![]() |
azot a powietrze
Witam mam pytanie.Przy zmianie opon na letnie,w zak³adzie,w którym
wymienia³am opony zamiast powietrza napompowano mi je azotem.Podobno azot zamiast powietrza to korzystne rozwi±zanie.Niedlugo po tym by³am w salonie na przel±dzie okresowym i mechanik stwierdzi³,ze to z³e rozwi±zanie,wiec samam juz niewiem.Jestem laikiem i moze dla niektórych wyda siê moje pytanie ¶mieszne i proste,ale proszê o poradê.Niedlugo wybieram siê w do¶c d³ug± trasê,w góry i co w momencie je¶li bêdê musia³a dopompowac opony?W ka¿dej chwili mogê dopompowac powietrzem? Czy potem mogê wymieniæ powietrze w oponie na azot?? |
Re: azot a powietrze
U¿ytkownik "A" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gth46a$43$.neostrada.pl... > Witam mam pytanie.Przy zmianie opon na letnie,w zak³adzie,w którym > wymienia³am opony zamiast powietrza napompowano mi je azotem.Podobno azot > zamiast powietrza to korzystne rozwi±zanie.Niedlugo po tym by³am w salonie > na przel±dzie okresowym i mechanik stwierdzi³,ze to z³e rozwi±zanie,wiec > samam juz niewiem.Jestem laikiem i moze dla niektórych wyda siê moje > pytanie ¶mieszne i proste,ale proszê o poradê.Niedlugo wybieram siê w do¶c > d³ug± trasê,w góry i co w momencie je¶li bêdê musia³a dopompowac opony?W > ka¿dej chwili mogê dopompowac powietrzem? Czy potem mogê wymieniæ > powietrze w oponie na azot?? ROTFL :> Karolek |
On Sat, 2 May 2009 11:38:49 +0200, A wrote:
>Witam mam pytanie.Przy zmianie opon na letnie,w zak³adzie,w którym >wymienia³am opony zamiast powietrza napompowano mi je azotem.Podobno azot >zamiast powietrza to korzystne rozwi±zanie.Niedlugo po tym by³am w salonie >na przel±dzie okresowym i mechanik stwierdzi³,ze to z³e rozwi±zanie,wiec >samam juz niewiem. Miliony samochodow przez dziesiatki lat jezdzily na zwyklym powietrzu i bylo dobrze. Azot nic nie daje. Ale zeby od razu szkodzil .. kogos tu chyba zazdrosc zzera :-) >Niedlugo wybieram siê w do¶c d³ug± >trasê,w góry i co w momencie je¶li bêdê musia³a dopompowac opony?W ka¿dej >chwili mogê dopompowac powietrzem? Mozesz, w koncu powietrze to 78% azotu, a i jak ja gumiarz dmucha, to przeciez w srodku cala masa powietrza jest. J. |
In article <gth46a$43$.neostrada.pl>, says....
> Witam mam pytanie.Przy zmianie opon na letnie,w zak³adzie,w którym > wymienia³am opony zamiast powietrza napompowano mi je azotem. Nie je¼dziæ do nich wiêcej. Oszu¶ci. > Podobno azot > zamiast powietrza to korzystne rozwi±zanie. Tak, ale raczej w pojazdach klasy SR-71 :> > Niedlugo po tym by³am w salonie > na przel±dzie okresowym i mechanik stwierdzi³,ze to z³e rozwi±zanie,wiec > samam juz niewiem. Nie mia³ racji, rozwi±zanie jest po prostu g³upie, nie tylko "z³e". > Jestem laikiem i moze dla niektórych wyda siê moje pytanie > ¶mieszne i proste,ale proszê o poradê.Niedlugo wybieram siê w do¶c d³ug± > trasê,w góry i co w momencie je¶li bêdê musia³a dopompowac opony? Nic, dopompowaæ i jechaæ dalej. > W ka¿dej > chwili mogê dopompowac powietrzem? Czy potem mogê wymieniæ powietrze w > oponie na azot?? Czego by¶ nie zrobi³a to i tak ogromn± wiêkszo¶æ powietrza w oponie zawsze stanowi azot :) -- Pzdr Alex |
> Witam mam pytanie.Przy zmianie opon na letnie,w zak³adzie,w którym
> wymienia³am opony zamiast powietrza napompowano mi je azotem.Podobno azot > zamiast powietrza to korzystne rozwi±zanie.Niedlugo po tym by³am w salonie > na przel±dzie okresowym i mechanik stwierdzi³,ze to z³e rozwi±zanie,wiec > samam juz niewiem.Jestem laikiem i moze dla niektórych wyda siê moje pytanie > ¶mieszne i proste,ale proszê o poradê.Niedlugo wybieram siê w do¶c d³ug± > trasê,w góry i co w momencie je¶li bêdê musia³a dopompowac opony?W ka¿dej > chwili mogê dopompowac powietrzem? Czy potem mogê wymieniæ powietrze w > oponie na azot?? > > Nic siê nie sta³o. Dla opony ( chyba ¿e to samolot) to ¿adna ró¿nica czy w ¶rodku jest 70 albo 90% azotu. Teraz jest kryzys. Ka¿dy chce przytuliæ trochê kasy. To ¿e Cie namówi³ na pompowanie azotem nale¿y rozpatrywaæ w kwestii uczciwo¶ci a nie czy dobre albo z³e dla opony. Moj± zonê te¿ raz zrobili na azot w kole. Na naprawê felgi której nie dawa³o siê naprawiæ te¿ j± zrobili. Nic nie poradzisz. Trzeba prze³kn±æ ma³± stratê i ¿yæ dalej. Tylko taki niesmak pozostaje ¿e nie mo¿na zaufaæ ludziom w najprostszych sprawach. -- Wys³ano z serwisu OnetNiusy: |
A pisze:
> Witam mam pytanie.Przy zmianie opon na letnie,w zak³adzie,w którym > wymienia³am opony zamiast powietrza napompowano mi je azotem.Podobno azot > zamiast powietrza to korzystne rozwi±zanie.Niedlugo po tym by³am w salonie > na przel±dzie okresowym i mechanik stwierdzi³,ze to z³e rozwi±zanie,wiec > samam juz niewiem.Jestem laikiem i moze dla niektórych wyda siê moje pytanie > ¶mieszne i proste,ale proszê o poradê.Niedlugo wybieram siê w do¶c d³ug± > trasê,w góry i co w momencie je¶li bêdê musia³a dopompowac opony?W ka¿dej > chwili mogê dopompowac powietrzem? Czy potem mogê wymieniæ powietrze w > oponie na azot?? Co mia³a¶ w szkole z fizyki i chemii? Podpowied¼: zastanów siê nad sk³adem powietrza atmosferycznego... |
On Sat, 02 May 2009 12:10:28 +0200, kogutek wrote:
>Nic siê nie sta³o. Dla opony ( chyba ¿e to samolot) to ¿adna ró¿nica czy w >¶rodku jest 70 albo 90% azotu. Teraz jest kryzys. Ka¿dy chce przytuliæ trochê >kasy. Z takimi rzeczami na rynek najlpiej sie wchodzi w hossie, gdy ludzie mniej patrza na cene :-) J. |
Nie jest istotne to co mia³am i co wiem na ten temat drogi przedmówco,pyta³am o sens takiego w³asnie dopompowywania,ja p³aci³am ko³o 8 z³ za jedn± oponê,i w³asnie to mnie zastanawia czy to jest po prostu nabijanie klienta czy faktycznie lepsze rozwi±zanie.Czy naprawdê odczujemy "lepszo¶æ" jazdy na azocie,s±dzê,i¿ nie jest to odczuwalne,dzieki za wczesniejsze odpowiedzi,pozdrawiam |
Dnia 2009-05-02 19:01, *A* napisa³, a mnie co¶ podkusi³o, ¿eby odpisaæ:
.... > przedmówco,pyta³am o sens takiego w³asnie dopompowywania,ja p³aci³am ko³o 8 > z³ za jedn± oponê,i w³asnie to mnie zastanawia czy to jest po prostu > nabijanie klienta czy faktycznie lepsze rozwi±zanie.Czy naprawdê odczujemy Nabijanie - tylko i wy³±cznie. Pozdrawiam - Mirek -- Mirek Ptak - Vectra C '07 kombi 1.9 CDTI, PMS & PRRC edition President Herbert *old* on board :) kolczan( a t )dronet(kropek) p l PMS+ PJ++ S* p+ M++ W++ P+:+ X++ L+ B++ M- Z++ T- W CB++ |
A pisze:
(zgadujê, ¿e odpisujesz mi - ale na przysz³o¶æ nie przesadzaj z wycinaniem cytatów, OK?) > Nie jest istotne to co mia³am i co wiem na ten temat drogi Istotne, istotne. > przedmówco,pyta³am o sens takiego w³asnie dopompowywania,ja p³aci³am ko³o 8 > z³ za jedn± oponê,i w³asnie to mnie zastanawia czy to jest po prostu > nabijanie klienta czy faktycznie lepsze rozwi±zanie.Czy naprawdê odczujemy Jakby¶ mia³a w miarê dobr± ocenê i by¶ wiedzia³a, to by¶ nie zadawa³a takich pytañ. Powietrze to w 78% azot. Moda na azot siê zrobi³a m.in. dlatego, ¿e jak kto¶ nie chcia³ sobie zawracaæ g³owy kompresorem, to taniej mu wychodzi³o kupowaæ butle z azotem technicznym, ni¿ ze sprê¿onym powietrzem (sam kiedy¶ zadzwoni³em do firmy handluj±cej gazami technicznymi i azot mieli taniej od powietrza). > "lepszo¶æ" jazdy na azocie,s±dzê,i¿ nie jest to odczuwalne,dzieki za > wczesniejsze odpowiedzi,pozdrawiam PS: zlituj siê i naucz siê tak¿e poprawnie pisaæ po polsku... Wiesz - wielkie i ma³e litery, kropki od czasu do czasu. Dasz radê? |