![]() |
Stra¿ Miejska vs Policja
Witam! Zastanawia mnie jakie prawa ma stra¿ miejska, czym ró¿ni siêod
policji, czy mog± np zatrzymaæ kogo¶ - ot tak - do kontroli jak policja? |
Re: Stra¿ Miejska vs Policja
U¿ytkownik <> napisa³
[...] Stra¿ Miejska zajmuje siê ³apaniem super gro¼nych ukrywaj±cych siê... w trawie zaskroñców, pobieraniem op³at targowych od babuleniek sprzedaj±cych sznurowad³a, zak³adaniem blokad na ko³a nieprawid³owo [???] zaparkowanych samochodów i ogólnie wyci±ganiem kasy za co tylko siê da. Zajmuj± siê tak¿e - w sposób permanentny - nie reagowaniem na zg³oszenia obywateli, niechêci± do jakiegokolwiek dzia³ania, chyba ¿e akurat maj± obiecane premie za wykrycie konkretnego rodzaju wykroczenia - wtedy szalej± jak w amoku. Nie mog± zatrzymaæ pojazdu w ruchu... Chyba, ¿e znów siê co¶ zmieni³o, poniewa¿ co jaki¶ czas SM dostaje wiêksze uprawnienia :( Maciek. |
> poniewa¿ co jaki¶ czas SM dostaje wiêksze uprawnienia :( > I pensje wy¿sze ni¿ w Policji :( p. |
> Stra¿ Miejska zajmuje siê ³apaniem super gro¼nych ukrywaj±cych siê... w
> trawie zaskroñców, pobieraniem op³at targowych od babuleniek sprzedaj±cych > sznurowad³a, zak³adaniem blokad na ko³a nieprawid³owo [???] zaparkowanych > samochodów i ogólnie wyci±ganiem kasy za co tylko siê da. Zajmuj± siê > tak¿e - w sposób permanentny - nie reagowaniem na zg³oszenia obywateli, > niechêci± do jakiegokolwiek dzia³ania, chyba ¿e akurat maj± obiecane > premie za wykrycie konkretnego rodzaju wykroczenia - wtedy szalej± jak w > amoku. > Nie mog± zatrzymaæ pojazdu w ruchu... Chyba, ¿e znów siê co¶ zmieni³o, > poniewa¿ co jaki¶ czas SM dostaje wiêksze uprawnienia :( > Dodam, ¿e w stolicy tak¿e czychaniem w krzakach z przeno¶num fotoradarem. |
U¿ytkownik "Maciek" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gvlinq$e61$... > U¿ytkownik <> napisa³ > Nie mog± zatrzymaæ pojazdu w ruchu... Dz.U.2003.14.144 (R) Kontrola ruchu drogowego. Za³±cznik nr 5 WZÓR UPOWA¯NIENIA DO WYKONYWANIA KONTROLI RUCHU DROGOWEGO Niniejszy dokument uprawnia umundurowanych stra¿ników stra¿y gminnych (miejskich) do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec: 1) kieruj±cych pojazdami niestosuj±cych siê do zakazu ruchu w obu kierunkach; 2) uczestników ruchu naruszaj±cych przepisy ustawy - Prawo o ruchu drogowym o: a) zatrzymaniu i postoju pojazdów, b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzêgowych oraz o je¼dzie wierzchem lub pêdzeniu zwierz±t, c) ruchu pieszych, |
eManitou pisze:
> U¿ytkownik "Maciek" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:gvlinq$e61$... >> U¿ytkownik <> napisa³ > >> Nie mog± zatrzymaæ pojazdu w ruchu... > > Dz.U.2003.14.144 (R) Kontrola ruchu drogowego. > Za³±cznik nr 5 WZÓR UPOWA¯NIENIA DO WYKONYWANIA KONTROLI RUCHU DROGOWEGO > > Niniejszy dokument uprawnia umundurowanych stra¿ników stra¿y gminnych > (miejskich) do wykonywania kontroli ruchu drogowego wobec: > > 1) kieruj±cych pojazdami niestosuj±cych siê do zakazu ruchu w obu > kierunkach; > 2) uczestników ruchu naruszaj±cych przepisy ustawy - Prawo o ruchu drogowym > o: > a) zatrzymaniu i postoju pojazdów, > b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzêgowych oraz o je¼dzie > wierzchem lub pêdzeniu zwierz±t, > c) ruchu pieszych, > > W³a¶nie w Krakowie Stra¿aki Miejskie czêsto stoj± z lizakiem w strefie B i zatrzymuj± "podejrzane" pojazdy (znaczy takie, które mog± nie mieæ prawa wjazdu w strefê). Kiedy¶ id±c piechot± przez Podwale podszed³em do tego pajaca i zapyta³em siê ile kosztuje taka przyjemno¶æ przejechania têdy, odpowiedzia³ "od 100 do 500 z³", gdy dopyta³em "a od czego zale¿y która kwota z wide³ek znajdzie siê na mandacie?" odpowiedzia³ "ode mnie" z idiotycznym wyrazem twarzy (taki jakby pedalski u¶mieszek :D). Zastanawia³o mnie tylko czy gdy miejski machnie mi lizakiem to mam OBOWI¡ZEK siê tam zatrzymaæ, czy tylko maj± prawo podej¶æ do tych, którzy siê jednak zatrzymali. Pozdrawiam serdecznie, Mariusz Morycz [e-mail bez cyferek] |
marjan wydusi³ z siebie te s³owy:
> Zastanawia³o mnie tylko czy gdy miejski machnie mi lizakiem to mam > OBOWI¡ZEK siê tam zatrzymaæ, czy tylko maj± prawo podej¶æ do tych, > którzy siê jednak zatrzymali. \ na zakazie ruchu maj± prawo Cie zatrzymywac, a Ty masz obowi±zek sie zatrzymac. Jak nie ma zakazu ruchu - mozesz ich olaæ, a oni nie mog± Cie zatrzymywac. -- Pozdrawiam Kuba (aka cita) gg:1461968 Dwie ogony - Myszka (2005r) i Irma (2006r) HONDA VTX 1800S | Omega A R6 3,0 24V | i zwykle jakies TDI |
My¶la³em, ¿e tylko u mnie "na wsi" jest taka degeneracja, a tu proszê -
ogólnopolski standard. Poza tym, gdy ju¿ braknie im blokad na ko³a to zajmuj± siê wypatrywaniem ognisk palonych na ogródkach i gnêbieniem mandatami tych, co pal± ga³±zki podczas sobotnich porz±dków. Równie chêtnie tropi± przechadaj±cych siê z psami bez kagañców ze szczególnym uwzglêdnienim takich ras gro¼nych, jak jamnik, czy spaniel. Jacek |
Re: Straż Miejska vs Policja
Dnia 28.05.2009 Kuba (aka cita) <> napisa³/a:
>> Zastanawia³o mnie tylko czy gdy miejski machnie mi lizakiem to mam >> OBOWI¡ZEK siê tam zatrzymaæ, czy tylko maj± prawo podej¶æ do tych, >> którzy siê jednak zatrzymali. > \ > > na zakazie ruchu maj± prawo Cie zatrzymywac, a Ty masz obowi±zek sie > zatrzymac. > Jak nie ma zakazu ruchu - mozesz ich olaæ, a oni nie mog± Cie zatrzymywac. A je¶li wjadê w zakaz ruchu przez pomy³kê, nie zauwa¿ywszy go? Bêdê ¶wiêcie przekonany, ¿e zakazu nie by³o i nie zatrzymam siê. :) G³upi przepis. -- Samotnik Bi¿uteria: |
Samotnik pisze:
> Dnia 28.05.2009 Kuba (aka cita) <> napisa³/a: >>> Zastanawia³o mnie tylko czy gdy miejski machnie mi lizakiem to mam >>> OBOWI¡ZEK siê tam zatrzymaæ, czy tylko maj± prawo podej¶æ do tych, >>> którzy siê jednak zatrzymali. >> \ >> >> na zakazie ruchu maj± prawo Cie zatrzymywac, a Ty masz obowi±zek sie >> zatrzymac. >> Jak nie ma zakazu ruchu - mozesz ich olaæ, a oni nie mog± Cie zatrzymywac. > > A je¶li wjadê w zakaz ruchu przez pomy³kê, nie zauwa¿ywszy go? Bêdê ¶wiêcie > przekonany, ¿e zakazu nie by³o i nie zatrzymam siê. :) G³upi przepis. Dok³adnie, o tym samym pomy¶la³em ;) Pozdrawiam serdecznie, Mariusz Morycz [e-mail bez cyferek] |