![]() |
Trzy - cztery pytania nt. LPG
Witajcie!
A wiêc tak.... 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± (na Shellu widzia³em dzi¶ 2,36) i czy widaæ koniec tego szaleñstwa? 3. Który element instalki LPG w najwiêkszej mierze odpowiada za poziom zu¿ycia gazu? 4. Czy mo¿na "miksowaæ" elementy poszczególnych instalacji? Pozdro Marek |
Re: Trzy - cztery pytania nt. LPG
Hello Marcus !:
> Witajcie! > > A wiêc tak.... > 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± (na Shellu > widzia³em dzi¶ 2,36) i czy widaæ koniec tego szaleñstwa? Bo ceny i tak s± dobre ..... Na zimê zawsze dro¿a³o. > 3. Który element instalki LPG w najwiêkszej mierze odpowiada za poziom > zu¿ycia gazu? Silnik :-D ! Zale¿y, jaka generacja ..... > 4. Czy mo¿na "miksowaæ" elementy poszczególnych instalacji? Jasne. Ale nie nale¿y miksowaæ instalki z marnym gaziarzem ... pzdrw. -- Grzegorz maila znajdziesz tu : |
Marcus pisze:
> Witajcie! > > A wiêc tak.... > 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± (na Shellu > widzia³em dzi¶ 2,36) i czy widaæ koniec tego szaleñstwa? Kolega pierwsz± zimê je¼dzi na LPG? > 3. Który element instalki LPG w najwiêkszej mierze odpowiada za poziom > zu¿ycia gazu? A to zale¿y jakiej... ale ogólnie mo¿na powiedzieæ ¿e wp³yw ma ka¿dy element, od którego zale¿y chwilowy sk³ad mieszanki. Nawet przewody ze zbiornika czasami wp³ywaj± :) Ale kluczowa jest regulacja. -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |
Dnia 19.01.2010 Grzegorz <> napisa³/a:
>> 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± (na Shellu >> widzia³em dzi¶ 2,36) i czy widaæ koniec tego szaleñstwa? > > Bo ceny i tak s± dobre ..... Na zimê zawsze dro¿a³o. Nie zawsze - ostatnie ciep³e zimy pozwala³y na ni¿sze ceny gazu, ni¿ latem. -- Samotnik Bi¿uteria: |
Jakub Witkowski pisze:
> Kolega pierwsz± zimê je¼dzi na LPG? Ano pierwsz±... > A to zale¿y jakiej... ale ogólnie mo¿na powiedzieæ ¿e wp³yw ma ka¿dy > element, od którego zale¿y chwilowy sk³ad mieszanki. Nawet przewody > ze zbiornika czasami wp³ywaj± :) Ale kluczowa jest regulacja. > Chodzi mi g³ównie o to, ¿e instalka, któr± przej±³em wraz z autkiem jest - na moj± wiedzê - nie najwy¿szych lotów. Ot, KME Diego + parownik (czy jak to siê zwie) Silver. Wtryski to ¿ó³te Valteki. I z tego co wiem, np. na Stagu ludziska potrafi± zej¶æ do 14 l po mie¶cie, a mnie wychodzi ok. 20, z tendencj± do przekraczania tej warto¶ci. Autko to Nissan Maxima z silnikiem 3-litrowym. Pozdro Marek |
Marcus pisze:
> Jakub Witkowski pisze: > >> Kolega pierwsz± zimê je¼dzi na LPG? > > Ano pierwsz±... > >> A to zale¿y jakiej... ale ogólnie mo¿na powiedzieæ ¿e wp³yw ma ka¿dy >> element, od którego zale¿y chwilowy sk³ad mieszanki. Nawet przewody >> ze zbiornika czasami wp³ywaj± :) Ale kluczowa jest regulacja. >> > > Chodzi mi g³ównie o to, ¿e instalka, któr± przej±³em wraz z autkiem jest > - na moj± wiedzê - nie najwy¿szych lotów. Ot, KME Diego + parownik (czy > jak to siê zwie) Silver. Wtryski to ¿ó³te Valteki. I z tego co wiem, np. > na Stagu ludziska potrafi± zej¶æ do 14 l po mie¶cie, a mnie wychodzi > ok. 20, z tendencj± do przekraczania tej warto¶ci. > Autko to Nissan Maxima z silnikiem 3-litrowym. Ró¿nicy +50% nie wyt³umaczy inny typ sprzêtu :) Typujê nastêpuj±ce wyja¶nienia, w kolejno¶ci prawdopodobieñstwa: - ludziska opowiadaj± bajki - ludziska je¿d¿± po innym mie¶cie, o innych porach, d³ugo¶ciach tras... - masz ciê¿k± nogê - instalacja jest zepsuta lub bardzo ¼le wyregulowana Dodam ¿e 14l/100 gazu w zimie po Warszawie i w korkach, to bywa³o ¿e mi spali³ silnik 1.6 w primerze. -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |
Jakub Witkowski pisze:
> Marcus pisze: >> Witajcie! >> >> A wiêc tak.... >> 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± (na Shellu >> widzia³em dzi¶ 2,36) i czy widaæ koniec tego szaleñstwa? > > Kolega pierwsz± zimê je¼dzi na LPG? > >> 3. Który element instalki LPG w najwiêkszej mierze odpowiada za poziom >> zu¿ycia gazu? > > A to zale¿y jakiej... ale ogólnie mo¿na powiedzieæ ¿e wp³yw ma ka¿dy > element, od którego zale¿y chwilowy sk³ad mieszanki. Nawet przewody > ze zbiornika czasami wp³ywaj± :) Ale kluczowa jest regulacja. > Kluczowy jest parownik jak si±dzie to dopiero zobaczysz "niskie" spalanie. W mojej by³ej astrze potrafi³o i 15/100 byæ jak siê rozwali³ parownik. Po wymianie wróci³o do normy 10 do 9 / 100 |
szymo pisze:
> Kluczowy jest parownik jak si±dzie to dopiero zobaczysz "niskie" > spalanie. W mojej by³ej astrze potrafi³o i 15/100 byæ jak siê rozwali³ > parownik. Po wymianie wróci³o do normy 10 do 9 / 100 No w³a¶nie z tego, co uda³o mi siê zorientowaæ, to parownik jest zdecydowanie najs³abszym ogniwem tej instalacji... Noszê siê wiêc z zamiarem zamiany. Ale do tego to raczej potrzeba dobrego gaziarza, ¿eby to wszystko pó¼niej przyzwoicie wyregulowa³. Pozdro Marek |
Marcus wrote:
> Witajcie! > > A wiêc tak.... > 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± Bo jest zimno. Gazu u¿ywa siê do grzania, wiêc ceny pod±¿aj±za popytem. > 3. Który element instalki LPG w najwiêkszej mierze odpowiada za poziom > zu¿ycia gazu? kierowca, silnik, instalacja. > 4. Czy mo¿na "miksowaæ" elementy poszczególnych instalacji? Mo¿na, ale lepiej znale¼æ gazownika, któremu siê zaufa i jemu powierzyæ opiekê nad instalacj±. (w nexii 1,5 GL zu¿ywa³em miêdzy 8, a 13 litrów gazu (mniej wiêcej), bez wzglêdyu na rodzaj trasy i porê roku... to, co powowoda³o ró¿nicê w spalaniu, to by³ mój styl jazdy. (benzyny zu¿ywa³a dok³±dnie tyle samo i w takich samych zale¿no¶ciach)) -- Bydlê |
szymo pisze:
> Jakub Witkowski pisze: >> Marcus pisze: >>> Witajcie! >>> >>> A wiêc tak.... >>> 1. i 2. Czy kto¶ z Was wie czemu ceny LPG tak szalej± (na Shellu >>> widzia³em dzi¶ 2,36) i czy widaæ koniec tego szaleñstwa? >> >> Kolega pierwsz± zimê je¼dzi na LPG? >> >>> 3. Który element instalki LPG w najwiêkszej mierze odpowiada za >>> poziom zu¿ycia gazu? >> >> A to zale¿y jakiej... ale ogólnie mo¿na powiedzieæ ¿e wp³yw ma ka¿dy >> element, od którego zale¿y chwilowy sk³ad mieszanki. Nawet przewody >> ze zbiornika czasami wp³ywaj± :) Ale kluczowa jest regulacja. >> > Kluczowy jest parownik jak si±dzie to dopiero zobaczysz "niskie" > spalanie. W mojej by³ej astrze potrafi³o i 15/100 byæ jak siê rozwali³ > parownik. Po wymianie wróci³o do normy 10 do 9 / 100 W³a¶ciwa regulacja bêdzie niemo¿liwa przy zepsutym sprzêcie, zatem auto pójdzie do dalszej diagnozy i problem wyja¶ni siê. Dlatego od regulacji/diagnozy zacz±æ nale¿y, a nie od wymieniania w ciemno elementów na bardziej renomowane... -- Jakub Witkowski | Prezentowane opinie mog± byæ niepowa¿ne, z domeny | nieprawdziwe, lub nie odpowiadaæ w czê¶ci gts /kropka/ pl | lub ca³o¶ci pogl±dom ich Autora. |