![]() |
Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki.
Witam.
Pacjent: Fiat Punto mk1. Wracaj±c wczoraj do domu zaczê³o kropiæ, wiêc chcia³em sobie spryskaæ i przetrzeæ szybê wycieraczkami, ale te o dziwo nie dzia³a³y, jak i spryskiwacze. Przy okazji sprawdzi³em równie¿ ty³ - to samo. Jeszcze niedawno (mo¿e 2-3 dni temu) jak korzysta³em ze spryskiwaczy i wycieraczek to dzia³a³y, wiêc musia³o siê to staæ niedawno i nic w tym czasie nie grzeba³em w elektryce. Dzi¶ sprawdzi³em bezpieczniki - ten odpowiedzialny za wycieraczki i spryskiwacze (wszystko na jednym bezpieczniku) by³ przepalony. Wymieni³em bezpiecznik (na 20A, tak jak by³ fabrycznie) i po przekrêceniu kluczyka us³ysza³em tylko takie cykniêcie - pykniêcie. Gdy ten bezpiecznik wyci±gn±³em faktycznie by³ przepalony. Dla 100% pewno¶ci wsadzi³em jeszcze jeden, tym razem 25A, i efekt by³ taki sam. Co to wiêc mo¿e byæ, gdzie szukaæ mo¿liwej przyczyny tego zwarcia? Ca³a pozosta³a elektryka dzia³a, wiêc podejrzewam, ¿e to albo który¶ z silników (wycieraczek lub pompa spryskiwacza), albo prze³±cznik (wajcha przy kierownicy). Pytanie dla u¿ytkowników takiego Punciaka z kierownic± z airbagiem: Czy ¶ci±gniêcie kierownicy w celu zobaczenia tego prze³±cznika (i sprawdzenia czy np tam nie wyst±pi³o zwarcie) to du¿o zabawy, lub jakie¶ ryzyko (czy np jest mo¿liwe, ¿e wystrzelê sobie poduszkê)? Z góry dziêki za pomoc i sugestie. -- Pozdrawiam serdecznie, Fiat Punto mk1 '99 Mariusz [marjan] Morycz Uniden 520 + President Indiana (e-mail bez cyferek) PMS+PJ-S+PM-WP+:+X++L+B++M+Z++T-W-CB++ |
Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±cewycieraczki.
marjan wrote:
> Pacjent: Fiat Punto mk1. > Wracając wczoraj do domu zaczęło kropić (...) Co zaczęło Ci kropić? Punto? Skoro to kropa to i kropi, proste. Ja bym się nie przejmował. -- http://www.youtube.com/watch?v=n1PLEc8YL-g |
[OT] Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki. (was: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki.)
Dnia 19 Jun 2010 14:20:02 GMT, to napisa³(a):
> Co zaczê³o Ci kropiæ? Punto? Skoro to kropa to i kropi, proste. Ja bym > siê nie przejmowa³. I po co odpowiadasz i produkujesz zbêde bajty ? A pó¼niej jak cz³owiek czego¶ szuka to trafia na takie w³a¶nie posty. -- [Pozdrawiam] [huri-khan][GG 177094] [Astra G '1,6 16V] [SY] |
Re: [OT] Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce
huri_khan wrote:
> I po co odpowiadasz i produkujesz zbęde bajty ? No napisał, że mu Punto zaczęło kropić gdy wracało do domu. Zaciekawiło mnie to. > A później jak człowiek > czegoś szuka to trafia na takie właśnie posty. I co w związku z tym? -- http://www.youtube.com/watch?v=n1PLEc8YL-g |
Re: [OT] Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki.
Dnia 19 Jun 2010 14:56:06 GMT, to napisa³(a):
> No napisa³, ¿e mu Punto zaczê³o kropiæ gdy wraca³o do domu. Zaciekawi³o > mnie to. "Wracaj±c wczoraj do domu zaczê³o kropiæ, wiêc chcia³em sobie spryskaæ i przetrzeæ szybê wycieraczkami, ale te o dziwo nie dzia³a³y, jak i spryskiwacze. " Gdzie w tym zdaniu jest mowa o samochodzie ? >> A pó¼niej jak cz³owiek >> czego¶ szuka to trafia na takie w³a¶nie posty. > > I co w zwi±zku z tym? ¯e je¿eli kto¶ ma podobny problem i chce znale¼æ rozwi±zanie to trafia na odpowiedzi pozbawine sensu. -- [Pozdrawiam] [huri-khan][GG 177094] [Astra G '1,6 16V] [SY] |
Re: [OT] Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±cewycieraczki.
huri_khan wrote:
> "Wracając wczoraj do domu zaczęło kropić, więc chciałem sobie spryskać i > przetrzeć szybę wycieraczkami, ale te o dziwo nie działały, jak i > spryskiwacze. " > > Gdzie w tym zdaniu jest mowa o samochodzie ? "Pacjent: Fiat Punto mk1. Wracając wczoraj do domu zaczęło kropić, więc chciałem (...)" Z tego zdania wynika, że zaczęło kropić to, co wracało do domu, wiec chyba Punto, bo co innego? > Że jeżeli ktoś ma podobny problem i chce znaleźć rozwiązanie to trafia > na odpowiedzi pozbawine sensu. Nawet jeśli, to co w związku z tym? -- http://www.youtube.com/watch?v=n1PLEc8YL-g |
Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki.
W dniu 2010-06-19 15:50, marjan pisze:
> Witam. > > Pacjent: Fiat Punto mk1. > Wracaj±c wczoraj do domu zaczê³o kropiæ, wiêc chcia³em sobie spryskaæ i > przetrzeæ szybê wycieraczkami, ale te o dziwo nie dzia³a³y, jak i > spryskiwacze. Przy okazji sprawdzi³em równie¿ ty³ - to samo. Jeszcze > niedawno (mo¿e 2-3 dni temu) jak korzysta³em ze spryskiwaczy i > wycieraczek to dzia³a³y, wiêc musia³o siê to staæ niedawno i nic w tym > czasie nie grzeba³em w elektryce. Zatarty który¶ sworzeñ wycieraczki ;) W SC mia³em tak ¿e jak kiedy¶ sta³ ze 3-4 miesi±ce to najpierw musia³em rozebraæ i nasmarowaæ ca³y mechanizm przednich wycieraczek ;) Pozdrawiam !! |
Re: [OT] Re: Fiat Punto mk1 - niedziałające wycieraczki.
> Nawet jeśli, to co w związku z tym?
STFU |
Re: [OT] Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki.
U¿ytkownik "to" <> napisa³:
>> "Wracaj±c wczoraj do domu zaczê³o kropiæ, wiêc chcia³em sobie spryskaæ i >> przetrzeæ szybê wycieraczkami, ale te o dziwo nie dzia³a³y, jak i >> spryskiwacze. " > Z tego zdania wynika, ¿e zaczê³o kropiæ to, co wraca³o do domu, wiec > chyba Punto, bo co innego? chlopie, nie pal juz wiecej tego swinstwa :) -- Pozdro. Jimiasty |
Re: Fiat Punto mk1 - niedzia³aj±ce wycieraczki.
On 2010-06-19 16:20, to wrote:
> marjan wrote: > >> Pacjent: Fiat Punto mk1. >> Wracaj±c wczoraj do domu zaczê³o kropiæ (...) > > Co zaczê³o Ci kropiæ? Punto? Skoro to kropa to i kropi, proste. Ja bym > siê nie przejmowa³. > lecz siê :) |