![]() |
Stra¿ Miejska - wyrok S±du Najwy¿szego
Witam grupê,
Przeczytajcie wyrok S±du Najwy¿szego z czerwca br. Proponujê zwróciæ szczególn± uwagê na uprawnienia Stra¿y Miejskiej jako uprawnionego oskar¿yciela, tj. kierowania wniosku o ukaranie do s±du wobec w³a¶ciciela pojazdu, który odmówi³ wskazania, komu powierzy³ do kierowania pojazd i nie przyj±³ mandatu. Tu ca³o¶æ: Dla leniwych: > Z powodu tego podmiotowego ograniczenia, stra¿ gminna (miejska) nie mo¿e prowadziæ kontroli ruchu > drogowego w stosunku do innego podmiotu ni¿ kieruj±cy pojazdem lub > uczestnik ruchu, co powoduje, ¿e nie ma uprawnieñ oskar¿yciela publicznego do > wniesienia wniosku o ukaranie przeciwko w³a¶cicielowi lub posiadaczowi > pojazdu o wykroczenie polegaj±ce na niewskazaniu osoby, której powierzy³ > pojazd do kierowania lub u¿ywania (art. 78 ust. 4 p.r.d.). Wnioski wyci±gnijcie sami. Na moje oko nie braæ mandatów. M. |
Re: Stra¿ Miejska - wyrok S±du Najwy¿szego
> Na moje oko nie braæ mandatów.
Owszem, ale zwróæ uwagê ¿e na zdecydowanej wiêkszo¶ci fotek z FR facjatê kierowcy jednak dobrze widaæ ;-) |
Re: Stra¿ Miejska - wyrok S±du Najwy¿szego
U¿ytkownik "Robert_J" <>
>> Na moje oko nie braæ mandatów. > Owszem, ale zwróæ uwagê ¿e na zdecydowanej wiêkszo¶ci fotek z FR > facjatê kierowcy jednak dobrze widaæ ;-) Brode dokleic :-) A jak sie nie stawisz, to nie maja podstaw do rozpoznania :-) J. |