![]() |
mixol do diesla
Witam
Zacz±³ koñczyæ siê mi jeden wtryskiwacz. Pacjent: 2,2dci Jakie¶ 3 lata temu sytuacja by³a podobna, skoñczy³a siê wymian± jednego(innego) wtryskiwacza. Od tamtego czasu tankowa³em przewa¿nie na BP tylko ultimate, sporadycznie na innych stacjach, ale zawsze t± "lepsz±" ropê. (wniosek - zmiana stacji..) Ale nie o tym... Doczyta³em ¿e co niektórzy (mo¿na znale¼æ w necie opinie ¿e nieoficjalnie nawet ASO renault) zalecaj± dolewaæ do ka¿dego tankowania "trochê" MIXOLu. Ma to niby zapewniæ lepsze smarowanie, bo(szczególnie zimowe) paliwo w PL jest zbyt "suche". Jako ¿e wtryskiwacz pójdzie do regeneracji(puki co jeszcze dzia³a) móg³bym przetestowaæ takie rozwi±zanie. No i pytania nasuwaj±ce siê: Czy kto¶ z grupowiczów to praktykuje? Czy taka mieszanka nie zaszkodzi bardziej ni¿ pomo¿e? Mam tu na my¶li szczególnie sprawne elementy CR czyli pompê i pozosta³e wtryskiwacze. Ciê¿ko znale¼æ jakie¶ info odno¶nie proporcji. Doszukaæ siê mo¿na od 20ml do 1l na bak. Ile tego wlaæ? S± dostêpne jakie¶ nowsze wynalazki do dwutaktów - czy bêd± lepsze od poczciwego mixolu? Mo¿e kto¶ co¶ poleci... Sporadycznie wlewam do baku ¶rodek STP do czyszczenia wtryskiwaczy(bez wyra¼nych rezultatów) - czy jego zasada dzia³ania opiera siê na tych samych za³o¿eniach co dolewanie mixolu? Z góry dziêkuje Pozdrawiam Rafa³ |
Re: mixol do diesla
pi±, 19 mar 2010 o 12:33 GMT, Rafa³ napisa³(a):
> S± dostêpne jakie¶ nowsze wynalazki do dwutaktów - czy bêd± lepsze od > poczciwego mixolu? Mo¿e kto¶ co¶ poleci... No wlasnie, nawet do skuterow nie zaleca sie wlewania mixolu, bo to straszny syf, powoduje tworzenie sie nagaru, strasznie kopci, a co dopiero przy precyzyjnym silniku samochodowym z CR.... Pozdrawiam Brzezi |
> No i pytania nasuwaj±ce siê: Czy kto¶ z grupowiczów to praktykuje?
mixolu nie, bardziej to: grzech nyska |
Czarek Daniluk pisze:
> > Chcesz ¿eby nagar z mixolu zabi³ Ci wtryskiwacze ?? No w³a¶nie nie chce i temu pytam. > > Lepiej kup sobie KleenFlo specjalny dodatek smarny do ropy. > Jest to powszechnie dostêpne w sklepach motoryzacyjnych? czy tylko internet? |
Rafa³ pisze:
> Doczyta³em ¿e co niektórzy (mo¿na znale¼æ w necie opinie ¿e > nieoficjalnie nawet ASO renault) zalecaj± dolewaæ do ka¿dego tankowania > "trochê" MIXOLu. Ma to niby zapewniæ lepsze smarowanie, bo(szczególnie > zimowe) paliwo w PL jest zbyt "suche". Chcesz ¿eby nagar z mixolu zabi³ Ci wtryskiwacze ?? Lepiej kup sobie KleenFlo specjalny dodatek smarny do ropy. Pozdrawiam !! |
> Jest to powszechnie dostêpne w sklepach motoryzacyjnych? czy tylko
> internet? > > nie widzia³em w stacjonarnych grzech nyska |
Dnia Fri, 19 Mar 2010 12:33:53 +0100, Rafa³ napisa³(a):
> No i pytania nasuwaj±ce siê: > Czy kto¶ z grupowiczów to praktykuje? Nie tak dawno jeden z grupowiczów poleca³ olej do silników 2T - zobacz tutaj (ostatecznie nie podano proporcji, ja te¿ nie zag³êbia³em tematu, chocia¿ mnie zainteresowa³ - a w±tek umar³ ¶mierci± naturaln±): > S± dostêpne jakie¶ nowsze wynalazki do dwutaktów - czy bêd± lepsze od > poczciwego mixolu? Mo¿e kto¶ co¶ poleci... j/w> -- Pozdrawiam, Sebastian S. |
Rafa³ wrote:
> Witam > Zacz±³ koñczyæ siê mi jeden wtryskiwacz. > Pacjent: 2,2dci > Jakie¶ 3 lata temu sytuacja by³a podobna, skoñczy³a siê wymian± > jednego(innego) wtryskiwacza. Od tamtego czasu tankowa³em przewa¿nie > na BP tylko ultimate, sporadycznie na innych stacjach, ale zawsze t± > "lepsz±" ropê. (wniosek - zmiana stacji..) Mo¿e mylny wniosek. Pad³ ten sam wtrysk? Jesli tak to mo¿e by³ kiepski. Jesli nie to pewnie nie by³ nowy zanim zmieni³e¶ stacjê. Ja bym zmieni³ silnik na nie dCi :) chocia¿ to mo¿e zbyt ogolnikowe stwierdzenie. Tak w nawiasie jaki masz prawdziwy przebieg? |
Marek P. pisze:
> Rafa³ wrote: >> Witam >> Zacz±³ koñczyæ siê mi jeden wtryskiwacz. >> Pacjent: 2,2dci >> Jakie¶ 3 lata temu sytuacja by³a podobna, skoñczy³a siê wymian± >> jednego(innego) wtryskiwacza. Od tamtego czasu tankowa³em przewa¿nie >> na BP tylko ultimate, sporadycznie na innych stacjach, ale zawsze t± >> "lepsz±" ropê. (wniosek - zmiana stacji..) > > > Mo¿e mylny wniosek. Pad³ ten sam wtrysk? Jesli tak to mo¿e by³ kiepski. > Jesli nie to pewnie nie by³ nowy zanim zmieni³e¶ stacjê. Nie, inny. Nie wykluczam ¿e by³ ju¿ kiepski. Jak kupi³em auto to siê okaza³o ¿e jeden jest do wymiany, reszta (po próbie przelewowej) by³a ok. Wydaje mi siê ¿e ten wadliwy wtryskiwacz wystraszy³ poprzedniego w³a¶ciciela i temu sprzeda³. (przesiad³ siê do audi z podobnej pó³ki cenowej) > Ja bym zmieni³ silnik na nie dCi :) chocia¿ to mo¿e zbyt ogolnikowe > stwierdzenie. Eee no co Ty. Poza tymi wtryskiwaczami to silniczek idealny:) > Tak w nawiasie jaki masz prawdziwy przebieg? tego to chyba nikt nie wie, na liczniku 140kkm rocznik 2002(laguna II). |
U¿ytkownik "grzech" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:hnvr8d$q2c$... >> No i pytania nasuwaj±ce siê: Czy kto¶ z grupowiczów to praktykuje? > > > mixolu nie, bardziej to: hmm, dostalem ostatnio srodek diesel skydd podobno te¿ dziala, ;) wychodzi taniej ni¿ to powyzej - najgorsze jest to ¿e tak naprawde niewiemy co w tym siedzi, wiec nawet niema jak porownac tych produktow. -- Pozdrawiam, Bartek |