![]() |
amortyzatory Corolla E11
Witam,
Przymierzam siê do zmiany amortyzatorów w Corolli. Poprzednim razem wymienia³em na Kayaby - jestem bardzo zadowolony z jako¶ci i trwa³o¶ci, ale wszystko co dobre kiedy¶ siê koñczy... Jak wygl±da porównanie Kayaby z innymi firmami? Znalaz³em takie: Tokico - cena bardzo porównywalna GH - znacz±co tañsze Kamoka - trochê tañsze S± jeszcze Monroe, Gabriel, Sachs, TRW, Boge, Delphi... Na które z nich zwróciæ uwagê? Chodzi mi oczywi¶cie o dobre i tanie ;) , ale bardziej mi zale¿y na jako¶ci - czy mo¿na kupiæ równie dobre, jak KYB, a tañsze? Podobne pytanie dot. sprê¿yn (zwyk³e, nie ¿adne obni¿aj±ce, wrêcz +10-20 mm by siê przyda³o): tu s± Kayaba, GH, Lesjofors: które wybraæ? Pozdr, -- L E P E K Pruszcz Gdañski no_spam/maupa/poczta/kropka/fm Toyota Corolla 1.3 sedan '97 Hyundai Atos 0.9 nanovan '00 |
Re: amortyzatory Corolla E11
U¿ytkownik "LEPEK" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:.net.pl... > Witam, > Przymierzam siê do zmiany amortyzatorów w Corolli. > Poprzednim razem wymienia³em na Kayaby - jestem bardzo zadowolony z > jako¶ci i trwa³o¶ci, ale wszystko co dobre kiedy¶ siê koñczy... > Jak wygl±da porównanie Kayaby z innymi firmami? > Znalaz³em takie: > Tokico - cena bardzo porównywalna > GH - znacz±co tañsze > Kamoka - trochê tañsze > S± jeszcze Monroe, Gabriel, Sachs, TRW, Boge, Delphi... > Na które z nich zwróciæ uwagê? > Chodzi mi oczywi¶cie o dobre i tanie ;) , ale bardziej mi zale¿y na > jako¶ci - czy mo¿na kupiæ równie dobre, jak KYB, a tañsze? > Podobne pytanie dot. sprê¿yn (zwyk³e, nie ¿adne obni¿aj±ce, wrêcz +10-20 > mm by siê przyda³o): tu s± Kayaba, GH, Lesjofors: które wybraæ? > Pozdr, Amorki wybralbym KYB. Sprê¿yny nowe standardowe bêd± "d³u¿sze" ni¿ te co masz, wybra³bym Lesjofors. -- Pozdrawiam Lewis Hornet PC 41 na sprzeda¿ Audi A6 C4, 2,8 V6 ACK 142kW [`] dB Race: 145,5 dB ;) |
LEPEK <> wrote in news:.net.pl:
> Na które z nich zwróciæ uwagê? > Chodzi mi oczywi¶cie o dobre i tanie ;) , ale bardziej mi zale¿y na > jako¶ci - czy mo¿na kupiæ równie dobre, jak KYB, a tañsze? KYB |
U¿ytkownik "LEPEK" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:.net.pl... > Przymierzam siê do zmiany amortyzatorów w Corolli. > Poprzednim razem wymienia³em na Kayaby - jestem bardzo zadowolony z > jako¶ci i trwa³o¶ci, ale wszystko co dobre kiedy¶ siê koñczy... to ile tych km przejechales jesli juz szukasz 3cich amorków? |
W dniu 2010-04-13 18:28, Arbiter pisze:
> to ile tych km przejechales jesli juz szukasz 3cich amork�w? Fabryczne wymieniłem po 127000 - już ich prawie nie było, przejazd przez torowisko po łuku to było losowanie pasa ;) Od wymiany na obecne Kayaby minęło prawie 120000 i już powoli widać zużycie. Jeszcze penie z 10000 km (niecałe pół roku) i czas na wymianę. Pozdr, -- L E P E K Pruszcz Gdański no_spam/maupa/poczta/kropka/fm Toyota Corolla 1.3 sedan '97 Hyundai Atos 0.9 nanovan '00 |
> Jak wygl±da porównanie Kayaby z innymi firmami? > Znalaz³em takie: > Tokico - cena bardzo porównywalna > GH - znacz±co tañsze > Kamoka - trochê tañsze > S± jeszcze Monroe, Gabriel, Sachs, TRW, Boge, Delphi... Kayaba i Sachs s± bardzo dobre, ZCTK Boge i Sachs nale¿± do koncernu ZF wiêc to bedzie to samo ;-) TRW te¿ jest OEMowym producentem wiêc te¿ pewnie bêdzie OK, nie wiem jak Delphi w Toyocie ale dla Opla jako tania alternatywa sprawdzaj± siê bardzo dobrze, zreszt± pewna wie¶æ gminna niesie ¿e Deplhi w Kro¶nie robi amortyzatory dla GM (przynajmniej dla Astry G Classic), > Na które z nich zwróciæ uwagê? > Chodzi mi oczywi¶cie o dobre i tanie ;) , ale bardziej mi zale¿y na > jako¶ci - czy mo¿na kupiæ równie dobre, jak KYB, a tañsze? poszukaj opinii jak sprawdzaj± siê Delphi gazowe w Toyocie, w Oplu nie mia³em na to reklamacji a do¶æ du¿o posz³o ich dla flotowych aut, > Podobne pytanie dot. sprê¿yn (zwyk³e, nie ¿adne obni¿aj±ce, wrêcz +10-20 > mm by siê przyda³o): tu s± Kayaba, GH, Lesjofors: które wybraæ? Lesjofors na pewno bêd± OK, Kayaby nie sprzedawa³em wiêc nie mam opinii ale IMO marka zobowi±zuje, GH ca³kiem nie znam, brat |
U¿ytkownik "LEPEK" <gdzies@wsi> napisa³ w wiadomo¶ci news:4bc4aca1$.net.pl... > Fabryczne wymieni³em po 127000 - ju¿ ich prawie nie by³o, przejazd przez > torowisko po ³uku to by³o losowanie pasa ;) no to nie wiem, ja mam 135 ty¶ i nie czuje ¿adnych problemów. A do¶wiadczenie z japoñczykami mówi, ¿e dopóki siê nie wylej± albo nie przestan± totalnie dzia³aæ to nie wymieniaæ. Fabryczne czê¶ci wytrzymuj± bardzo d³ugo a jak wymienisz to potem bedziesz musia³ wymieniaæ cyklicznie. Kiedy¶ niepotrzebnie wymienilem dobre amortyzatory w innym samochodzie i to bylo niepotrzebne |
Arbiter pisze:
> U¿ytkownik "LEPEK" <gdzies@wsi> napisa³ w wiadomo¶ci > news:4bc4aca1$.net.pl... > >> Fabryczne wymieni³em po 127000 - ju¿ ich prawie nie by³o, przejazd przez >> torowisko po ³uku to by³o losowanie pasa ;) > > no to nie wiem, ja mam 135 ty¶ i nie czuje ¿adnych problemów. A > do¶wiadczenie z japoñczykami mówi, ¿e dopóki siê nie wylej± albo nie > przestan± totalnie dzia³aæ to nie wymieniaæ. Fabryczne czê¶ci wytrzymuj± > bardzo d³ugo a jak wymienisz to potem bedziesz musia³ wymieniaæ cyklicznie. > Kiedy¶ niepotrzebnie wymienilem dobre amortyzatory w innym samochodzie i to > bylo niepotrzebne Dla tego siê zastanawiam, czy to robiæ. Niby obecne (drugi komplet) jeszcze dzia³aj± ca³kiem-ca³kiem, ale do¶wiadczenie z fabrycznymi podpowiada mi, ¿e to mo¿e byæ ich schy³ek. Z drugiej strony mo¿e masz racjê - skoro dzia³a, to po co dotykaæ. Pozdr, -- L E P E K Pruszcz Gdañski no_spam/maupa/poczta/kropka/fm Toyota Corolla 1.3 sedan '97 Hyundai Atos 0.9 nanovan '00 |