![]() |
Niepokoj±ce odg³osy - piski - co mo¿e byæ przyczyn± ?
Witam
Mo¿e kto¶ z Pañstwa doradzi, co to mo¿e byæ - dzisiaj podczas jazdy od prêdko¶ci powy¿ej 60-70km/h zaczê³y siê wydobywaæ piski z przodu samochodu (tak jakby od strony kierowcy, ale to byæ mo¿e dlatego, ¿e poprostu tam siedzê). I tak ewidentnie do oko³o 60 nic nie s³ychaæ, jak ju¿ przekroczê t± prêdko¶æ - od razu s³yszalne jest. Odg³os - jak napisa³em - takie pulsacyjne popiskywanie.. Do tej pory nie by³o tego problemu , mróz dzisiaj oko³o -12stopni (je¿eli to ma cokolwiek do rzeczy). Wiem, ¿e na odleg³o¶æ niewiele mo¿ecie pomóc, ale mo¿e kto¶ mia³ podobn± sytuacjê ? Auto to Passat kombi B5fl 1.8t awt. Co samodzielnie mo¿na zdjagnozowaæ ( i jak) ? Dodam, ¿e jesieni± mia³ serwis z wymian± wszystkich pasków, napinaczy itp - co by³o niezbêdne do zrobienia (niezbêdne w ocenie porz±dnego mechanika), by³o zrobione. pzdr Bogdan |
Re: Niepokoj±ce odg³osy - piski - co mo¿e byæ przyczyn± ?
Bogdann pisze:
> Witam > > Mo¿e kto¶ z Pañstwa doradzi, co to mo¿e byæ - dzisiaj podczas jazdy od > prêdko¶ci powy¿ej 60-70km/h zaczê³y siê wydobywaæ piski z przodu samochodu > (tak jakby od strony kierowcy, ale to byæ mo¿e dlatego, ¿e poprostu tam > siedzê). I tak ewidentnie do oko³o 60 nic nie s³ychaæ, jak ju¿ przekroczê t± > prêdko¶æ - od razu s³yszalne jest. Odg³os - jak napisa³em - takie pulsacyjne > popiskywanie.. > > Do tej pory nie by³o tego problemu , mróz dzisiaj oko³o -12stopni (je¿eli to > ma cokolwiek do rzeczy). > > Wiem, ¿e na odleg³o¶æ niewiele mo¿ecie pomóc, ale mo¿e kto¶ mia³ podobn± > sytuacjê ? Auto to Passat kombi B5fl 1.8t awt. > Co samodzielnie mo¿na zdjagnozowaæ ( i jak) ? Dodam, ¿e jesieni± mia³ serwis > z wymian± wszystkich pasków, napinaczy itp - co by³o niezbêdne do zrobienia > (niezbêdne w ocenie porz±dnego mechanika), by³o zrobione. Wrzuæ podczas jazdy na chwilê na luz ¿eby zdiagnozowaæ czy to od silnika czy od kó³. Ja bym raczej stawia³ na piasty, ³o¿yska. > pzdr > Bogdan > > -- Pozdrawiam serdecznie, Mariusz [marjan] Morycz (e-mail bez cyferek) Fiat Punto mk1 '99 + Uniden 520 + President Indiana PMS+PJ-S+PM-WP+:+X++L+B++M+Z++T-W-CB++ |
U¿ytkownik "Bogdann" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci
news:hiqom1$ifa$.pl... > > I tak ewidentnie do oko³o 60 nic nie s³ychaæ, jak > ju¿ przekroczê t± prêdko¶æ - od razu s³yszalne jest. Odg³os - jak > napisa³em - takie pulsacyjne popiskywanie.. > Moze kundel powyzej 60 nie nadaza... Picasso |
>
> Wrzuæ podczas jazdy na chwilê na luz ¿eby zdiagnozowaæ czy to od silnika > czy od kó³. Ja bym raczej stawia³ na piasty, ³o¿yska. > > Pozdrawiam serdecznie, > Mariusz [marjan] Morycz Dziêkujê za radê - bardzo dobry pomys³ (z tym wrzuceniem na luz) - wykorzystam go przy nastênej okazji, bo tak jak siê te og³osy pojawi³y, tak kolejnego dnia usta³y i do tej pory nic siê nie dzieje. Nie wiem, czy to kwestia mrozu, czy co innego, ale usta³o samo z siebie. pzdr bogdan |