![]() |
Samochód osobowy z dwoma silnikami
Pomys³ z tematu amatorsko ko³acze mi siê po g³owie od pewnego czasu. W
samochodach przeznaczonych do szybkiej jazdy pojawia siê problem rozk³adu ciê¿aru na osie - czyli gdy jest za ciê¿kio z przodu pojawia siê podsterowno¶æ, za ciê¿ki ty³ to nadsterowno¶æ. To dokucza z reszt± wszystkim samochodom, np. w zimie. Tzw. supersamochody s± du¿o bardziej wywa¿one ni¿ przeciêtne. Czêsto maj± one silnik z ty³u. Pytanie - co stoi na przeszkodzie, aby supersamochody mia³y po dwa silniki? Ten pomys³ eliminuje problemy z rozk³adem ciê¿aru. Jako wady rozwi±zania widzê dwie skrzynie biegów, dwa sprzêg³a, dwa zestawy ch³odnic i inne podwójne elementy. Z plusów - nie ma problemu z napêdem na 4 ko³a, ka¿dy silnik napêdza swoje no i nie ma problemu z tym wywa¿eniem. Podwójne wszystko zwi±zane z silnikami mog³oby wymusiæ nieco mniejsz± moc ka¿dego z nich (aby nie by³y za ciê¿kie i nie zajmowa³y za wiele miejsca), daj±c w efekcie wiêksz± moc ni¿ jeden potê¿ny silnik. Podejrzewam, ¿e czaj± siê tu problemy, których nie sposób przewidzieæ nie bêd±c znawc±, np. jakie¶ rezonansy drgañ, czy interferencje. Wiêc dlaczego nie? Przecie¿ skoro supersamochody kosztuj± miliony (euro, dolarów), to nie chodzi zapewne o koszty produkcji. Oto przyk³ad amatorskiej przeróbki auta na dwusilnikowe: Jestem ciekawy Waszych opinii. Inne przyk³ady samochodów osobowych z dwoma silnikami mile widziane. Pozdrawiam Technolog |
Re: Samochód osobowy z dwoma silnikami
"Technolog" <> wrote in message
news:zxb8ekfq63qn.w9obs9x6b777$.... > Pytanie - co stoi na przeszkodzie, aby supersamochody mia³y po dwa > silniki? Np to, ze du¿o prosciej byloby wsadzic cztery. Elektryczne. |
"Technolog" <> wrote in message
news:zxb8ekfq63qn.w9obs9x6b777$.... > Pytanie - co stoi na przeszkodzie, aby supersamochody mia³y po dwa > silniki? Np to, ze du¿o prosciej byloby wsadzic cztery. Elektryczne. |
czw, 03 wrz 2009 o 18:12 GMT, Technolog napisa³(a):
> Wiêc dlaczego nie? Przecie¿ skoro supersamochody kosztuj± miliony (euro, > dolarów), to nie chodzi zapewne o koszty produkcji. Dla mnie najwiekszy problem jaki widze, to brak dokladnej kontroli nad proporcjonalnym dozowaniem rozkladu mocy na obie osie... Pozdrawiam Brzezi |
czw, 03 wrz 2009 o 18:12 GMT, Technolog napisa³(a):
> Wiêc dlaczego nie? Przecie¿ skoro supersamochody kosztuj± miliony (euro, > dolarów), to nie chodzi zapewne o koszty produkcji. Dla mnie najwiekszy problem jaki widze, to brak dokladnej kontroli nad proporcjonalnym dozowaniem rozkladu mocy na obie osie... Pozdrawiam Brzezi |
Dnia Thu, 3 Sep 2009 18:44:04 +0200, Brzezi napisa³(a):
> czw, 03 wrz 2009 o 18:12 GMT, Technolog napisa³(a): >> Wiêc dlaczego nie? Przecie¿ skoro supersamochody kosztuj± miliony (euro, >> dolarów), to nie chodzi zapewne o koszty produkcji. > > Dla mnie najwiekszy problem jaki widze, to brak dokladnej kontroli nad proporcjonalnym > dozowaniem rozkladu mocy na obie osie... Jako¶ nie przejmuj± siê tym producenci samochodów z napêdem na jedn± o¶ ;> (i jednym silnikiem ofkoz ;) |
Dnia Thu, 3 Sep 2009 18:44:04 +0200, Brzezi napisa³(a):
> czw, 03 wrz 2009 o 18:12 GMT, Technolog napisa³(a): >> Wiêc dlaczego nie? Przecie¿ skoro supersamochody kosztuj± miliony (euro, >> dolarów), to nie chodzi zapewne o koszty produkcji. > > Dla mnie najwiekszy problem jaki widze, to brak dokladnej kontroli nad proporcjonalnym > dozowaniem rozkladu mocy na obie osie... Jako¶ nie przejmuj± siê tym producenci samochodów z napêdem na jedn± o¶ ;> (i jednym silnikiem ofkoz ;) |
Technolog pisze:
> Oto przyk³ad amatorskiej przeróbki auta na dwusilnikowe: > > > Jestem ciekawy Waszych opinii. Inne przyk³ady samochodów osobowych z dwoma > silnikami mile widziane. -- Wojciech Smagowicz zabawki, które Twoje dziecko pokocha |
Technolog pisze:
> Oto przyk³ad amatorskiej przeróbki auta na dwusilnikowe: > > > Jestem ciekawy Waszych opinii. Inne przyk³ady samochodów osobowych z dwoma > silnikami mile widziane. -- Wojciech Smagowicz zabawki, które Twoje dziecko pokocha |
On 3 Wrz, 18:12, Technolog <> wrote:
> Pomys³ z tematu amatorsko ko³acze mi siê po g³owie od pewnego czasu. W > samochodach przeznaczonych do szybkiej jazdy pojawia siê problem rozk³adu > ciê¿aru na osie - czyli gdy jest za ciê¿kio z przodu pojawia siê > podsterowno¶æ, za ciê¿ki ty³ to nadsterowno¶æ. To dokucza zreszt± > wszystkim samochodom, np. w zimie. Podstawowy problem to synchronizacja osi. Bo tylna o¶ mo¿e napêdzaæ ko³a z niewiele wiêksz± prêdko¶ci± ni¿ przednia (lub mniejsz±) i opo¶lizg nietrudno nawet w lecie. |