u mnie nie jest, czy to moze oznaczac ze jest zly model dobrany? w > hurtowni powiedzieli ze jest ok, ze to zamiennik Podaj producenta i model tej sondy, to mo¿e co¶ zgadniemy. |
> A ten b³±d to co mówi? > Bo sonda sk³ada siê z dwóch czê¶ci - grza³ki elektrycznej i sondy > w³a¶ciwej, ka¿da pod³±czona na 2 przewodach. > Tu ju¿ minimalna wiedza pozwoli stwierdziæ co jest nie tak. > Nic nie mowil, widzialem tylko napis sonda lambda na monitorze stwierdzil uszkodzona, trzeba now± Nowa niestety nie ma napisow , spacjalnie patrzylem, stara miala kod i firma GM, po weekendzie dowiem sie od mechanika co to za firma tej bez napisow, ale kupowal w sieci hurtowni hurt w opolu. w systemie wyskczylo, ze jest to zamiennik do mojego modelu auta. moje kable w oryginalnej sondzie to kolory, zolty bialy szary czarny tamta ma dwa biale, szary i czarny zlutowac ciezko bylo zle, chyba, ze te dwa biale mogl pomieszac i na odwrot dac bo skad mial wiedziec czy do , korego bialego ten zolty dac tzn stwierdzil ze to bez znaczenia pozdrawiam |
amir pisze:
> >> A ten b³±d to co mówi? >> Bo sonda sk³ada siê z dwóch czê¶ci - grza³ki elektrycznej i sondy >> w³a¶ciwej, ka¿da pod³±czona na 2 przewodach. >> Tu ju¿ minimalna wiedza pozwoli stwierdziæ co jest nie tak. >> > > Nic nie mowil, widzialem tylko napis sonda lambda na monitorze > stwierdzil uszkodzona, trzeba now± > > Nowa niestety nie ma napisow , spacjalnie patrzylem, stara miala kod i > firma GM, > po weekendzie dowiem sie od mechanika co > to za firma tej bez napisow, ale kupowal w sieci hurtowni hurt w opolu. > w systemie wyskczylo, ze jest to zamiennik do mojego modelu auta. > moje kable w oryginalnej sondzie to kolory, zolty bialy szary czarny > tamta ma dwa biale, szary i czarny > > zlutowac ciezko bylo zle, chyba, ze te dwa biale mogl pomieszac i na > odwrot dac > bo skad mial wiedziec czy do , korego bialego ten zolty dac > tzn stwierdzil ze to bez znaczenia Katalog mówi ¿e do tego modelu potrzebujesz tytanowej sondy typu OTA7N-5A1. S±dz±c po cenie, producencie i kolorach przewodów strzelam, ¿e dosta³e¶ cyrkonow± sondê Bosch 0 258 986 502, która nie jest przeznaczona do Twojego samochodu. Pomy³ka mog³a pojawiæ siê dlatego ¿e taka sonda by³aby odpowiednia dla silnika 2.0 z Astry I. Co do lutowania to te¿ pewnie jest ¼le. Z katalogów wynika, ¿e w Twoim samochodzie kolory s± takie: sonda ¿ó³ty-czarny grza³ka szary-bia³y W sondzie któr± kupi³e¶ sonda szary-czarny grza³ka bia³y-bia³y Wiêc za³o¿ê siê ¿e ten magik i tak polutowa³ to ¼le. Chocia¿ niezale¿nie od wyniku lutowania z³a sonda i tak by nie zadzia³a³a. Pozostaje tylko pytanie czy co¶ dalej siê nie popsu³o przez te eksperymenty. Bo w tej chwili czujnik sondy masz pod³±czony pomiêdzy +12V zasilanie grza³ki, a analogowe z³±cze komputera dla sondy lambda. Ja nie wiem jak to tam jest wszystko pozabezpieczane w komputerze (mo¿e byæ nawet galwaniczna separacja obwodu sondy). Teraz pytanie czy komputer prze¿yje takie pod³±czenie 12V pod wej¶cie lambdy (przygotowane wg. jednego katalogu na napiêcie 5V, a wg. drugiego 1V). Ale gdyby siê teraz okaza³o ¿e "to nie lambda, a komputer panu pad³", no to ju¿ wiesz o co chodzi. Drugie pytanie, to je¿eli okaza³oby siê ¿e przez ogniwo sondy p³ynie pr±d, to czy nie uszkodzi³o to tej nowej sondy. |
> > Ale gdyby siê teraz okaza³o ¿e "to nie lambda, a komputer panu pad³", no > to ju¿ wiesz o co chodzi. > > Drugie pytanie, to je¿eli okaza³oby siê ¿e przez ogniwo sondy p³ynie pr±d, > to czy nie uszkodzi³o to tej nowej sondy. Wykrêci³em t± sonde lambda jest to model GOLDEN LODGE 12W/60QF jest jeszczunmer nabity na niej 1778 jak myslisz czy ona jest wporz±dku ? |
OZNACZENIE mia³o byæ
12W/6QF a tu zdjêcie nowej sondy oraz starej sondy www.didku.pl/sonda/sonda.jpg pozdrawiam i dziekuje za pomoc |
to bêdzie która¶ z tych
ale która to nie wiem, co¶ wydaje mi siê ze zle pod³aczy³ j± mechanik. z tego co piszesz to umnie sonda ¿ó³ty-czarny grza³ka szary-bia³y a jak faktycznie jest w mojej zakupionej? jak prawid³owo powinno to byæ polutowane/zacisniête ? dzieki raz jeszcze |
Amir pisze:
>> Ale gdyby siê teraz okaza³o ¿e "to nie lambda, a komputer panu pad³", no >> to ju¿ wiesz o co chodzi. >> >> Drugie pytanie, to je¿eli okaza³oby siê ¿e przez ogniwo sondy p³ynie pr±d, >> to czy nie uszkodzi³o to tej nowej sondy. > > > Wykrêci³em t± sonde lambda > jest to model > GOLDEN LODGE 12W/60QF W katalogu widzê ¿e Golden Lodge to marka sond _cyrkonowych_ produkowanych przez Magneti Marelli. Ty potrzebujesz sondy tytanowej. > jest jeszczunmer nabity na niej 1778 > > jak myslisz czy ona jest wporz±dku ? Nie jest. Tu masz prospekt tych Golden Lodge: W tabeli 3 na dole masz swoj± sondê OTA7N-5A1 z Opla i jak widzisz ten rodzaj nie jest objêty lini± Golden Lodge. Zamiennik MM dla Twojej sondy to 460001920010 Wiêc tej sondy któr± masz nie pod³±czysz tak ¿eby dzia³a³a z Twoim silnikiem. |
Amir pisze:
> to bêdzie która¶ z tych > > > ale która to nie wiem, co¶ wydaje mi siê ze zle pod³aczy³ > j± mechanik. > > z tego co piszesz to umnie > sonda ¿ó³ty-czarny > grza³ka szary-bia³y > > a jak faktycznie jest w mojej zakupionej? jak prawid³owo powinno to byæ > polutowane/zacisniête ? W tej co kupi³e¶ po³±czenia s±: sonda szary-czarny grza³ka bia³y-bia³y Ale ta sonda któr± kupi³e¶ nie bêdzie dzia³aæ z tym komputerem jak by nie by³a po³±czona. W tej chwili masz pod³±czone tak jak zgadywa³em (a wiêc ¿ó³ty z bia³ym), co mo¿e byæ niebezpieczne i dla tej nowej sondy i dla komputera w samochodzie (chocia¿ tu nie wiem, bo byæ mo¿e komputer jest zabezpieczony przed zwarciem przewodu grza³ki z sygna³owym sondy). |