![]() |
Re: zafira probem ogrzewania budy
szymo pisze:
> Ahoj! > > Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w > Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê > niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy > lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza > 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej siê > dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to problem > ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? A mo¿e tak termostat wymieñ? Piszesz, ¿e obni¿y³e¶ ilo¶æ p³ynu w uk³adzie - wiêc mo¿e zapowietrzy³e¶ uk³ad? Nagrzewnica, nie maj±c p³ynu za cholerê nie nagrzeje Ci wnêtrza. A jest najwy¿szym elementem uk³adu ch³odzenia, z regu³y. -- Marcin "Kenickie" Mydlak [WRC] GG:291246/skype:kenickie_PL | "Motocykl czy samochód powinien byæ jak kobieta - ³adny, znaj±cy umiar z mi³ym g³osem. Ale zawsze znajdzie siê kto¶ kto woli wredn±, wrzeszcz±c± i w¶ciekle umalowan± kurwê." |
zafira probem ogrzewania budy
Ahoj!
Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej siê dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to problem ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? Za ka¿de pomys³y bêdê d¼wiêczny, Pozdrawiam s. |
szymo pisze:
> Ahoj! > > Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w > Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê > niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy > lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza > 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej siê > dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to problem > ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? Po pierwsze czy problemem jest to, ¿e silnik nagrzewa siê powoli, czy to ¿e ju¿ po nagrzaniu (czyli jak silnik osi±gnie to 80C) ogrzewanie nadal ma s³ab± wydajno¶æ? Je¿eli to pierwsze, to pewnie termostat. Mo¿esz go sprawdziæ tak, ¿e po uruchomieniu silnika czekasz a¿ ten nagrzeje siê ju¿ trochê i sprawdzasz temperaturê ch³odnicy lub wê¿y do niej dochodz±cych - powinny byæ zupe³nie zimne. Je¿eli jest inaczej to nale¿y wymieniæ termostat. ¯eby szybciej nagrzewaæ silnik na pocz±tku nie w³±czaj ogrzewania kabiny. Je¿eli to diesel, to niestety TTTM, ¿e nagrzewa siê bardzo powoli. Je¿eli silnik rozgrzewa siê normalnie, ale ogrzewanie jest s³abe, to zacznij od dolania p³ynu ch³odniczego, a nie odlewania. Nagrzewnica jest najwy¿ej po³o¿onym elementem uk³adu ch³odzenia i tam p³ynu brakuje w pierwszej kolejno¶ci, nastêpnie odpowietrz uk³ad ch³odzenia. Po trzecie nagrzewnica mo¿e ju¿ byæ zasyfiona - zarówno po stronie mokrej jak i suchej. Trzeci pomys³ to sterowanie ogrzewaniem - sprawd¼ czy regulacja ciep³o-zimno dzia³a w ca³ym zakresie. Uk³ady na linkach lubi± po³apaæ jakie¶ luzy i potem nie udaje siê ustawiæ skrajnych pozycji. |
U¿ytkownik "szymo" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:hivf64$i3r$.gda.pl... > Ahoj! > > Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w > Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê > niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy lub > niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza 80st. > Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej siê dogrzewa³ > ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to problem ale mo¿e > mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? W Zafirze wolne ogrzwanie kabiny to typowy problem? Nie spotkalem sie do tej pory z takim stwierdzeniem. Raczej to jest przypadlosc silnikow diesla? Moj silnik DTI 2.0 rozgrzewa sie w lecie o jakies 10oC na 1 km Teraz przy mrozach jakies 6oC na 1 km. Czyli obecnie po zrobieniu 10 km dopiero zaczyna sie podnosic wskazowka termometru. Przy mrozach - 10 do -15 cieple powietrze z nawiewu zaczyna leciec po 2-3 km. Pisze o sytuacji kiedy jade do pracy, srednia predkosc 50-60 km/h fragmentami 70-90 km/h bez stania w korkach. Jak dla mnie to diesel DTI w Zafirze rozgrzewa sie chyba szybciej niz w moim poprzednim benzyniaku (sierrka 1,6 clxi). Co mozesz zrobic aby szybciej ogrzac kabine? Sprobuj zamknac obieg nawiewu(trzeba wcisnac klawisz z ikonka auta), tylko uwazaj bo moga zaczac parowac szyby. |
By³ 17 styczeñ 2010 (niedziela), gdy o godzinie 17:51 *szymo*
zasugerowa³(a): > Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w > Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê > niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy > lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza > 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej > siê dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to > problem ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? > > Za ka¿de pomys³y bêdê d¼wiêczny, Wymieñ termostat. Przerabia³em to samo w swojej 2 tygodnie temu. Po wymianie problem znik³. -- Doktor Chcesz by Dialog zlicza³ wys³ane przez Ciebie posty? |
Marcin "Kenickie" Mydlak pisze:
> Piszesz, ¿e obni¿y³e¶ ilo¶æ p³ynu w uk³adzie - wiêc mo¿e zapowietrzy³e¶ > uk³ad? nie zapowietrzy³em obni¿y³em poziom w sposób naturalny - poprzez mniejsze ilo¶ci dolewanego p³ynu w ci±gu roku. Nie mam krytycznie ma³ej ilo¶ci p³ynu tylko zamiast full 3/4 Nagrzewnica, nie maj±c p³ynu za cholerê nie nagrzeje Ci wnêtrza. dlatego nie wyla³em wszystkiego tylko ilo¶æ bezpieczn± mniej p³ynu = szybsze grzanie :) > A jest najwy¿szym elementem uk³adu ch³odzenia, z regu³y. zaiste z regu³y. |
Tomasz Pyra pisze:
> szymo pisze: >> Ahoj! >> >> Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy >> w Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa >> siê niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób >> domowy lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie >> przekracza 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby >> szybciej siê dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym >> modelu to problem ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie >> wiedzia³em ? > > Po pierwsze czy problemem jest to, ¿e silnik nagrzewa siê powoli, czy to > ¿e ju¿ po nagrzaniu (czyli jak silnik osi±gnie to 80C) ogrzewanie nadal > ma s³ab± wydajno¶æ? Powiem tak bo szybko¶æ jak i ogrzewanie jest subiektywnym odczuciem je¿d¿±c astr± F, cors±, skod± felici±, fabi± w ka¿dym przypadku szybko¶æ nagrzania wnêtrza jest du¿o szybsza. po oko³o 5 km jest w ¶rodku gor±co w zafirze po 15 km jest powiedzmy ¿e zno¶nie ale ile bym kilometrów nie naje¼dzi³ nigdy nie bêdzie gor±co. Samochód zachowuje siê od nowego tak samo w zimê silnik dogrzewa siê max do 82 st. w lato max 90st. odpowiadaj±c na drug± cze¶æ twojego pytania tak jak ju¿ osi±gnê 80st. w budzie jest powiedzmy ciep³o ale nie ma ukropu. > > Je¿eli to pierwsze, to pewnie termostat. > Mo¿esz go sprawdziæ tak, ¿e po uruchomieniu silnika czekasz a¿ ten > nagrzeje siê ju¿ trochê i sprawdzasz temperaturê ch³odnicy lub wê¿y do > niej dochodz±cych - powinny byæ zupe³nie zimne. Je¿eli jest inaczej to > nale¿y wymieniæ termostat. > ¯eby szybciej nagrzewaæ silnik na pocz±tku nie w³±czaj ogrzewania kabiny. > Je¿eli to diesel, to niestety TTTM, ¿e nagrzewa siê bardzo powoli. to benzyna 1.6 16 zaworów/ > > Je¿eli silnik rozgrzewa siê normalnie, ale ogrzewanie jest s³abe, to > zacznij od dolania p³ynu ch³odniczego, a nie odlewania. Nagrzewnica jest > najwy¿ej po³o¿onym elementem uk³adu ch³odzenia i tam p³ynu brakuje w > pierwszej kolejno¶ci, nastêpnie odpowietrz uk³ad ch³odzenia. uk³ad nie jest zapowietrzony. p³ynu jest 3/4 stanu. > Po trzecie nagrzewnica mo¿e ju¿ byæ zasyfiona - zarówno po stronie > mokrej jak i suchej. "problem" wystêpuje od nowo¶ci - po prostu w mojej subiektywnej ocenie wnêtrze jest niedogrzane. > Trzeci pomys³ to sterowanie ogrzewaniem - sprawd¼ czy regulacja > ciep³o-zimno dzia³a w ca³ym zakresie. Uk³ady na linkach lubi± po³apaæ > jakie¶ luzy i potem nie udaje siê ustawiæ skrajnych pozycji. to sprawdzê, |
Bastion pisze:
> U¿ytkownik "szymo" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:hivf64$i3r$.gda.pl... >> Ahoj! >> >> Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w >> Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê >> niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy lub >> niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza 80st. >> Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej siê dogrzewa³ >> ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to problem ale mo¿e >> mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? > > W Zafirze wolne ogrzwanie kabiny to typowy problem? ja w trzech które znam mam to samo. mam wra¿enie ¿e nagrzewnica jest od asrty dwójki a klabina 2 razy wiêksza. > Nie spotkalem sie do tej pory z takim stwierdzeniem. > Raczej to jest przypadlosc silnikow diesla? Raczej niekoniecznie. Astra II 1.7 TD rozgrzewa siê tak samo jak moja zafira albo nawet szybciej. > Moj silnik DTI 2.0 rozgrzewa sie w lecie o jakies 10oC na 1 km > Teraz przy mrozach jakies 6oC na 1 km. Czyli obecnie po zrobieniu > 10 km dopiero zaczyna sie podnosic wskazowka termometru. > Przy mrozach - 10 do -15 cieple powietrze z nawiewu zaczyna leciec po 2-3 > km. > Pisze o sytuacji kiedy jade do pracy, srednia predkosc 50-60 km/h > fragmentami > 70-90 km/h bez stania w korkach. > Jak dla mnie to diesel DTI w Zafirze rozgrzewa sie chyba szybciej niz w moim > poprzednim > benzyniaku (sierrka 1,6 clxi). To nie jest szybko. > Co mozesz zrobic aby szybciej ogrzac kabine? > Sprobuj zamknac obieg nawiewu(trzeba wcisnac klawisz z ikonka auta), tylko > uwazaj bo moga zaczac parowac szyby. To wiem czasem robiê -szyby nie paruj± bo mam nowy kabinowy filtr. |
Doktor pisze:
> By³ 17 styczeñ 2010 (niedziela), gdy o godzinie 17:51 *szymo* > zasugerowa³(a): > >> Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê budy w >> Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal nagrzewa siê >> niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ sposób domowy >> lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do -17 nie przekracza >> 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie ch³odzenia aby szybciej >> siê dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem ¿e w tym modelu to >> problem ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie wiedzia³em ? >> >> Za ka¿de pomys³y bêdê d¼wiêczny, > > Wymieñ termostat. Przerabia³em to samo w swojej 2 tygodnie temu. Po wymianie > problem znik³. > kurka chyba tak zrobiê. bo normalnie ju¿ nic innego nie przychodzi mi do g³owy. |
szymo wrote:
> Ahoj! > > Mam do kolegów pytanie co zrobiæ aby przyspieszyæ nagrzewanie siê > budy w Zafirze. Oczywi¶cie ju¿ przes³oni³em ch³odnicê ale nadal > nagrzewa siê niemi³osiernie d³ugo da siê jeszcze co¶ zrobiæ ?? jaki¶ > sposób domowy lub niekoniecznie ? Temperatura silnika w zimie -5 do > -17 nie przekracza 80st. Ju¿ obni¿y³em ilo¶æ p³ynu w uk³adzie > ch³odzenia aby szybciej siê dogrzewa³ ale jednak to jeszcze nie to. Wiem > ¿e w tym modelu to > problem ale mo¿e mo¿na co¶ jeszcze zrobiæ co przeoczy³em/nie > wiedzia³em ? masz oslone pod silnikiem? |