![]() |
wroc³aw-praga - jaka trasa i czy siê p³aci pop³atek ?
Panowie, jadê na weekend do Pragi i google maps wymy¶li³ mi trzy drogi:
1. wroc³aw-jelenia góra-turnov-mlada boleslaw-praga 282 km, 4g17min 2. wroc³aw-kamienna góra-trutnov-hradec-praga 286km, 4g15min 3. wroc³aw-legnica-goerlitz-liberec-mlada boleslaw-praga 324km, 4g32min chyba ta oststnia najd³u¿sza to autostraday niby w opisie tras ¿e w kazdym z tych trzech mo¿liwo¶ci trzeba p³aciæ pop³atek, a ile on wynosi i czy warto znale¼æ jaka¶ trase aby zaoszczêdziæ ? mo¿e cos poradzicie ? z wyborem trasy i z poplatkiem ? |
Re: wroc³aw-praga - jaka trasa i czy siê p³aci pop³atek ?
On Thu, 9 Jul 2009 23:42:22 +0200, kluwer wrote:
>Panowie, jadê na weekend do Pragi i google maps wymy¶li³ mi trzy drogi: >1. wroc³aw-jelenia góra-turnov-mlada boleslaw-praga 282 km, 4g17min >2. wroc³aw-kamienna góra-trutnov-hradec-praga 286km, 4g15min Byla podmyta 2 tygodnie temu - upewnij sie czy naprawili >3. wroc³aw-legnica-goerlitz-liberec-mlada boleslaw-praga 324km, 4g32min Jakies nieporozumienie 4. Klodzko-Kudowa, >niby w opisie tras ¿e w kazdym z tych trzech mo¿liwo¶ci trzeba p³aciæ >pop³atek, >a ile on wynosi i czy warto znale¼æ jaka¶ trase aby zaoszczêdziæ ? Do Pragi to same platne ekspresowki i autostrady dochodza. No przesadzam - ale dobra nawigacja potrzebna zeby je ominac. Czy placic .. z jednej strony dla 30km chyba nie warto, a drugiej - po Czechach sie strasznie wolno jezdzi. Jak juz placisz - to wybierz raczej 1, jak omijasz - 2 lub 4. A - w Czechach powodz ponoc jeszcze gorsza, tam by warto sprawdzic drogi i mosty J. |
On 10 Lip, 00:34, J.F. <.pl> wrote:
> On Thu, 9 Jul 2009 23:42:22 +0200, kluwer wrote: > >Panowie, jadê na weekend do Pragi i google maps wymy¶li³ mi trzy drogi: > >1. wroc³aw-jelenia góra-turnov-mlada boleslaw-praga 282 km, 4g17min > >2. wroc³aw-kamienna góra-trutnov-hradec-praga 286km, 4g15min > > Byla podmyta 2 tygodnie temu - upewnij sie czy naprawili > > >3. wroc³aw-legnica-goerlitz-liberec-mlada boleslaw-praga 324km, 4g32min > > Jakies nieporozumienie > > 4. Klodzko-Kudowa, > > >niby w opisie tras ¿e w kazdym z tych trzech mo¿liwo¶ci trzeba p³aciæ > >pop³atek, > >a ile on wynosi i czy warto znale¼æ jaka¶ trase aby zaoszczêdziæ ? > > Do Pragi to same platne ekspresowki i autostrady dochodza. > No przesadzam - ale dobra nawigacja potrzebna zeby je ominac. > > Czy placic .. z jednej strony dla 30km chyba nie warto, a drugiej - po > Czechach sie strasznie wolno jezdzi. > Jak juz placisz - to wybierz raczej 1, jak omijasz - 2 lub 4. > > A - w Czechach powodz ponoc jeszcze gorsza, tam by warto sprawdzic > drogi i mosty > > J. Ja je¿d¿ê przez Kudowê, tras± równoleg³± do autostrady. Trzeba zwalniaæ na wioskach, ale za to ma³y ruch i za darmo. Bez nawigacji te¿ da siê radê, autostradê prawie ca³y czas widaæ, a i oznakowanie niczego sobie. Wpadasz do Pragi i parkujesz na mo¶cie przy Hradczanach. |
U¿ytkownik "nocai" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:... On 10 Lip, 00:34, J.F. <.pl> wrote: >> Do Pragi to same platne ekspresowki i autostrady dochodza. >> No przesadzam - ale dobra nawigacja potrzebna zeby je ominac. >> >Ja je¿d¿ê przez Kudowê, tras± równoleg³± do autostrady. Trzeba >zwalniaæ na wioskach, ale za to ma³y ruch i za darmo. Bez >nawigacji >te¿ da siê radê, autostradê prawie ca³y czas widaæ, a i >oznakowanie >niczego sobie. Wpadasz do Pragi i parkujesz na mo¶cie przy >Hradczanach. Ja mysle ze tam wszystkie znaki prowadza na autostrady. Wiec trzeba dobrego pilota zeby trafic na alternatywna droge :-) J. |
Zeby nie p³acic "poplatku" to najlepsza jest droga przez Kudowê i
dalej szeroka i wygodn± drog± nr 33 prze Hradec i potem 611 przez Podebrady nie zjezdzaj±c na autostradê: na tablicach kierunek "Praha" na zielonym tle oznacza zjazd na autostradê, wiec trzeba trzymac sie niebieskich tablic kierunkowych. Trudniej jest wyjechac z Pragi, bo znaki zawsze kieruj± na autostradê, wiêc bez dobrej mapy i planu miasta ³atwo sie zagalopowac, a wtedy z dusza na ramieniu do pierwszego zjazdu...... Moze lepiej zaplacic te 220 koron na winietkê.... |
J.F. pisze:
(...) >> Ja je¿d¿ê przez Kudowê, tras± równoleg³± do autostrady. Trzeba >> zwalniaæ na wioskach, ale za to ma³y ruch i za darmo. Bez (...) > Ja mysle ze tam wszystkie znaki prowadza na autostrady. Jestem odmiennego zdania. Zjazdy na autostrady s± oznakowane, ale nie jest prawd±, ¿e wszystkie znaki prowadz± na autostrady. > Wiec trzeba dobrego pilota zeby trafic na alternatywna droge :-) Akurat jad±c z Kudowy do Pragi nie ma tego problemu - 611 prowadzi jak po sznurku. |