![]() |
Szpera w normalnym du¿ym aucie
Witam,
Teraz jak ju¿ wiem jak siê to co¶ nazywa co pozwala je¼dziæ po koleinach w deszczu, co mi przeszkadza bo tu nie mam. czy ka¿de auto (powiedzmy du¿e, bo ma³e mnie nie interesuj± :) ) czyli na przyk³ad ponad 3 litry fwd ma szpere ? I jak to jest zrobione w 4x4 ? Stare A8 quattro, albo w220 4matic czy jaki¶ paheton czy safrane quatra ma 3 szpery - przód + ty³ i centralnie ? btw. reno w Vel Satisie wstawi³o szpere do modeli z 3.5l ? Pozdrawiam! -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
Re: Szpera w normalnym du¿ym aucie
U¿ytkownik " Micha³" <> napisa³ w
> Teraz jak ju¿ wiem jak siê to co¶ nazywa co pozwala je¼dziæ > po koleinach w deszczu, co mi przeszkadza bo tu nie mam. Nie jestem pewnien czy wiesz. Szpera aquaplaningu nie wylacza :-) > czy ka¿de auto (powiedzmy du¿e, bo ma³e mnie nie interesuj± :) ) > czyli na przyk³ad ponad 3 litry fwd ma szpere ? Raczej malo ktore ma prawdziwa szpere. Natomiast ASR/TCS/ESP bardzo popularne w nowych samochodach - moze wystarcza na publicznych drogach ? J. |
Dnia 05.04.2010 Micha³ <> napisa³/a:
> czy ka¿de auto (powiedzmy du¿e, bo ma³e mnie nie interesuj± :) ) > czyli na przyk³ad ponad 3 litry fwd ma szpere ? Nie, fwd nie ma szpery na pewno. rwd jak najbardziej, ale w±tpiê aby by³a standardem na czarne. Raczej albo tylko opcja, albo mod albo w niewielu modelach seria. > I jak to jest zrobione w 4x4 ? W 4x4 masz blokady, 4x4 od awd w³a¶nie tym siê ró¿ni ¿e masz blokadê centralnego dyfra na 100% - ja to tak osobi¶cie rozró¿niam. > Stare A8 quattro, albo w220 4matic czy jaki¶ paheton > czy safrane quatra ma 3 szpery - przód + ty³ i centralnie ? Szpery siê nie da woziæ na skrêtnej osi, tam musisz mieæ wy³±cznik blokady, ró¿nica prêdko¶ci miêdzy ko³ami jest na skrêcie bardzo du¿a i za³±czaj±ca siê szpera by w³a¶ciwie uniemo¿liwia³a poruszanie. U mnie siê w³±cza tylnia naprzyk³ad na g³êbokim zawracaniu (wewnêtrzne tylne ko³o siê brzydko próbuje obracaæ gdy ma prawie staæ). Ja mam z przodu nic, miêdzyosiow± 100% lub off lub zwyk³y dyfer i z ty³u szpera typu LSD (teoretycznie rozk³ad max 75/25% na ko³a) w cherokee. -- "A có¿ to za sens kupowaæ samochód, ¿eby je¼dziæ po asfalcie? Tam, gdzie jest asfalt, nie ma nic ciekawego, a gdzie jest co¶ ciekawego, tam nie ma asfaltu". Strugaccy - Poniedzia³ek zaczyna siê w sobotê. |
On Tue, 6 Apr 2010 21:31:44 +0000 (UTC), Sergiusz Rozanski
<> wrote: > W 4x4 masz blokady, 4x4 od awd w³a¶nie tym siê ró¿ni ¿e masz > blokadê centralnego dyfra na 100% - ja to tak osobi¶cie rozró¿niam. 4x4 zwyk³o siê odró¿niaæ od AWD w ten sposób, ¿e ten ostatni jest permanentny. > Szpery siê nie da woziæ na skrêtnej osi, tam musisz mieæ wy³±cznik blokady, > ró¿nica prêdko¶ci miêdzy ko³ami jest na skrêcie bardzo du¿a i za³±czaj±ca > siê szpera by w³a¶ciwie uniemo¿liwia³a poruszanie. Szpery siê nie da? Dobrze, ¿e niektóre o tym nie wiedz±, bo pope³ni³yby samobójstwo. Na pocz±tek strzel± sobie w tryby wszystkie Suretrac w Subarakach. > Ja mam z przodu nic, miêdzyosiow± 100% lub off lub zwyk³y dyfer i z ty³u > szpera typu LSD (teoretycznie rozk³ad max 75/25% na ko³a) w cherokee. Sperrdifferenzial to inaczej limited slip diff, blokada to blokada. r. -- __________________________________________________ _______________ robert rêdziak e36/5 323ti mailto:giekao-at-gmail-dot-com I hope they don't fart at Greenpeace. That's bad for Gaia. |
On Mon, 5 Apr 2010 22:13:33 +0000 (UTC), Micha³
<> wrote: > I jak to jest zrobione w 4x4 ? -- dyfry od A do Z. W tradycyjnych 4x4 zwykle s± blokady dyfrów. > Stare A8 quattro, albo w220 4matic czy jaki¶ paheton Torsen, visco i ró¿ne mniej lub bardziej aktywne rozwi±zania. r. -- __________________________________________________ _______________ robert rêdziak e36/5 323ti mailto:giekao-at-gmail-dot-com I hope they don't fart at Greenpeace. That's bad for Gaia. |
> U¿ytkownik " Micha³" <> napisa³ w
> > Teraz jak ju¿ wiem jak siê to co¶ nazywa co pozwala je¼dziæ > > po koleinach w deszczu, co mi przeszkadza bo tu nie mam. > > Nie jestem pewnien czy wiesz. Szpera aquaplaningu nie wylacza :-) ale dramatycznie zwiêksza prêdko¶æ, jak± siê mo¿na poruszaæ ;) > > czy ka¿de auto (powiedzmy du¿e, bo ma³e mnie nie interesuj± :) ) > > czyli na przyk³ad ponad 3 litry fwd ma szpere ? > > Raczej malo ktore ma prawdziwa szpere. > > Natomiast ASR/TCS/ESP bardzo popularne w nowych samochodach - moze > wystarcza na publicznych drogach ? "nowe", czyli 14 letnie :) ka¿de od 1996 kiedy mog³o mieæ esp i gps, i resztê literek ;) ? a co do tematu: hmmm, no w³a¶nie nie bardzo najstarsze auto z TSC/ASR jakie prowadzi³em to by³a mazda9 z 1994roku, tylko ona robi³a to hamulcami. i strasznie zwalnia³a, i jak by³o to w³±czone. lancia K 94+ wersja fwd, chyba ma szpere bo na ¶niegu ¶lizga oboma ko³ami, albo sie mylê i to nie tak ? autem da³o siê zapiszczeæ przy ruszaniu (w mazda9 nie). pozdrawiam. -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
> > Nie jestem pewnien czy wiesz. Szpera aquaplaningu nie wylacza :-)
> > ale dramatycznie zwiêksza prêdko¶æ, jak± siê mo¿na poruszaæ ;) W00T?? Szpera pozwala np. przyspieszac w zakrecie, ale po prostej nic nie zmieni. W szczegolnosci nie bedzie miala wplywu na przyczepnosc opon. Jasne, ze przy jednym kole w dziurze pelnej wody, a drugim z przyczepnoscia samochod bedzie bardziej przewidywalny, ale nie nazwalbym tego "dramatycznym zwiekszaniem predkosci, jaka mozna sie poruszac". -- Olleo |
"Sergiusz Rozanski" <> wrote in message
news:.pl... > Szpery siê nie da woziæ na skrêtnej osi, tam musisz mieæ wy³±cznik > blokady, > ró¿nica prêdko¶ci miêdzy ko³ami jest na skrêcie bardzo du¿a i za³±czaj±ca > siê szpera by w³a¶ciwie uniemo¿liwia³a poruszanie. U mnie siê w³±cza > tylnia naprzyk³ad na g³êbokim zawracaniu (wewnêtrzne tylne ko³o siê > brzydko próbuje obracaæ gdy ma prawie staæ). Widac cztery samochody FWD ze szpera ktore mialem, nie wiedzialy o tym. Pozdrawiam Kamil |
> > tylnia naprzyk=B3ad na g=B3=EAbokim zawracaniu (wewn=EAtrzne tylne =
> ko=B3o si=EA > > brzydko pr=F3buje obraca=E6 gdy ma prawie sta=E6). > > Widac cztery samochody FWD ze szpera ktore mialem, nie wiedzialy o tym. > wow, a co byly za samochody i czy mialy szpere fabrycznie zamontowana ? Pozdrawiam! -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
" Michal" <> wrote in message news:hphngd$13r$... >> > tylnia naprzyk=B3ad na g=B3=EAbokim zawracaniu (wewn=EAtrzne tylne = >> ko=B3o si=EA >> > brzydko pr=F3buje obraca=E6 gdy ma prawie sta=E6). >> >> Widac cztery samochody FWD ze szpera ktore mialem, nie wiedzialy o tym. >> > > wow, a co byly za samochody i czy mialy szpere fabrycznie zamontowana ? "Szpera (potocznie, z niemieckiego Sperrdifferenzial) - mechanizm ró¿nicowy o zwiêkszonym tarciu wewnêtrznym, pozwalaj±cy na równiejsze przekazywanie mocy na oba ko³a lub osie." Mowimy o zwyklym LSD, sporo aut to ma wiec nie rozumiem zdziwienia. Honda Prelude JDM (odchudzona BB4), Mazda MX-6 JDM (z silnikiem KLZE szpera byla w standardzie), dwa civici VTI. Pozdrawiam Kamil |