![]() |
Kia carens vs Toyota corolla verso vs Renault scenic
Witam,
Przymierzam siê do zakupu u¿ywanego rodzinnego MPV, mój limit finansowy - ok 40 tys. Z wstêpnie dokonanej analizy wynika, ¿e staæ mnie bêdzie na Kiê rocznik 2006 (ten starszy, brzydszy typ), corollê z 2005 r (o ile siê poszczê¶ci), albo scenica z 2007 r. Zale¿y mi na: 1. bezpieczeñstwie 2. w miarê niskich kosztach eksploatacji i warsztatu (wiem, ¿e to trudne w przypadku japoñczyka i koreañczyka) 3. komforcie jazdy Pytanie - co wybraæ? Dziêki za pomoc, kika |
Re: Kia carens vs Toyota corolla verso vs Renault scenic
U¿ytkownik "kika" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:hj560i$dkk$... > Przymierzam siê do zakupu u¿ywanego rodzinnego MPV, mój limit finansowy - > ok 40 tys. > Z wstêpnie dokonanej analizy wynika, ¿e staæ mnie bêdzie na Kiê rocznik > 2006 (ten starszy, brzydszy typ), corollê z 2005 r (o ile siê poszczê¶ci), > albo scenica z 2007 r. > Zale¿y mi na: > 1. bezpieczeñstwie > 2. w miarê niskich kosztach eksploatacji i warsztatu (wiem, ¿e to trudne w > przypadku japoñczyka i koreañczyka) > 3. komforcie jazdy Jak dla mnie, 1) Kia odpada w przedbiegach z powodu legendarnej awaryjnosci. 2) Scentic jest na F (mam zle doswiadczenia z autami sluzbowymi). 3) Z tych trzech w/w: Corolla Verso wypada chyba najfajniej. Na Twoim miejscu zastanowilbym sie jeszcze nad 4) Zafira z rocznika 2006 (chyba da sie juz cos znalezc za 40 tys) 5) VW Sharan (wj) |
> Z wstêpnie dokonanej analizy wynika, ¿e staæ mnie bêdzie na Kiê rocznik
> 2006 (ten starszy, brzydszy typ), corollê z 2005 r (o ile siê poszczê¶ci), > albo scenica z 2007 r. > Zale¿y mi na: > 1. bezpieczeñstwie > 2. w miarê niskich kosztach eksploatacji i warsztatu (wiem, ¿e to trudne w > przypadku japoñczyka i koreañczyka) > 3. komforcie jazdy W Kii Carens komfort jazdy chyba odpada. Jecha³em w 2005 roku na d³ugiej trasie. Klimatyzacja dzia³a³a jak chcia³a, plastiki skrzypia³y i trzeszcza³y, marne wyciszenie (jazda g³ównie 120km/h po autostradzie, diesel). -- Marcos [Marek ¦lusarczyk] marek [AT] microstock . pl <- zdjêcia z moich podró¿y |
On 19 Sty, 22:07, "Bastion" <> wrote:
> 3) Z tych trzech w/w: Corolla Verso wypada chyba najfajniej. Autorowi watku zalezy na niskich kosztach eksploatacji/napraw. W przypadku toyoty mozna o tym niestety zapomniec :) Nei wiem jak w przypadku scenica i carensa |
> On 19 Sty, 22:07, "Bastion" <> wrote:
> > 3) Z tych trzech w/w: Corolla Verso wypada chyba najfajniej. > > Autorowi watku zalezy na niskich kosztach eksploatacji/napraw. W > przypadku toyoty mozna o tym niestety zapomniec :) Nei wiem jak w > przypadku scenica i carensa A co jest niby takiego drogiego w Toyocie? Je¿dze Corolla i narazie jej koszt utzrymania przez rok jest ni¿szy ni¿ Renault Clio. -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
Polecam Reno Scenic za fantastyczne rozwi±zania ergonomiczne i komfort
zawieszenia. Co do awaryjno¶ci jest podobna co konkurenci - szukaj tylko bez krêconego licznika i powa¿nych wypadków a bêdzie pan zadowolony... Fox |
On 19 Sty, 21:51, "kika" <> wrote:
> Witam, > Przymierzam siê do zakupu u¿ywanego rodzinnego MPV, mój limit finansowy - ok > 40 tys. > Z wstêpnie dokonanej analizy wynika, ¿e staæ mnie bêdzie na Kiêrocznik 2006 > (ten starszy, brzydszy typ), corollê z 2005 r (o ile siê poszczê¶ci), albo > scenica z 2007 r. > Zale¿y mi na: > 1. bezpieczeñstwie > 2. w miarê niskich kosztach eksploatacji i warsztatu (wiem, ¿e to trudne w > przypadku japoñczyka i koreañczyka) > 3. komforcie jazdy > > Pytanie - co wybraæ? > Dziêki za pomoc, > kika Kia Carens - rankingi awaryjnosci - ostatnie pozycje. Slyszalem nawet - ale to na zasadzie urbal legend, aczkolwiek w kazdej legendzie ziarenko prawdy lezy - ze nawet w ASO odradzali zakup tego czegos, bo juz sami nie mieli sily tego naprawiac, tak sie czesto psulo. |
On 20 Sty, 08:51, "sop3k" <> wrote:
> > On 19 Sty, 22:07, "Bastion" <> wrote: > > > 3) Z tych trzech w/w: Corolla Verso wypada chyba najfajniej. > > > Autorowi watku zalezy na niskich kosztach eksploatacji/napraw. W > > przypadku toyoty mozna o tym niestety zapomniec :) Nei wiem jak w > > przypadku scenica i carensa > > A co jest niby takiego drogiego w Toyocie? Mam avensisa T22. Silniczek tylnej wycieraczki - 1200zl. Amorki z tylu - 700zl a ich gorne podpory - 1000zl, Cewka zaplonowa - 400zl. Ceny z robocizna, zwykly warsztat (aczkolwiek specjalizuajcy sie w japonczykach) a nie ASO. Nie wiem, moze to normalne ceny. Poprzednio mialem nexie wiec moze tam wszystko bylo zbyt tanie ;) Nie wiem jaki jest koszt serwisowania scenica czy carensa. Ale porownywalem te ceny z kolegami - jeden ma impreze, drugi meganke. > Je¿dze Corolla i narazie jej koszt > utzrymania przez rok jest ni¿szy ni¿ Renault Clio. Moze po prostu rzadziej Ci sie psuje corolka niz clio? :) |
W dniu 2010-01-20 11:25, Tatanka pisze:
> Kia Carens - rankingi awaryjnosci - ostatnie pozycje. > Slyszalem nawet - ale to na zasadzie urbal legend, aczkolwiek w kazdej > legendzie ziarenko prawdy lezy - ze nawet w ASO odradzali zakup tego > czegos, bo juz sami nie mieli sily tego naprawiac, tak sie czesto > psulo. Stare tak..ale te nowe to juz inne auta... |
kika wrote:
> 2. w miarê niskich kosztach eksploatacji i warsztatu (wiem, ¿e to > trudne w przypadku japoñczyka i koreañczyka) mo¿esz wyja¶niæ dlaczego tak uwa¿asz? -- limken polimken |