![]() |
gałka retro zmiany biegów
Witam!
Od czasu do czasu spotykam (na serwisach aukcyjnych albo na pchlich targach) stare, ozdobne gałki/końcówki drążka zmiany biegów. Takie plastikowe, PRL-owskie, z czymś zatopionym w plastiku w środku. I zastanawiałem się nad zamontowaniem takiej gałki na swoim lewarku. Czy ktoś z BiSwK mógłby podpowiedzieć, czy wymagałoby to znacznej przeróbki lewarka zmiany biegów, ewentualnie na co zwracać uwagę podczas kupowania takiej gałki? Domyślam się, że pewnie średnica/skok gwintu, ale i tego nie jestem pewien, ponieważ nigdy dotąd nie dokonywałem takiej przeróbki :-) (Jeżeli ma to znaczenie, chcę to zamontować w Dacii Logan MCV.) Pozdr pwz |
Re: gałka retro zmiany biegów
Agent pwz nadaje:
> stare, ozdobne gałki/końcówki drążka zmiany biegów. Takie > plastikowe, PRL-owskie, z czymś zatopionym w plastiku w środku. To świadomy oksymoron? Myślałem że chcesz strzelić sobie coś Mitoraja lub Abakanowicz ;-) |
Użytkownik "pwz" <> napisał w wiadomości news:hprr9n$1in$.pl... > Witam! > > Od czasu do czasu spotykam (na serwisach aukcyjnych albo na pchlich > targach) stare, ozdobne gałki/końcówki drążka zmiany biegów. Takie > plastikowe, PRL-owskie, z czymś zatopionym w plastiku w środku. I > zastanawiałem się nad zamontowaniem takiej gałki na swoim lewarku. Czy > ktoś z BiSwK mógłby podpowiedzieć, czy wymagałoby to znacznej przeróbki > lewarka zmiany biegów, ewentualnie na co zwracać uwagę podczas kupowania > takiej gałki? Domyślam się, że pewnie średnica/skok gwintu, ale i tego nie > jestem pewien, ponieważ nigdy dotąd nie dokonywałem takiej przeróbki :-) > (Jeżeli ma to znaczenie, chcę to zamontować w Dacii Logan MCV.) problemy zaczynają sie w samochodach, gdzie pod gałką masz przycisk do włączania wstecznego. Jesli sama dzwignia jest prostym prętem bez żadnych zabezpieczeń ręcznego pod samą gałką - to wystarczy ze dopasujesz mocowanie (czyli najczęsciej gwint) -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) Omega X25XE Dwa ogony Irma i Myszka |
W dniu 2010-04-11 10:30, Kuba (aka cita) pisze:
> problemy zaczynają sie w samochodach, gdzie pod gałką masz przycisk do > włączania wstecznego. > > Jesli sama dzwignia jest prostym prętem bez żadnych zabezpieczeń > ręcznego pod samą gałką - to wystarczy ze dopasujesz mocowanie (czyli > najczęsciej gwint) Na szczęście tak właśnie jest, tzn. sam 'pręt'. Wsteczny jest 'normalny'. Ale wolałem wcześniej zapytać, na wszelki wypadek... pwz |
W dniu 2010-04-11 08:56, JanKo pisze:
> Agent pwz nadaje: >> stare, ozdobne gałki/końcówki drążka zmiany biegów. Takie >> plastikowe, PRL-owskie, z czymś zatopionym w plastiku w środku. > > To świadomy oksymoron? Myślałem że chcesz strzelić sobie coś Mitoraja > lub Abakanowicz ;-) Oooo, bez dwóch zdań wolałbym coś w tym sensie "klasycznego". Aczkolwiek dzieła p. Abakanowicz - przynajmniej te najbardziej popularne - byłoby pewnie trudno wpasować w samochód ;-) A serio - widzę otwierającą się niszę rynkową na tego typu 'gadżety'. Gałki itp. nie tylko ze starych aut i nie tylko techno-disco świecące/metallic elementy wiejskiego tuningu, ale np. z reprodukcjami znanych dzieł sztuki. Vide (wygooglane pierwsze z brzegu, nie mam z tym sklepem nic wspólnego): albo - dlaczego by nie stworzyć elementów do samochodu w tym stylu? pwz |