![]() |
nakrêtki od alu =>felgi stalowe
Szybkie pytanie, bo z³apa³em gumê :)
Czy nakrêtkami, którymi mam przykrêcon± alufelgê - mogê przykrêciæ felgê stalow±? Z³apa³em gumê, na zapasie mam zimówkê z felg± stalow±, a ¶ruby od stalówek mam daleko st±d ;] A i czy tak potraktowanymi nakrêtkami bêdê móg³ pó¼niej z powrotem przykrêciæ alufelgê? Na zapasie zamierzam je¼dziæ kilka dni, mo¿e tydzieñ - zanim nie skombinujê nowej pary opon :/ |
Re: nakrętki od alu =>felgi stalowe
On 2010-07-03 22:09:16 +0200, krz <> said:
> Szybkie pytanie, bo z³apa³em gumê :) > > Czy nakrêtkami, którymi mam przykrêcon± alufelgê - mogê przykrêciæ > felgê stalow±? A sk±d mamy wiedzieæ jak one wygl±daj± w twoim przypadku (i nakrêtki, i felgi)? Obejrzyj je, to sam sprawdzisz, czy pasuj± (kszta³tem). -- Bydlê |
Re: nakrêtki od alu =>felgi stalowe
Bydlê pisze:
> On 2010-07-03 22:09:16 +0200, krz <> said: > >> Szybkie pytanie, bo z³apa³em gumê :) >> >> Czy nakrêtkami, którymi mam przykrêcon± alufelgê - mogê przykrêciæ >> felgê stalow±? > > A sk±d mamy wiedzieæ jak one wygl±daj± w twoim przypadku (i nakrêtki, i > felgi)? > Obejrzyj je, to sam sprawdzisz, czy pasuj± (kszta³tem). > > > Pytam, bo sie nie znam siê :) Pierwszy raz w ¿yciu szarpn±³em siê na alu, które to przysz³y razem z "dedykowanymi nakrêtkami" (dodam, ¿e s± to sk±din±d klasyczne Borbet'y do Forda Mondeo MK2). Na dobr± sprawê nikt mnie do tej pory nie o¶wieci³ czym¿e tak naprawdê do cholery mia³yby siê ró¿niæ nakrêtki od felg stalowych i alu? |
> Bydlê pisze:
> > On 2010-07-03 22:09:16 +0200, krz <> said: > > > >> Szybkie pytanie, bo z³apa³em gumê :) > >> > >> Czy nakrêtkami, którymi mam przykrêcon± alufelgê - mogê przykrêciæ > >> felgê stalow±? > > > > A sk±d mamy wiedzieæ jak one wygl±daj± w twoim przypadku (i nakrêtki, i > > felgi)? > > Obejrzyj je, to sam sprawdzisz, czy pasuj± (kszta³tem). > > > > > > > > Pytam, bo sie nie znam siê :) Pierwszy raz w ¿yciu szarpn±³em siê na > alu, które to przysz³y razem z "dedykowanymi nakrêtkami" (dodam, ¿e s± > to sk±din±d klasyczne Borbet'y do Forda Mondeo MK2). Na dobr± sprawê > nikt mnie do tej pory nie o¶wieci³ czym¿e tak naprawdê do cholery > mia³yby siê ró¿niæ nakrêtki od felg stalowych i alu? Id¼ do sklepu i popro¶ ¿eby pokazali nakrêtkê do felg stalowych. Porównaj z t± do aluminiowych. Jak bêd± takie same to mo¿esz przykrêciæ. Jak na oko bêd± inne to nie mo¿esz. -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
W stalowych na ogó³ s± sto¿kowe, w alu czêsto (nie zawsze) kule.
Jak w³o¿ysz kule w sto¿ek, powierzchnia styku bêdzie bardzo ma³a. sto¿ek http://www.c-t-s.pl/pliki/produkt-1096.jpg kula http://www.c-t-s.pl/pliki/produkt-1116.jpg -- igoR T-rex -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
Re: nakrętki od alu =>felgi stalowe
On 2010-07-03 23:19:27 +0200, krz <> said:
> Bydlê pisze: >> On 2010-07-03 22:09:16 +0200, krz <> said: >> >>> Szybkie pytanie, bo z³apa³em gumê :) >>> >>> Czy nakrêtkami, którymi mam przykrêcon± alufelgê - mogê przykrêciæ >>> felgê stalow±? >> >> A sk±d mamy wiedzieæ jak one wygl±daj± w twoim przypadku (i nakrêtki, i felgi)? >> Obejrzyj je, to sam sprawdzisz, czy pasuj± (kszta³tem). >> >> >> > > Pytam, bo sie nie znam siê :) Ale nie da³e¶ zdjêæ. Wiêc bez zdjêæ: ¶ruba jest ¶ruba i obci±¿enie wytrzyma. Je¶li kszta³t otworu w feldze pasuje do sfazowania nakrêtki, a d³ugo¶æ ¶ruby jest wystarczaj±ca, to wszystko gra. (¶ruby do alu zazwyczaj s± ciut d³u¿sze ni¿ ¶ruby do stalowych felg) Trzeba oczkami sprawdziæ... :-) > > Na dobr± sprawê nikt mnie do tej pory nie o¶wieci³ czym¿e tak > naprawdê do cholery mia³yby siê ró¿niæ nakrêtki od felg stalowych i alu? Kszta³tem. -- Bydlê |
On Sat, 03 Jul 2010 23:19:27 +0200, krz <>
wrote: > Pytam, bo sie nie znam siê :) Pierwszy raz w ¿yciu szarpn±³em siê na > alu, które to przysz³y razem z "dedykowanymi nakrêtkami" (dodam, ¿e s± > to sk±din±d klasyczne Borbet'y do Forda Mondeo MK2). Na dobr± sprawê > nikt mnie do tej pory nie o¶wieci³ czym¿e tak naprawdê do cholery > mia³yby siê ró¿niæ nakrêtki od felg stalowych i alu? To zale¿y od felgi. S± z gniazdami sto¿kowymi, s± z gniazdami sferycznymi (a poza tym to gniazda mog± byæ wykonane z tego samego materia³u co felga, jak i równie¿ z innego, mocniejszego, wtedy s± zatopione w materiale felgi). Do sto¿kowych -- sto¿kowe nakrêtki, do sferycznych nakrêtki zakoñczone powierzchni± kulist±. Stalow± felgê spokojnie przykrêcisz nakrêtk± ze sto¿kiem, ale najprawdopodobniej przy tym uszkodzisz ten sto¿ek -- potem tym przeoranym sto¿kiem bêdziesz atakowa³ felgê alu. Wiêc nawet je¶li s± takie same, lepiej mieæ dwa komplety. Pomijam ju¿ fakt, ¿e przy d³ugich szpilkach alu mo¿e daæ siê przykrêciæ nakrêtk± nieprzelotow±, a stalówka tylko przelotow±. r. -- __________________________________________________ _______________ robert rêdziak e36/5 323ti mailto:giekao-at-gmail-dot-com I hope they don't fart at Greenpeace. That's bad for Gaia. |