![]() |
pytanie o folie na szyby...
Witajcie,
pytanie do osób zorientowanych, czy istnieje folia której funkcj± by³oby jedynie skuteczne ograniczenie nagrzewania wnêtrza, wydaje mi siê ¿e taka folia powinna zatrzymywaæ max ilo¶æ promieniowania IR a jednocze¶nie by³aby _bezbarwna_? o ile istnieje, jaka mo¿e byæ cena oklejenia szyb bocznych i tylnej klapy w kompaktowym hatchbacku 5dr - rz±d wielko¶ci? za podpowiedzi z góry dziêki, brat |
Re: pytanie o folie na szyby...
U¿ytkownik "bratPit[pr]" <> napisa³ w wiadomo¶ci grup dyskusyjnych:i0kovm$mpr$... > Witajcie, > pytanie do osób zorientowanych, czy istnieje folia której funkcj± by³oby > jedynie skuteczne ograniczenie nagrzewania wnêtrza, wydaje mi siê ¿e taka > folia powinna zatrzymywaæ max ilo¶æ promieniowania IR a jednocze¶nie > by³aby _bezbarwna_? > o ile istnieje, jaka mo¿e byæ cena oklejenia szyb bocznych i tylnej klapy > w kompaktowym hatchbacku 5dr - rz±d wielko¶ci? > za podpowiedzi z góry dziêki, witka sa folie polaryzacyjne - okolo 200 zl za szybe dowiedz sie o konkrety u jakiegos DOBREGO instalatora pozdro |
Fri, 2 Jul 2010 15:18:43 +0200, na pl.misc.samochody, bratPit[pr]
napisa³(a): > pytanie do osób zorientowanych, czy istnieje folia której funkcj± by³oby > jedynie skuteczne ograniczenie nagrzewania wnêtrza, wydaje mi siê ¿e taka > folia powinna zatrzymywaæ max ilo¶æ promieniowania IR a jednocze¶nie by³aby > _bezbarwna_? > o ile istnieje, jaka mo¿e byæ cena oklejenia szyb bocznych i tylnej klapy w > kompaktowym hatchbacku 5dr - rz±d wielko¶ci? > za podpowiedzi z góry dziêki, Teoretycznie powinna istnieæ. Praktycznie trzeba zapytaæ tych co w bran¿y robi±. Aczkolwiek na logikê - nie licz na wielki sukces - auto to nie tylko szyby, ale i dach, drzwi itd. Je¶li auto jest ciemne - chêtniej absorbuje promieniowanie cieplne s³oneczka i siê szybciej nagrzewa. Wiele nie wywojujesz - po prostu nastêpne auto kup z klim±. -- Pozdrawiam Piotr Biega³a Warszawa Benelli Pepe LX 0,05l BVA ;-) Renault Clio 2008 - 1.5dci Societe Renault Safrane Initiale Paris 2.5 T5 BVA;-) |
PB pisze:
> [...] > bran¿y robi±. Aczkolwiek na logikê - nie licz na wielki sukces - auto > to nie tylko szyby, ale i dach, drzwi itd. Je¶li auto jest ciemne - > chêtniej absorbuje promieniowanie cieplne s³oneczka i siê szybciej > nagrzewa. Wiele nie wywojujesz - po prostu nastêpne auto kup z klim±. Mialem przez jakis czas pod domem bia³± Corsê B 99 z bia³ymi szybami i Granatowy Renautl Clio z szybami zielonymi. Te drugie auto zawsze by³o ch³odniejsze, mimo ¿e kolor ciemny. Zapewne nie tylko dziêki szybom, ale np. izolacji dachu. Nie mniej jednak, uwa¿am ¿e szyby mialy du¿y wp³yw. -- |
> Teoretycznie powinna istnieæ. znalaz³em "Bruxsafol UP75 folia typowo termoizolacyjna, przy minimalnym przyciemnieniu niweluje ponad 85% IR" czyli co¶ dla mnie, ciekawe ile to kosztuje i czy kto¶ w ma³opolsce to montuje? > nagrzewa. Wiele nie wywojujesz - po prostu nastêpne auto kup z klim±. hmm... ale ja mam auto z klim±, oczywi¶cie masz racjê, ale wiem ile daje sama przednia szyba "solarowa" (ta z warstewk± miedzi), chodzi mi o zlikwidowanie intensywnego zjawiska nagrzewania przez szyby boczne i tyln±, brat |
Fri, 2 Jul 2010 21:24:17 +0200, na pl.misc.samochody, bratPit
napisa³(a): > znalaz³em "Bruxsafol UP75 folia typowo termoizolacyjna, przy minimalnym > przyciemnieniu niweluje ponad 85% IR" czyli co¶ dla mnie, ciekawe ile to > kosztuje i czy kto¶ w ma³opolsce to montuje? nie mam przekonania. Szyby to poni¿ej po³owy "obudowy" wnêtrza. > hmm... ale ja mam auto z klim±, oczywi¶cie masz racjê, ale wiem ile daje > sama przednia szyba "solarowa" (ta z warstewk± miedzi), chodzi mi o > zlikwidowanie intensywnego zjawiska nagrzewania przez szyby boczne i tyln±, No ja robiê tak ¿e najpierw otwieram okna, wietrze wnêtrze. Potem odpalam maszyne, klima na obieg zamkniêty i ostre ch³odzenie. Potem zmniejszam nawiew i prze³±czam na obieg zewn. Mam jedno auto bia³e i jedno granatowe z atermiczn± przedni± szyb±. Nie widzê wiêkszej ró¿nicy w nagrzewaniu wnêtrza. Wydaje mi siê ¿e bia³e nagrzewa siê mniej... -- Pozdrawiam Piotr Biega³a Warszawa Benelli Pepe LX 0,05l BVA ;-) Renault Clio 2008 - 1.5dci Societe Renault Safrane Initiale Paris 2.5 T5 BVA;-) |