![]() |
Stan oleju VW Passat
Witam,
Moze mnie ktos uswiadomic, ile oleju "wchodzi" miedzy minimum a maximum na bagnecie w passacie 19tdi 2004rok? Tyle mi zjadlo przez 16kkm nie wiem, czy sie martwic, czy to normalne. -- pozdr g |
Re: Stan oleju VW Passat
> bagnecie w passacie 19tdi 2004rok? Tyle mi zjadlo przez 16kkm nie wiem,
> czy sie martwic, czy to normalne. > normalne MAciej |
Uzytkownik "G Nowak" <> napisal w wiadomosci
news:h1i6f4$os1$... > Witam, > Moze mnie ktos uswiadomic, ile oleju "wchodzi" miedzy minimum a maximum na > bagnecie w passacie 19tdi 2004rok? Tyle mi zjadlo przez 16kkm nie wiem, > czy sie martwic, czy to normalne. Na bagnecie nie jest napisane? Pewnie litr. A litr na 16kkm to tyle co nic - nie ma sie czym martwic :) |
Tyle mi zjadlo przez 16kkm nie wiem, czy
> sie martwic, czy to normalne. nie martwic sie tylko wymieniac olej co 15kkm... pozdro mARO |
U¿ytkownik "Robert Wicik" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:h1i8hj$ivn$.pl... > Uzytkownik "G Nowak" <> napisal w wiadomosci > news:h1i6f4$os1$... >> Witam, >> Moze mnie ktos uswiadomic, ile oleju "wchodzi" miedzy minimum a maximum >> na bagnecie w passacie 19tdi 2004rok? Tyle mi zjadlo przez 16kkm nie >> wiem, czy sie martwic, czy to normalne. > > Na bagnecie nie jest napisane? > Pewnie litr. > A litr na 16kkm to tyle co nic - nie ma sie czym martwic :) > Polska i polskie podejscie do samochodów :-) Jak mi staro¿ytna, benzynowa V-ka bierze litr miêdzy wymianami to jadê zrobiæ g³owicê i sprawdziæ pier¶cienie.. W tak "ciasno pasowanym" silniku jak TDI - spo¿ycie litra jest traktowane jako norma tylko dlatego, ¿e Pañstwo Kierownictwo przywyk³o do ¶rupów z przebiegiem pó³ miliona skrêcanym na 133 tys :) (¿eby nie by³o - mia³em kiedy¶ francuskie dti - co 15tys kilometrów by³a wymiana, olejzawsze utrzymywany na stanie maximum: miêdzy wymianami (eksploatacja miejska i katowanie raczej) dolewa³em 200-300 ml oleju.) |
> jako norma tylko dlatego, ¿e Pañstwo Kierownictwo przywyk³o do ¶rupów z
> przebiegiem pó³ miliona skrêcanym na 133 tys :) trafnie P. |
On Sat, 20 Jun 2009 22:51:15 +0200, scob wrote:
>> A litr na 16kkm to tyle co nic - nie ma sie czym martwic :) >> >Polska i polskie podejscie do samochodów :-) >Jak mi staro¿ytna, benzynowa V-ka bierze litr miêdzy wymianami to jadê >zrobiæ g³owicê i sprawdziæ pier¶cienie.. >W tak "ciasno pasowanym" silniku jak TDI - spo¿ycie litra jest traktowane >jako norma tylko dlatego, ¿e Pañstwo Kierownictwo przywyk³o do ¶rupów z >przebiegiem pó³ miliona skrêcanym na 133 tys :) (¿eby nie by³o - mia³em >kiedy¶ francuskie dti - co 15tys kilometrów by³a wymiana, olejzawsze >utrzymywany na stanie maximum: miêdzy wymianami (eksploatacja miejska i >katowanie raczej) dolewa³em 200-300 ml oleju.) Znaczy sie jak zuzycie jest 0.3l to jest dobrze, a jak 1.0 l to jest zle ? Taka _sobie_ norme postawiles i jak jestes zadowolony to rob tak dalej. Producent tymczasem dopuszcza 10 l /15 kkm i twierdzi ze taki silnik tez jest dobry. I ja mu od mechanicznej strony przyznaje racje. J. |
On Sun, 21 Jun 2009 11:07:48 +0100, G Nowak wrote:
>>> Znaczy sie jak zuzycie jest 0.3l to jest dobrze, a jak 1.0 l to jest >>> zle ? >>> Taka _sobie_ norme postawiles i jak jestes zadowolony to rob tak > >Inaczej - silnik ma zrobione 90tys km, zrobilem nim pierwsze 10tys mil i >zauwazylem, ze olej zszedl od max do min (przy stanie minimalnym wywala >informacje na desce), samochod na gwarancji sprzedawcy. Jest sie czym >martwic? W ogole jest jak udowodnic ewentualny ubytek, komputer to wykaze? Przeczytaj instrukcje. Producent zapewne podal norme rzedu 0.7l/1000km. Innymi slowy: ma pan swietny silnik i czemu sie pan czepia :-) No chyba zeby z miejscowymi prawnikami porozmawiac, byc moze jest sens pisemnie powiadomic, a jak za rok sie okaze ze bierze juz duzo - to usterka byla zgloszona w czasie gwarancji, serwis twierdzil ze jej nie ma. J. |
>> >>W tak "ciasno pasowanym" silniku jak TDI - spo¿ycie litra jest
>>> traktowane jako norma tylko dlatego, ¿e Pañstwo Kierownictwo >>> przywyk³o do ¶rupów z przebiegiem pó³ miliona skrêcanym na 133 tys >>> :) (¿eby nie by³o - mia³em kiedy¶ francuskie dti - co 15tys >>> kilometrów by³a wymiana, olejzawsze utrzymywany na stanie maximum: >>> miêdzy wymianami (eksploatacja miejska i katowanie raczej) >>> dolewa³em 200-300 ml oleju.) >> Znaczy sie jak zuzycie jest 0.3l to jest dobrze, a jak 1.0 l to jest >> zle ? >> Taka _sobie_ norme postawiles i jak jestes zadowolony to rob tak Inaczej - silnik ma zrobione 90tys km, zrobilem nim pierwsze 10tys mil i zauwazylem, ze olej zszedl od max do min (przy stanie minimalnym wywala informacje na desce), samochod na gwarancji sprzedawcy. Jest sie czym martwic? W ogole jest jak udowodnic ewentualny ubytek, komputer to wykaze? -- pozdr g |
>>>>> Taka _sobie_ norme postawiles i jak jestes zadowolony to rob tak
>> >>Inaczej - silnik ma zrobione 90tys km, zrobilem nim pierwsze 10tys >>> mil i zauwazylem, ze olej zszedl od max do min (przy stanie >>> minimalnym wywala informacje na desce), samochod na gwarancji >>> sprzedawcy. Jest sie czym martwic? W ogole jest jak udowodnic >>> ewentualny ubytek, komputer to wykaze? >> Przeczytaj instrukcje. Producent zapewne podal norme rzedu >> 0.7l/1000km. >> Innymi slowy: ma pan swietny silnik i czemu sie pan czepia :-) >> No chyba zeby z miejscowymi prawnikami porozmawiac, byc moze jest sens >> pisemnie powiadomic, a jak za rok sie okaze ze bierze juz duzo - to >> usterka byla zgloszona w czasie gwarancji, serwis twierdzil ze jej nie Tylko czy to warte zachodu, zawsze mozna oddac do tego samego salonu i za drobna oplata wytargac nowszy - predzej czy pozniej nieuniknione. -- pozdr g |