![]() |
Opony asymetryczne niekierunkowe
Fabrycznie mam w autku zamontowane takie opony jak w temacie (s± to Kumho Ecsta
KH11 rozmiar 195/50R15, je¶li to ma znaczenie). Wg. producenta s± to opony letnie asymetryczne, sam siê natomiast domy¶lam, ¿e niekierunkowe bo: a) wszystkie s± jednakowe b) tylko na jednej bocznej stronie jest napis OUTSIDE bez strza³ki kierunku rotacji. Niestety, je¿eli zamontujê je tak jak fabryka kaza³a, czyli strona OUTSIDE jest zawsze na zewn±trz ko³a, to lamelki znajduj±ce siê na brzegu opon z prawej stronie auta s± skierowane tak, ¿e podczas jazdy odprowadzaj± wodê na zewn±trz opony. Natomiast lamelki na oponach zamontowanych po lewej stronie auta s± ustawione na odwrót, tak, ¿e podczas jazdy zgarniaj± wodê DO ¦RODKA OPONY... Wkurza mnie to maksymalnie bo niby jest wszystko zgodnie z zaleceniami producenta ale równocze¶nie jest kompletnie pozbawione sensu i teoretycznie nie ma prawa dzia³aæ, powoduj±c ci±g³y aquaplaning lewej strony auta... Czy móg³by mnie kto¶ o¶wieciæ, dlaczego na jednych oponach (symetrycznych kierunkowych, jak Goodyear Eagle F1, Uniroyal Rallye 680 albo nawet zimowych Ultragrip 7) prawid³owy kierunek u³o¿enia lamelek w stosunku do kierunku jazdy ma kluczowe znaczenie dla odprowadzania wody a na innych (czyli w³a¶nie asymetrycznych niekierunkowych (jak w.w. Ecsta KH 11, i wiele wiele innych) nie ma znaczenia??? I jak w ogóle te asymetryczne niekierunkowe opony dzia³aj±??? -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |