![]() |
xTrail problem z tyln± wycieraczk±
Parê dni temu umar³a mi tylna wycieraczka w Nissanie xTrail 2003. Po
w³±czeniu, z pewnym trudem wychyli³a siê do max pozycji i tak zosta³a. Dobra³em siê do silniczka, mam instrukcjê serwisow±, ale po pierwsze, u mnie s± inne kolory przewodów w wi±zce dochodz±cej, a po drugie nie ³apiê ideii a¿ 4 kabli dochodz±cych. 3 strony z serwisówki dotycz±ce tylnej wycieraczki: u mnie s± kolory: zielono-¿ó³ty, br±zowo-¿ó³ty, czarny, niebiesko-¿ó³ty. Bez wzglêdu na to, czy wycieraczka jest w³±czona, czy nie, mam napiêcie tylko na br±zowo-¿ó³tym. Bezpiecznik jest ca³y, dodatkowo wydaje siê mi, ¿e przy w³±czaniu zap³onu ze 2-3 razy s³ysza³em lekkie stukniêcie z silniczka. Pozatym nic. Ca³y silniczek do wymiany? Bo na razie znalaz³em jedynie w serwisie... -- Solar GG 1834424 "Bóg nie mieszka w ¶wi±tyniach rêk± zbudowanych." Biblia Dz. 17. 24 |
Re: xTrail problem z tyln± wycieraczk±
Witam serdecznie.
.... > Dobra³em siê do silniczka, mam instrukcjê serwisow±, ale po pierwsze, u > mnie s± inne kolory przewodów w wi±zce dochodz±cej, a po drugie nie > ³apiê ideii a¿ 4 kabli dochodz±cych. > 3 strony z serwisówki dotycz±ce tylnej wycieraczki: > Kolory siê zgadzaj±. Masz tak: niebiesko-¿ó³ty - zasilanie, czarny - masa do czujnika po³o¿enia, zielono-¿ó³ty - masa silnika wycieraczki do³±czana automatem wycieraczek ("WIPER AMP"). br±zowo-¿ó³ty - wyj¶cie czujnika po³o¿enia. > u mnie s± kolory: zielono-¿ó³ty, br±zowo-¿ó³ty, czarny, niebiesko-¿ó³ty. > Bez wzglêdu na to, czy wycieraczka jest w³±czona, czy nie, mam napiêcie > tylko na br±zowo-¿ó³tym. Dlatego, ¿e czujnik po³o¿enia daje sygna³ "STOP". To powoduje, ¿e automat ("WIPER AMP"), powinien przy w³±czeniu wycieraczek podaæ masê do silnika (na zielono-¿ó³ty). Spróbuj pod³±czyæ masê do silnika zamiast zielono-¿ó³tego. Je¶li bêdzie dzia³a³ prawdopodobnie automat do wymiany. Je¶li nie, prawdopodobnie silnik. > Bezpiecznik jest ca³y, dodatkowo wydaje siê mi, ¿e przy w³±czaniu > zap³onu ze 2-3 razy s³ysza³em lekkie stukniêcie z silniczka. Poza tym nic. > Ca³y silniczek do wymiany? Bo na razie znalaz³em jedynie w serwisie... Mo¿na te¿ sprawdziæ, czy automat podaje masê na zielono-¿ó³ty, itd. Powodzenia. Sebastian -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
I jeszcze jedno... Skoro jest wychylona, to czujnik powinien dawaæ "MOVE" czyli
na br±zowo-¿ó³tym powinna byæ masa. To mo¿e oznaczaæ, ¿e czujnik pad³. Zrób testy z mas± na miejsce zielono-¿ó³tego, mierz±c jednocze¶nie co jest na br±zowo-¿ó³tym. Wtedy siê wyja¶ni. Powodzenia! Sebastian -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
Hmm, w³a¶nie mnie ol¶ni³o, ¿e na niebiesko-¿ó³tym te¿ powiniene¶ mieæ ca³y czas
zasilanie... Inaczej nie pojawi siê na wyj¶ciu z czujnika po³o¿enia. Je¶li jest uszkodzony to napiêcie mo¿e byæ na tym przewodzie z automatu wycieraczek. Od³±cz zielono-¿ó³ty i br±zowo-¿ó³ty od silnika. Sprawd¼ co jest na koñcówce gdzie pod³±czony by³ br±zowo-¿ó³ty. Bêdzie masa albo przerwa. Na niebiesko-¿ó³tym powinno byæ ca³y czas zasilanie (przy w³±czonym zap³onie). Je¶li go nie ma to szukaj przerwy w obwodzie zasilania. Je¶li jest sprawd¼ to co pisa³em poprzednio. Powodzenia. Sebastian -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
pisze:
> Hmm, w³a¶nie mnie ol¶ni³o, ¿e na niebiesko-¿ó³tym te¿powiniene¶ mieæ ca³y czas > zasilanie... Inaczej nie pojawi siê na wyj¶ciu z czujnika po³o¿enia. Je¶li jest > uszkodzony to napiêcie mo¿e byæ na tym przewodzie z automatu wycieraczek. > Od³±cz zielono-¿ó³ty i br±zowo-¿ó³ty od silnika. Sprawd¼ co jest na koñcówce > gdzie pod³±czony by³ br±zowo-¿ó³ty. Bêdzie masa albo przerwa. > Na niebiesko-¿ó³tym powinno byæ ca³y czas zasilanie (przy w³±czonym zap³onie). > Je¶li go nie ma to szukaj przerwy w obwodzie zasilania. > Je¶li jest sprawd¼ to co pisa³em poprzednio. Zaraz dok³adnie przeanalizujê to, co napisa³e¶, ale dodam jeszczeco¶. Rozebra³em silniczek i okaza³o siê, ¿e zasta³a siê o¶ka, naktórej krêci siê wycieraczka. Uda³o siê mi j± wybiæ dopiero m³otkiem. W ka¿dym razie wyczy¶ci³em, nasmarowa³em, z³o¿y³em i nadal nic. Silnik jest OK, ca³o¶æ dzia³a, gdy dam zasilanie bezpo¶rednio na jego styki. -- Solar GG 1834424 "Chrze¶cijanin okrywa siê chwa³± poprzez zabicie poganina, poniewa¿ w ten sposób chwali Chrystusa." ¶w. Bernard z Clairvaux |
Sprawa siê wyja¶ni³a. Naprowadzi³o mnie na to stukanie i kumple zpracy.
Ca³y czas walczy³em z otwart± klap±... a okazuje siê, ¿e wycieraczka jest pod³±czona pod czujnik otwarcia klapy. :) Zamkn±³em klapê i dzia³a. Jedyny minus, to ¿e pkt zerowy jest przy lekko uniesionej od poziomu wycieraczce - startuj±c, najpierw kawa³ek opada, a dopiero potem bierze w³a¶ciwy zamach. Muszê jeszcze to rozkminiæ, choæ mechaniczny system autostopu i sam mechanizm w ¶rodku obudowy silniczka ma budow± prost± jak konstrukcja cepa i jak na razie wydaje siê mi, ¿e nie mo¿na tego inaczej posk³adaæ. :) -- Solar GG 1834424 "Kiedy ju¿ jajog³owi ukradli ksiê¿yc, spotkali w drodze powrotnej czarownicê z kotem. Leszek wzi±³ do domu czarownicê, a Jarek kota." Andrzej Rodan |
Witam ponownie.
> Zamkn±³em klapê i dzia³a. To wyja¶nia brak zasilania. Pozdrawiam. Sebastian -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |