![]() |
[piatkowo] blokada kierownicy
|
Re: [piatkowo] blokada kierownicy
Bastion pisze:
> Przypomniala mi sie dyskusja na pewnym amerykanskim forum o blokadzie pedalu w Toyocie i pomyslami niektorych Amerykancow, zeby w takim wypadku zatrzymywac auto poprzez ocieranie sie na autostradzie o barierki ;]. -- |
"Stefan" <.pl> wrote in message
news:i12vrp$b0b$... > Bastion pisze: >> > > Przypomniala mi sie dyskusja na pewnym amerykanskim forum o blokadzie > pedalu w Toyocie i pomyslami niektorych Amerykancow, zeby w takim wypadku > zatrzymywac auto poprzez ocieranie sie na autostradzie o barierki ;]. Próbowa³e¶ hamowaæ gdy masz otwart± przepustnicê? Pomy¶la³e¶ mo¿e jak wp³ywa to na podci¶nienie w kolektorze ss±cym a co za tym idzie wp³yw na wspomaganie hamulców? |
U¿ytkownik "Pszemol" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:.pl... > "Stefan" <.pl> wrote in message > news:i12vrp$b0b$... >> Bastion pisze: >>> >> >> Przypomniala mi sie dyskusja na pewnym amerykanskim forum o blokadzie >> pedalu w Toyocie i pomyslami niektorych Amerykancow, zeby w takim wypadku >> zatrzymywac auto poprzez ocieranie sie na autostradzie o barierki ;]. > > Próbowa³e¶ hamowaæ gdy masz otwart± przepustnicê? > Pomy¶la³e¶ mo¿e jak wp³ywa to na podci¶nienie w kolektorze > ss±cym a co za tym idzie wp³yw na wspomaganie hamulców? Ja my¶le i nie wiem. Mo¿e podpowiesz? |
Pszemol pisze:
>> Przypomniala mi sie dyskusja na pewnym amerykanskim forum o blokadzie >> pedalu w Toyocie i pomyslami niektorych Amerykancow, zeby w takim >> wypadku zatrzymywac auto poprzez ocieranie sie na autostradzie o >> barierki ;]. > > Próbowa³e¶ hamowaæ [...] Amerykanin bêdzie tar³ o barierki, Pszemol bêdzie siê zastanawia³ jakie ma ci¶nienie w kolektorze, a rozs±dny cz³owiek wrzuci na luz czy te¿ wy³±czy silnik. -- |
"Stefan" <.pl> wrote in message
news:i141fl$8b5$... > Pszemol pisze: >>> Przypomniala mi sie dyskusja na pewnym amerykanskim forum o blokadzie >>> pedalu w Toyocie i pomyslami niektorych Amerykancow, zeby w takim >>> wypadku zatrzymywac auto poprzez ocieranie sie na autostradzie o >>> barierki ;]. >> >> Próbowa³e¶ hamowaæ [...] > > Amerykanin bêdzie tar³ o barierki, Pszemol bêdzie siê zastanawia³ jakie ma > ci¶nienie w kolektorze, a rozs±dny cz³owiek wrzuci na luz czy te¿ wy³±czy > silnik. Co Ci da wrzucenie na luz gdy musisz zahamowaæ nagle, tu i teraz? Próbowa³e¶ kiedy¶ rozpêdzony do 130 wy³±czyæ silnik i potem hamowaæ? W jakim¶ innym samochodzie ni¿ maluch, bez wspomagania hamulców? Pomijaj±c ju¿ kwestiê ryzyka, ¿e mo¿esz kluczyk przekrêciæ o jeden z±bek za du¿o i zablokowaæ sobie równie¿ kierownicê... I dodatkowo dodaj do tego fakt, ¿e jeste¶ zupe³nie zaskoczony dziwnym zachowaniem samochodu a u³amki sekund lec± szybko i zaraz co¶ siê stanie. |
"Agent" <> wrote in message
news:i13nbi$ioa$.pl... > > U¿ytkownik "Pszemol" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:.pl... >> "Stefan" <.pl> wrote in message >> news:i12vrp$b0b$... >>> Bastion pisze: >>>> >>> >>> Przypomniala mi sie dyskusja na pewnym amerykanskim forum o blokadzie >>> pedalu w Toyocie i pomyslami niektorych Amerykancow, zeby w takim >>> wypadku zatrzymywac auto poprzez ocieranie sie na autostradzie o >>> barierki ;]. >> >> Próbowa³e¶ hamowaæ gdy masz otwart± przepustnicê? >> Pomy¶la³e¶ mo¿e jak wp³ywa to na podci¶nienie w kolektorze >> ss±cym a co za tym idzie wp³yw na wspomaganie hamulców? > Ja my¶le i nie wiem. Mo¿e podpowiesz? Poczytaj sobie jak dzia³aj± hamulce wspomagane prac± silnika. |
W dniu 2010-07-08 14:21, Pszemol pisze:
(...) > Co Ci da wrzucenie na luz gdy musisz zahamowaæ nagle, tu i teraz? Ano napêdu na ko³a nie bêdzie. > Próbowa³e¶ kiedy¶ rozpêdzony do 130 wy³±czyæ silnik i potem hamowaæ? Owszem. > W jakim¶ innym samochodzie ni¿ maluch, bez wspomagania hamulców? Oczywi¶cie. > Pomijaj±c ju¿ kwestiê ryzyka, ¿e mo¿esz kluczyk przekrêciæ o jeden z±bek > za du¿o i zablokowaæ sobie równie¿ kierownicê... A w którym to niby samochodzie kierownica siê blokuje po przekrêceniu kluczyka, a nie po jego wyjêciu? > I dodatkowo dodaj do tego fakt, ¿e jeste¶ zupe³nie zaskoczony dziwnym > zachowaniem samochodu a u³amki sekund lec± szybko i zaraz co¶ siê stanie. Na Batmana - kotwica i heja :) |
czw, 08 lip 2010 o 14:21 GMT, Pszemol napisa³(a):
> Pomijaj±c ju¿ kwestiê ryzyka, ¿e mo¿esz kluczyk przekrêciæ o jeden z±bek > za du¿o i zablokowaæ sobie równie¿ kierownicê... Kierownica nie zablokuje sie dopuki nie wyciagniesz kluczyka Pozdrawiam Brzezi |
"Pszemol" <> writes:
> Co Ci da wrzucenie na luz gdy musisz zahamowaæ nagle, tu i teraz? Wrzucenie na luz nie wylacza silnika ani wspomagania hamulcow. > Próbowa³e¶ kiedy¶ rozpêdzony do 130 wy³±czyæ silnik i potem hamowaæ? Przy 100 km/h rozrzad przemielil mi sie na miazge i zyje. Wiem, nie 130... > Pomijaj±c ju¿ kwestiê ryzyka, ¿e mo¿esz kluczyk przekrêciæ o jeden z±bek > za du¿o i zablokowaæ sobie równie¿ kierownicê... Nie znam samochodu, w ktorym blokada kierownicy nie wymaga _wyjecia_ kluczyka ze stacyjki. MJ |