![]() |
Odnosnie spawania ramy
Witam
Zaniepokojony wizja trzasniecia ramy udalem sie do firmy OMB w Lodzi. Zajmuja sie obrobka i innymi rzeczami zwiazanymi z metalami. No i mam w zwiazku z tym pare pytan. Czy ramy w 9 sa kryte jakas farba? Okazalo sie, ze pekla "wierzchnia" warstwa farby a pod spodem rama jest jakoby cala. Zeby sprawdzic czy jest z nia wszystko ok, chca ja podgrzac zeby sprawdzic czy jest faktycznie uszkodzenie. No i teraz mam dylemat, czy takie podgrzanie nie oslabi metalu dodatkowo jesli rama jest cala? Pytano sie mnie rowniez z czego jest stop wykorzystany do produkcji ramy kawasaki, podobno znajac sklad stopu latwiej jest polaczyc pekniecia. No i ostatnie pytanie, czy nadspawac na "teoretycznie" pekniete miejsce jakiejs "laty" czy nie i czy w przypadku kiedy rama jeszcze jest cala bawic sie teraz w spawanie/wzmacnianie czy czekac na pierwsze pekniecie? pozdrawiam -- Bartek szczesliwy posiadacz :> Blue9'99 Ave1,8 EL |
Re: Odnosnie spawania ramy
BartekZX9R pisze:
> Witam > > Zaniepokojony wizja trzasniecia ramy udalem sie do firmy OMB w Lodzi. > Zajmuja sie obrobka i innymi rzeczami zwiazanymi z metalami. > No i mam w zwiazku z tym pare pytan. > Czy ramy w 9 sa kryte jakas farba? Okazalo sie, ze pekla "wierzchnia" > warstwa farby a pod spodem rama jest jakoby cala. Nie przypominam sobie ¿adnej farby. > Zeby sprawdzic czy jest z nia wszystko ok, chca ja podgrzac zeby sprawdzic > czy jest faktycznie uszkodzenie. No i teraz mam dylemat, czy takie > podgrzanie nie oslabi metalu dodatkowo jesli rama jest cala? Zale¿y co rozumiej± przez podgrzanie :) > Pytano sie mnie rowniez z czego jest stop wykorzystany do produkcji ramy > kawasaki, podobno znajac sklad stopu latwiej jest polaczyc pekniecia. Pitol±, zwyk³y drut aluminiowy AlMg5 do TIGa i jad±. > No i ostatnie pytanie, czy nadspawac na "teoretycznie" pekniete miejsce > jakiejs "laty" czy nie i czy w przypadku kiedy rama jeszcze jest cala bawic > sie teraz w spawanie/wzmacnianie czy czekac na pierwsze pekniecie? £aty sa brzydkie :) Je¶li widzisz pêkniêcie to je spawasz i to wystarcza, nie s³ysza³em o znanych mi przypadkach by pêk³o drugi raz. Na moje boj± sie tego ugry¼æ i wydziwiaj±. Je¶li faktycznie jest tam farba to trzeba j± zdj±æ i obejrzeæ to co pod spodem. Jak kolesie bêd± nadal kombinowaæ jak koñ pod górê to we¼ wolny dzieñ i przyjed¼ rano do mnie, po po³udniu posk³adasz motocykl i wrócisz do domu. -- Pozdrawiam - Maciek, ely50/srx250/vfr800. FAQ: |
U¿ytkownik "Magic" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:h9qaos$in6$.neostrada.pl... > Na moje boj± sie tego ugry¼æ i wydziwiaj±. A na moje to klient wydziwia, cos tam us³ysza³ ¿e pekaj± i mu sie fobia w³±czy³a, z takim sie ciezko gada. Rada - sprzedaj ten motur, kup inny w którym ramy nie pêkaj± :) b. |
Budyñ pisze:
> U¿ytkownik "Magic" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:h9qaos$in6$.neostrada.pl... >> Na moje boj± sie tego ugry¼æ i wydziwiaj±. > > A na moje to klient wydziwia, cos tam us³ysza³ ¿e pekaj± i mu sie fobia > w³±czy³a, z takim sie ciezko gada. Rada - sprzedaj ten motur, kup inny w > którym ramy nie pêkaj± :) a s± takie teraz? -- gildor czarny grzechotnik w litrze k5 |
U¿ytkownik "Budyñ" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:h9qc3q$k5r$... > U¿ytkownik "Magic" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:h9qaos$in6$.neostrada.pl... >> Na moje boj± sie tego ugry¼æ i wydziwiaj±. > > A na moje to klient wydziwia, cos tam us³ysza³ ¿e pekaj± i mu sie fobia > w³±czy³a, z takim sie ciezko gada. Rada - sprzedaj ten motur, kup inny w > którym ramy nie pêkaj± :) Pewnie, i moze na taki w ktorym penkaja kierunki? _nie ma motocykli doskonalych_ a penkajaca rama to i tak maly pikus, musze sie przyzwyczaic ;) -- Bartek Blue9'99 Ave1,8 EL |
gildor napisa³(a):
> a s± takie teraz? w³oskie akurat znam kogos kto ma i mu nie penka -- Kamil Nowak 'Amil' _motory_ pijadzio i susuki Krakuf |
On 28 Wrz, 15:03, gildor <> wrote:
> > A na moje to klient wydziwia, cos tam us³ysza³ ¿e pekaj± i mu sie fobia > > w³±czy³a, z takim sie ciezko gada. Rada - sprzedaj ten motur, kupinny w > > którym ramy nie pêkaj± :) > > a s± takie teraz? > Chyba nie, bo nawet w chiñskich skuterach pêkaj±. -- Artur |
Kamil Nowak 'Amil' pisze:
> gildor napisa³(a): >> a s± takie teraz? > > w³oskie > akurat znam kogos kto ma i mu nie penka na pisanie o sobie w czeciej osobie s± chyba jakie¶ lekarstwa. ponoæ. -- gildor czarny grzechotnik w litrze k5 |
gildor wrote:
> Budyñ pisze: >> U¿ytkownik "Magic" <> napisa³ w wiadomo¶ci >> news:h9qaos$in6$.neostrada.pl... >>> Na moje boj± sie tego ugry¼æ i wydziwiaj±. >> >> A na moje to klient wydziwia, cos tam us³ysza³ ¿e pekaj± i mu sie >> fobia w³±czy³a, z takim sie ciezko gada. Rada - sprzedaj ten motur, >> kup inny w którym ramy nie pêkaj± :) > > a s± takie teraz? Pewnie. K.TM. |
U¿ytkownik "Magic" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:h9qaos$in6$.neostrada.pl... > Na moje boj± sie tego ugry¼æ i wydziwiaj±. Je¶li faktycznie jest tam farba > to trzeba j± zdj±æ i obejrzeæ to co pod spodem. Jak kolesie bêd± nadal > kombinowaæ jak koñ pod górê to we¼ wolny dzieñ i przyjed¼ rano do mnie, po > po³udniu posk³adasz motocykl i wrócisz do domu. Ok, dzieki, jak przyjdzie pora odezwe sie na priv. Wole to naprawiac u kogos kto sie zna na motocyklach. W tym zakladzie padlo jeszcze zdanie o mozliwosci uszkodzenia elektryki podczas spawania a tego wolalbym uniknac. pozdr -- Bartek Blue9'99 Ave1,8 EL |