![]() |
Re: Problem z gazem po tankowaniu
> Kiedy nie by³o szans - z 30 litrami LPG mo¿e by siê uda³o.
Bzdury wypisujesz. W 2000r. zak³ada³em gaz do Nexii z butl± w miejsce ko³a. Nexia i Lanos maj± dok³adnie takie same ko³a i tak± sam± p³ytê podwoziow±, a nawet nie takie same, bo Lanos ma 14", a Nexia mia³a 13" . Do mojej butli wchodzi 32 litry gazu, na których robi³em ok. 300-380km w zale¿no¶ci od kultury jazdy oraz pory roku. Instalacja gazowa z parownikiem, jednopunktowym wtryskiem gazu oraz dodatkowym sterownikiem gazu firmy Elpigaz. Instalacja nigdy nie sprawia³a ¿adnych k³opotów. Instalacja kosztowa³a mniê wtedy 2800z³ i zwróci³a mi siê w przeci±gu 8-9 miesiêcy. Kolejne lata to ju¿ by³ czysty zysk. > Poczekajmy do pierwszego, g³o¶nego wypadku z CNG. Ja siê na to nie > piszê. Przestañ bajki tworzyæ. Ch³opie gaz jest bezpieczniejszy od benzyny - to nie mity, to fakty. Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak wybuchowe s± opary benzyny, a do tego zbiorniki z cieniutkiej blachy lub z tworzywa sztucznego, znajduj±ce siê pod p³yt± pod³ogow±, przez co nara¿one s± na uszkodzenia/przedziurawienia kamieniami. Kolega w³a¶nie w Lanosie w taki sposób zaliczy³ dziurê w zbiorniku i musia³ przez to wymieniaæ zbiornik. W przypadku LPG blacha jest bardzo gruba, a owalny kszta³t usztywnia ca³± butlê na tyle, ¿e nawet bardzo mocne uderzenia podczas wypadku nie s± w stanie doprowadziæ do jej rozszczelnienia. Co do g³o¶nych wypadków: Wska¿ choæ jeden wypadek, w którym dosz³o do zapalenia siê lub wybuchu butli gazowej w samochodzie. W odró¿nieniu do gazu, bardzo du¿o jest wypadków, w których ludzie gin± na skutek po¿aru zbiornika z benzyn±, choæby niedawny wypadek Zientarskiego. Sam te¿ znam 2 takie wypadki w¶ród znajomych. |