![]() |
xantia II skrzynia automat.
Zdarza siê, ¿e zaraz po ruszeniu autem(zimny silnik, po postoju) skrzynia
nie chce zmieniæ biegu na wy¿szy, krêci silnik do ok 3 ty¶ obr i nie przerzuca(normalna zmiana odbywa siê przy ok 2,5 ty¶); zawsze w takiej sytuacji odpuszczam gaz i zmiana jest natychmiastowa; nastêpnie pracuje bez zastrze¿eñ. Dzieje siê to przewa¿nie gdy chwilê po ruszeniu muszê siê zatrzymaæ lub wy³±czyæ silnik, a nastêpnie ponownie ruszyæ. "Niewymienialny olej" zosta³ wymieniony na Esso ATF 4HP20 AL4 zaraz po sprowadzeniu auta, potem po przejechaniu ok 1,5 ty¶ ponownie ( wg osoby naprawiaj±cej automaty aby przeczy¶ciæ filtr, gdy¿ dostêp do niego jest mo¿liwy dopiero po demonta¿u skrzyni)- podczas serwisowania w Niemczech my¶lê , ¿e olej nie by³ wymieniany. Auto ma przebieg ok 110 ty¶, zrobi³em nim 9 ty¶ od zakupu. Wyj±tkowo pieszczê siê z tym urz±dzeniem. Zawsze czekam ok 1-2 min przed ruszeniem z w³±czonym silnikiem w trybie P i dopiero ruszam, potem zawsze delikatnie przyspieszam itp. Wszystkie funkcje automatu dzia³aj±(sport, tryb zimowy, rusza sam z ka¿dego biegu, blokad biegu), bezproblemowo przyspiesza. Ju¿ po krótkiej je¼dzie nigdy opisywany problem siê nie pojawia, zmienia biegi bezproblemowo. W/w problem(?, albo przesadzam) pojawia siê od "czasu do czasu" Nie jestem pewien czy ten typ tak ma . Czy jest prawd±, ¿e po wymianie oleju trzeba dokonaæ adaptacji elektroniki? Co zrobiæ? Czy diagnoza komputerowa mo¿e co¶ wykazaæ? pozdr. |
Re: xantia II skrzynia automat.
Micha³ pisze:
> Zdarza siê, ¿e zaraz po ruszeniu autem(zimny silnik, po postoju) skrzynia > nie chce zmieniæ biegu na wy¿szy, krêci silnik do ok 3 ty¶ obr i nie > przerzuca(normalna zmiana odbywa siê przy ok 2,5 ty¶); zawsze w takiej > sytuacji odpuszczam gaz i zmiana jest natychmiastowa; nastêpnie pracuje bez > zastrze¿eñ. > Skoro odpuszczasz gaz i zmienia to zachowanie prawid³owe. Mo¿e ma tak± f-cjê, ¿e pierwsze metry/kilometry krêci wy¿ej ¿eby rozgrzaæ p³yn. Po rozgrzaniu ju¿ zmienia przy ni¿szych obrotach. Niektóre skrzynie tak maj±. Zajrzyj na automat.pl, mo¿e kto¶ ma takie auto -- Pozdrawiam, Mumin |
U¿ytkownik "Mumin" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:gv1cpg$ifg$... > Skoro odpuszczasz gaz i zmienia to zachowanie prawid³owe. Mo¿e ma tak± f-cjê, > ¿e pierwsze metry/kilometry krêci wy¿ej ¿eby rozgrzaæ p³yn. Po rozgrzaniu ju¿ > zmienia przy ni¿szych obrotach. Niektóre skrzynie tak maj±. Zajrzyj na > automat.pl, mo¿e kto¶ ma takie auto U mnie w Carismie ze skrzynia Invecs II tak wlasnie sie dzieje. Automat stara sie wpierw rozgrzac silnik i na zimnym silniku zmienia biegi na wyzszych niz normalnie obrotach. Ale przy odpuszczeniu gazu momentalnie przechodzi na wyzszy bieg. Normalne zachowanie. X. |
U¿ytkownik "Mariusz Wozniak" <xanth@_gdzies.z.pl_> napisa³ w wiadomo¶ci news:gv2uel$m8c$... > > > U mnie w Carismie ze skrzynia Invecs II tak wlasnie sie dzieje. Automat > stara sie wpierw rozgrzac silnik i na zimnym silniku zmienia biegi na > wyzszych niz normalnie obrotach. Ale przy odpuszczeniu gazu momentalnie > przechodzi na wyzszy bieg. Normalne zachowanie. > Potwierdzam Vectra B '98 skrzynia Aisin - dok³adnie takie samo zachowanie. Pierwsza zmiana z 1 na 2 po uruchomieniu silnika zawsze dokonuje siê przy wy¿szych obrotach (no chyba, ¿e sie odpu¶ci gaz, wtedy nastêpuje od razu). Pozdrawiam maciejc |
Mariusz Wozniak pisze:
> > U mnie w Carismie ze skrzynia Invecs II tak wlasnie sie dzieje. Automat > stara sie wpierw rozgrzac silnik i na zimnym silniku zmienia biegi na > wyzszych niz normalnie obrotach. Ale przy odpuszczeniu gazu momentalnie > przechodzi na wyzszy bieg. Normalne zachowanie. > > X. Ja w³a¶nie na podstawie tej skrzyni to napisa³em. :) Te¿ mam Carismê z Invecsem II. :) -- Pozdrawiam, Mumin |
Bardzo dziêkujê za podpowiedzi, bo nie bylem pewny czy to norma czy ju¿
przygotowywaæ siê na remont skrzyni. Powiedzcie proszê czy trzymaæ go na niskim biegu i przeci±gaæ- wczoraj zmienil przy ok3400 ty¶ obrotów i po¼niej bylo ju¿ ok. czy odpuszczaæ gaz? Taka sytuacja zdarza siê coraz czê¶ciej, kiedy¶ zdarzalo siê to powiedzmy raz na 2tyg lub rzadziej, teraz co 2 dni. Czym to mo¿e byæ spowodowane?? Jeszcze raz dziêki |
U¿ytkownik "Micha³" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:gv3603$dib$.pl... > Powiedzcie proszê czy trzymaæ go na niskim biegu i przeci±gaæ- wczoraj zmienil > przy ok3400 ty¶ obrotów i po¼niej bylo ju¿ ok. czy odpuszczaæ gaz? Ja tam zawsze mu odpuszczam gaz, niech sobie wczesniej zmieni bieg. Nie za bardzo lubie pi³owac silnik na zimno ;) X. |
U¿ytkownik "Mumin" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:gv2t51$fi7$... > Ja w³a¶nie na podstawie tej skrzyni to napisa³em. :) Te¿ mam Carismê z > Invecsem II. :) Bardzo wdzieczne i dobre auto. Mimo, ze moja ma 9 latek, to nie mam ochoty zamieniac na nic innego :) X. |
Mariusz Wozniak pisze:
) > > Bardzo wdzieczne i dobre auto. Mimo, ze moja ma 9 latek, to nie mam > ochoty zamieniac na nic innego :) Mojej stuknê³o 10 w tym roku, ale je¼dzi siê wy¶mienicie i te¿ nie zamierzam siê z ni± rozstawaæ. :) -- Pozdrawiam, Mumin |
Micha³ pisze:
> Bardzo dziêkujê za podpowiedzi, bo nie bylem pewny czy to norma czy ju¿ > przygotowywaæ siê na remont skrzyni. > Powiedzcie proszê czy trzymaæ go na niskim biegu i przeci±gaæ- wczoraj > zmienil przy ok3400 ty¶ obrotów i po¼niej bylo ju¿ ok. czy odpuszczaæ gaz? > Taka sytuacja zdarza siê coraz czê¶ciej, kiedy¶ zdarzalo siê to powiedzmy > raz na 2tyg lub rzadziej, teraz co 2 dni. Czym to mo¿e byæ spowodowane?? > Skrzynia dba o siebie, ale zimnemu silnikowi krêcenie ponad 3 tys. obrotów raczej nie s³u¿y. Ja swojej nie pozwalam wysoko krêciæ na zimno. -- Pozdrawiam, Mumin |