![]() |
Punto 2 nie odpala - jakiś dziwny opór wyczuwam
Witam, w piątek po sporej ulewie odstawiłem auto do garażu. Dziś rano
próbuję zapalić i nic - próbuje ledwo co kręcić, coś przy tym "pika", lekko pogwizduje i to na tyle. Akumulator wygląda na sprawny (jest w miarę nowy, a i zielonym okiem świeci). Pewnie go zawiozę do mechanika - pytanie tylko co się mogło stać? Zastanawia mnie ten opór na który ewidentnie musi rozrusznik natrafiać - może alternator (słaby punkt punciaków) szlag po tej ulewie trafił i stawia opór podczas rozruchu? Jeśli tak, ile może taka naprawa kosztować? Punto 2 FL 2003, 1.2 8v, przebieg malutki: 40tyś km. |
Re: Punto 2 nie odpala - jaki¶ dziwny opór wyczuwam
On 17 Maj, 09:06, Przemolo <> wrote:
> Witam, w pi±tek po sporej ulewie odstawi³em auto do gara¿u. Dzi¶ rano > próbujê zapaliæ i nic - próbuje ledwo co krêciæ, co¶ przy tym "pika", Jak masz alarm, to on mo¿e "pikaæ". A to oznacza ¿e pad³ akumulator.. > Akumulator wygl±da na sprawny (jest w > miarê nowy, a i zielonym okiem ¶wieci). Umówmy siê, ¿e to "zielone oko" pe³ni funkcjê ozdobn± ;) Wygl±da to na roz³adowany akumulator. Byæ mo¿e masz lu¼ny pasek alternatora i ten pasek po zalaniu wod± zacz±³ siê ¶lizgaæ. Pozdrawiam MK |
Re: Punto 2 nie odpala - jakiś dziwny opór wyczuwam
Dnia Mon, 17 May 2010 09:06:33 +0200, Przemolo napisa³(a):
> Pewnie go zawiozê do mechanika - pytanie tylko co siê mog³o staæ? > . Zrzuc pasek z alternatora i spróbuj zapaliæ. Mo¿e co¶ siê wyja¶ni. -- [Pozdrawiam] [huri-khan][GG 177094] [Astra G '1,6 16V] [SY] |
W końcu zapalił, elektryk nie stwierdził nieprawidłowści w działaniu
alternatora i akumulatora. Potem jeszcze na chwile zapaliła mi się lampka ładowania i nie działało wspomaganie kierownicy. Po ponownym zapaleniu wszystko było już ok... wilgoć? |
> alternatora i akumulatora. Potem jeszcze na chwile zapaliła mi się lampka
> ładowania i nie działało wspomaganie kierownicy. Po ponownym zapaleniu > wszystko było już ok... wilgoć? ja bym celowal chyba w akumulator i/lub alternator.... ale skoro elektryk spradzil ze dziala.... |
U¿ytkownik "Micha³ Gut" <> napisa³ w
wiadomo¶ci news:ht0r19$dum$.pl... >> alternatora i akumulatora. Potem jeszcze na chwile zapali³a mi siê lampka >> ³adowania i nie dzia³a³o wspomaganie kierownicy. Po ponownym zapaleniu >> wszystko by³o ju¿ ok... wilgoæ? > > ja bym celowal chyba w akumulator i/lub alternator.... ale skoro elektryk > spradzil ze dziala.... Wymien akumulator. Pozdrawiam, Marcin |
U¿ytkownik "Marcin" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:ht0voa$2b4 > Wymien akumulator. > > Pozdrawiam, > Marcin Zderzaki te¿? ;) Napisa³em, ¿e aku jest ok. |
U¿ytkownik "Przemolo" <przemolo@gazeta.zmyla> napisa³ w wiadomo¶ci
news:ht51cu$g9f$... > > U¿ytkownik "Marcin" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci > news:ht0voa$2b4 >> Wymien akumulator. >> >> Pozdrawiam, >> Marcin > > Zderzaki te¿? ;) > Napisa³em, ¿e aku jest ok. Zderzakow nie musisz :-). Ale jak chcesz. Napisalem tak, poniewaz mialem podobny problem z Punto II FL do opisywanego przez Ciebie. Auto mialem od nowosci i od nowosci wystepowal ten problem. Auto bylo caly czas garazowane. Co 0.5 roku czyszczenie rozrusznika. Podobno sie brudzil - tak orzekl mechanik w warsztacie. Po 5 latach wymienilem akumulator i problem "ciezkiego" rozruchu zniknal. Ponadto nie mialem juz problemow ze wspomaganiem i zapalaniem lampki Check Engine. A poza tym akumulator tez mialem ok. Ja tylko sugeruje. Pozdrawiam, Marcin |
U¿ytkownik "Marcin" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:ht6mi9 > Napisalem tak, poniewaz mialem podobny problem > z Punto II FL do opisywanego przez Ciebie. > Auto mialem od nowosci i od nowosci wystepowal ten problem. > Auto bylo caly czas garazowane. Co 0.5 roku czyszczenie rozrusznika. > Podobno sie brudzil - tak orzekl mechanik w warsztacie. > Po 5 latach wymienilem akumulator i problem "ciezkiego" rozruchu > zniknal. Ponadto nie mialem juz problemow ze wspomaganiem > i zapalaniem lampki Check Engine. > A poza tym akumulator tez mialem ok. > > Ja tylko sugeruje. U mnie czasem pojawia siê charakterystyczne "wycie" lub pisk m.in. chwilê po zapaleniu - aku chyba nic do tego nie ma. Poza tym 1 przypadkiem, zapala od strza³u ¿wawo krêc±c rozrusznikiem - my¶la³em wiêc o jednorazowej "blokadzie" alternatora, który siê mo¿e zaciera czy co¶. PS: Check siê nie pali³ - raz tylko ³adowanie ale zgas³o po ponownym odpaleniu. |