![]() |
Re: Przegl±d motocykla pogwarancyjny. Poczekaæ do wiosny?
Dnia Mon, 14 Sep 2009 18:41:34 +0200, Adrian napisa³(a):
> Czy mogê jechaæ do przegl±du w > autoryzowanym serwisie SUZUKI pocz±tkiem wiosny przysz³ego roku? A czemu nie chcesz jechaæ jak dojedziesz do odpowiedniego przebiegu? W serwisach w pa¼dzierniku/listopadzie wiêkszy luz, wiêc i prawdopodobieñstwo ¿e potraktuj± Ciê bardziej przychylnie wiêksze. > Czy roczna > przerwa od ostatniego przegl±du w 2007 spowoduje ¿e zap³acê za rok wiêcej? A czym mia³aby byæ spowodowana taka zale¿no¶æ? Przegl±d to przegl±d - przy odpowiednim przebiegu/czasie producent przewiduje odpowiednie wymiany/sprawdzenia i tyle. Jak nie masz nic nadmiarowo uszkodzonego to koszt bêdzie to¿samy - no chyba ¿e wynegocjujesz w serwisie 'rabat posezonowy' to mo¿e byæ taniej ni¿ wiosn±. -- Pozdrawiam, Sebastian S. FZS 600 |
Przegl±d motocykla pogwarancyjny. Poczekaæ do wiosny?
W zesz³ym roku skoñczy³a mnie siê gwarancja SUZUKI na Bandita. Mam obecnie
przejechane 16 500 km. W ksi±¿eczce serwisowej pisze ¿e kolejny przegl±d po 18 000 km b±d¼ po 12 miesi±cach. W zwi±zku z tym ¿e jeszcze w tym sezonie przejadê ok 1 000 km mam do Was pytanie. Czy mogê jechaæ do przegl±du w autoryzowanym serwisie SUZUKI pocz±tkiem wiosny przysz³ego roku? Czy roczna przerwa od ostatniego przegl±du w 2007 spowoduje ¿e zap³acê za rok wiêcej? |
> A czemu nie chcesz jechaæ jak dojedziesz do odpowiedniego przebiegu? W
> serwisach w pa¼dzierniku/listopadzie wiêkszy luz, wiêc i > prawdopodobieñstwo ¿e potraktuj± Ciê bardziej przychylnie wiêksze. Nie chcê gdy¿ wiem ¿e nie dostukam równe 18 000 km. A poza tym wydaje mnie siê ¿e lepiej jak wymieni± mi p³yny na wiosnê ni¿ na zimê. Pytam g³ównie dla tego bo mia³em niemi³± przygodê pogwarancyjn± z samochodem. 6 lat po gwarancji zrobi³em sobie przerwê roczn± na przegl±d i co siê pó¼niej okaza³o przez to straci³em gwarancjê na perforacjê podwozia. A ¿e akurat drzwi lekko zaczê³y rdzewieæ musia³em p³aciæ za ich naprawê. Wiem wiem samochód to nie motocykl ale mo¿e akurat salony motocykli maj± te¿ jakie¶ ukryte gwarancje które szary kieruj±cy mo¿e ³atwo wpa¶æ w pu³apkê. |
Adrian napisa³(a):
> Nie chcê gdy¿ wiem ¿e nie dostukam równe 18 000 km. A poza tym wydaje > mnie siê ¿e lepiej jak wymieni± mi p³yny na wiosnê ni¿ na zimê. Pytam Opinie s± ró¿ne. Ja uwa¿am, ¿e lepiej wymieniæ olej (bo co do pozosta³ych p³ynów nie mam zdania) po sezonie przed zimowaniem. Je¶li zostawisz na zimê przepracowany olej to pewnie bêdzie wiêksza szansa na wytr±cenie siê osadów i "oblepienie" elementów. A tak - zlewasz olej razem z powsta³± zawiesin±, nalewasz nowy i tyle. -- M. |
Dnia Mon, 14 Sep 2009 19:12:18 +0200, Adrian napisa³(a):
>> A czemu nie chcesz jechaæ jak dojedziesz do odpowiedniego przebiegu? W >> serwisach w pa¼dzierniku/listopadzie wiêkszy luz, wiêc i >> prawdopodobieñstwo ¿e potraktuj± Ciê bardziej przychylnie wiêksze. > > Nie chcê gdy¿ wiem ¿e nie dostukam równe 18 000 km. Toæ przecie¿ bêdziesz blisko tego przebiegu. > A poza tym wydaje mnie > siê ¿e lepiej jak wymieni± mi p³yny na wiosnê ni¿ na zimê. Czemu? Ca³± zimê nie je¼dzisz i np. trzymasz moto na dworze na okres 'zimowania'? IMO lepiej wymieniæ p³yny ustrojowe w moto przed zim± - zlejesz wszystko co napsu³e¶ w ci±gu sezonu i na wiosnê wystartujesz gotowym do jazdy moto - nie bêdziesz musia³ np. ¿ebraæ o wolny termin w serwisie. > Pytam g³ównie dla > tego bo mia³em niemi³± przygodê pogwarancyjn± z samochodem. 6 lat po > gwarancji zrobi³em sobie przerwê roczn± na przegl±d i co siê pó¼niej okaza³o > przez to straci³em gwarancjê na perforacjê podwozia. To inna historia - nie dope³ni³e¶ wymogów gwaranta. A wystarczy³o zrobiæ sam przegl±d pow³oki lakierniczej za kilkadziesi±t z³otych (jak nie chcia³e¶/mog³e¶ wydawaæ wiêcej funduszy) i mia³by¶ z g³owy. -- Pozdrawiam, Sebastian S. FZS 600 |
On 14 Wrz, 19:43, Shreek <.pl> wrote:
> > Opinie s± ró¿ne. Ja uwa¿am, ¿e lepiej wymieniæ olej (bo co do > pozosta³ych p³ynów nie mam zdania) po sezonie przed zimowaniem. > Je¶li zostawisz na zimê przepracowany olej to pewnie bêdzie wiêksza > szansa na wytr±cenie siê osadów i "oblepienie" elementów. A tak - > zlewasz olej razem z powsta³± zawiesin±, nalewasz nowy i tyle. > Wspó³czesne oleje to nie Lux10 wiêc za bardzo nie ma co siê w nim wytr±caæ :-) A jak producent nakazuje zmianê oleju co pó³ roku? To co nalejesz oleju przed zim± i po zimie zmienisz? :-) -- Artur |
On 15 Wrz, 10:12, Artur Zabroñski <> wrote:
> > Wspó³czesne oleje to nie Lux10 wiêc za bardzo nie ma co siê w nim > wytr±caæ :-) A jak producent nakazuje zmianê oleju co pó³ roku?To co > nalejesz oleju przed zim± i po zimie zmienisz? :-) > Aha no i zapomnia³em dodaæ, ¿e dla oleju te¿ nie jest dobre wymieszanie siê z resztkami starego oleju i pó¼niej stanie przez pare miesiêcy, taki olej mo¿e straciæ czê¶æ swoich w³a¶ciwo¶ci.. U mnie zostaje starego oleju ok 0.6l a wlewam 3.6l. -- Artur |
Artur Zabroñski napisa³(a):
> Aha no i zapomnia³em dodaæ, ¿e dla oleju te¿ nie jest dobre > wymieszanie siê z resztkami starego oleju i pó¼niej stanie przez pare > miesiêcy, taki olej mo¿e straciæ czê¶æ swoich w³a¶ciwo¶ci. Ale pieprzysz... -- Kamil Nowak 'Amil' _motory_ pijadzio i susuki Krakuf |
Kamil Nowak 'Amil' pisze:
> Ale pieprzysz... Niee. Wlej 0,4 litra swiezutkiego piwa do 0,1 litra piwa ktore stalo od przedwczorajszej imprezy. Zobaczymy czy Ci bedzie smakowac. -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C 666 Edition |
Re: Przegląd motocykla pogwarancyjny. Poczekać do wiosny?
Jacot pisze:
> Po ilodniowej imprezie? a nie wiem. Zalozmy ze browar stal otwarty cala zime. Tak dla ulatwienia. -- Kuczu LOUD BLACK PIPES SAVE LIVES !! Harley Davidson FXR-C 666 Edition |