![]() |
Przyciemniane szyby w kaskach - aspekt prawny ?
Witam,
Jako ¿e jestem g³ównie czytaczem, wypada³oby siê przywitaæ. Moto mam od kwietnia, je¿d¿ê w Warszawie, g³ównie praca/dom jako sposób na nasze piêkne korki. Jak po³owa motonitów na mie¶cie ;) mam Shoei'a. No i teraz chcia³em kupiæ sobie przyciemnian± szybkê. Jako ¿e u nas drogo, zacz±³em szukaæ na Ebay'u. Siê okaza³o ¿e wszyscy retailerzy Shoei'a wyra¼nie ostrzegaj± ¿e przyciemniane szyby nie s± "road legal" w UK czyli ¿e niby tylko offroad itp. Czy wiêc zak³ada siê ¿e je¿eli motocyklista uczestniczy³ w wypadku a mia³ za³o¿on± ciemn± szybê to z góry jego wina ? jak siê ma do tego prawo polskie ? kodeks drogowy co¶ o tym mówi ? czy mo¿e u nas jest pe³na "samowolka" ? ciekawostk± jest fakt, ¿e np. szyba "dark tinted" jest nielegalna, ale ju¿ "light tinted" jest OK. Hm. Pozdrawiam, --- Andy77 -= GG#: 4038722 -= GSR |
Re: Przyciemniane szyby w kaskach - aspekt prawny ?
Andy77 pisze:
> > Czy wiêc zak³ada siê ¿e je¿eli motocyklista uczestniczy³ w wypadku a > mia³ za³o¿on± ciemn± szybê to z góry jego wina ? nie > jak siê ma do tego prawo > polskie ? kodeks drogowy co¶ o tym mówi ? czy mo¿e u nas jest pe³na > "samowolka" ? nie > ciekawostk± jest fakt, ¿e np. szyba "dark tinted" jest nielegalna, ale ju¿ > "light tinted" jest OK. Hm. szyba ma okreslona przepuszczalnisc swiatla. Wg polskich przepisów ktorych nie popre zadnym linkiem widocznosc musi byc zapewniona 180 st czyli 90 w lewo i w prawo, nie wiem jak sie homologuje kaski w tym temacie. Dlatego tylne szybymozna nawet blacha zastapic. Minimalna przepuszczalnosc przodu to jest... 75% (strzelam). Tak wiec jedna z tych szybek moze byc za ciemna a druga nie, ale kazdy kraj ma swoje normy. -- Arni Toruñ '84 Honda CB 650 SC "Jaszczomb" '91 Volvo 940 D24TIC diesel pozbawiony wad i przyspieszenia '91 Honda Prelude 2,0 EX piêkniejszej po³owy '01 Chrysler PT Cruiser 2,4l automat |
U¿ytkownik "Arni" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:h0aqhs$8ho$... > szyba ma okreslona przepuszczalnisc swiatla. Wg polskich przepisów ktorych > nie popre zadnym linkiem widocznosc musi byc zapewniona 180 st czyli 90 w > lewo i w prawo, nie wiem jak sie homologuje kaski w tym W³a¶nie siê nad tym zastanawiam. Temat szyb samochodowych znam, nie wiem jak siê to odnosi do kasków. Notabene nie bêdê siê k³óciæ, ale imho mój kask nie zapewnia w standardzie 180st widoczno¶ci. > temacie. Dlatego tylne szybymozna nawet blacha zastapic. Minimalna > przepuszczalnosc przodu to jest... 75% (strzelam). Tak wiec jedna z tych 70% - dotyczy przedniej i bocznych przednich. No ale ponowiê pytanie czy to siê tyczy szyb w kaskach ? --- Andy77 -= GG#: 4038722 -= GSR |
Arni pisze:
> Minimalna > przepuszczalnosc przodu to jest... 75% (strzelam). Tak wiec jedna z tych > szybek moze byc za ciemna a druga nie, ale kazdy kraj ma swoje normy. Wed³ug tej teorii je¿d¿enie w okularach przeciws³onecznych albo z blend± jest nielegalne ;) Bez sensu -- Pawe³ ma³y, czarny fazer '01 |
On 2009-06-05 11:55:45 +0200, "Andy77" <> said:
> jak siê ma do tego prawo polskie ? Podejrzewam, ¿e w tej chwili bardziej nas ju¿ dotycz± regulacje europejskie w tym temacie. > ciekawostk± jest fakt, ¿e np. szyba "dark tinted" jest nielegalna, ale ju¿ > "light tinted" jest OK. Hm. Bo pewnie ma stosown± homologacjê popart± wybitym znacznie E-ile¶tam. W katalogu Szuja masz oznaczone szyby z dopuszczeniem do ruchu po drogach pubicznych i te "for racing only". W teorii jak chcesz by¶ w zgodzie z prawem, to ju¿ wiesz któr± powiniene¶ kupiæ. W praktyce - w ¿yciu nie s³ysza³em o tym, ¿eby policmajstry komu¶ szybkê w kasku sprawdza³y. Wogóle zasadniczo kaski (homologacje itepe) maj± gdzie¶, byle co¶ mieæ na g³owie. -- Pozdrawiam Sebastian Hunda Sewen Ffy und Czarny Ciongnik El-Ce-Cztery Kawa GT550 na wydaniu nieustajaco |
de Fresz pisze:
> On 2009-06-05 11:55:45 +0200, "Andy77" <> said: >> ciekawostk± jest fakt, ¿e np. szyba "dark tinted" jest nielegalna, ale >> ju¿ >> "light tinted" jest OK. Hm. > > Bo pewnie ma stosown± homologacjê popart± wybitym znacznie E-ile¶tam. W > katalogu Szuja masz oznaczone szyby z dopuszczeniem do ruchu po drogach > pubicznych i te "for racing only". W teorii jak chcesz by¶ w zgodzie z > prawem, to ju¿ wiesz któr± powiniene¶ kupiæ. W praktyce - w ¿yciu nie > s³ysza³em o tym, ¿eby policmajstry komu¶ szybkê w kasku sprawdza³y. > Wogóle zasadniczo kaski (homologacje itepe) maj± gdzie¶, byle co¶ mieæ > na g³owie. nawet jakby sprawdza³y i zakwestionowa³y, to mandatu wlepiæ nie mog±, bo element niesprawny podlega naprawie na miejscu. wystarczy zdj±æ szybkê i schowaæ pod pachê. nie ma obowi±zku je¿d¿enia z szybk±. ciekawe co bardziej ogranicza widoczno¶æ: szybka ciemna w kasku, niehomologowana, czy zalecane podczas s³onecznej pogody, ciemne okulary przeciws³oneczne. -- gildor 9'99 |
U¿ytkownik "gildor" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:h0au1d$6gr$.pl... > nawet jakby sprawdza³y i zakwestionowa³y, to mandatu wlepiæ nie mog±, bo > element niesprawny podlega naprawie na miejscu. wystarczy zdj±æ szybkê i > schowaæ pod pachê. nie ma obowi±zku je¿d¿enia z szybk±. > ciekawe co bardziej ogranicza widoczno¶æ: szybka ciemna w kasku, > niehomologowana, czy zalecane podczas s³onecznej pogody, ciemne okulary > przeciws³oneczne. No tak, dylemat jest. Chcia³em kupiæ Spectra Silver, ale jednocze¶nie (tfu tfu) nie podpa¶æ w razie co ubezpieczycielowi "bo w niehomologowanej/ciemnej szybie Pan jecha³ i nic nie widzia³". A okularów pod kaskiem nie lubiê, bo mam wra¿enie ¿e mi ograniczaj± pole widzenia, choæ ró¿ne bezramkowe modele przymierza³em... :( znów przy szybce "light tinted" homologowanej ró¿nicy prawie nie ma miêdzy klar±, wiêc nie wiem czy siê op³aca wydawaæ kasê. Eh. -- Andy77 -= GG#: 4038722 -= GSR |
On Fri, 05 Jun 2009 12:18:28 +0200, Andy77 <> wrote:
[...] > W³a¶nie siê nad tym zastanawiam. Temat szyb samochodowych znam, nie wiem > jak siê to odnosi do kasków. Notabene nie bêdê siê k³óciæ, ale imho mój > kask nie zapewnia w standardzie 180st widoczno¶ci. A Twoje oczy zapewniają? :-> Widzenie steroskopowe ma szerokość około 140 stopni. A kask zapewnia praktycznie 360 stopni widoczności bo można się dowolnie obrócić i nic nie zasłania pola widzenia. :-) > Andy77 Leslie -- Leszek 'Leslie' Karlik |
Andy77 pisze:
> U¿ytkownik "gildor" <> napisa³ w wiadomo¶ci > news:h0au1d$6gr$.pl... >> nawet jakby sprawdza³y i zakwestionowa³y, to mandatu wlepiæ nie mog±, bo >> element niesprawny podlega naprawie na miejscu. wystarczy zdj±æ szybkê i >> schowaæ pod pachê. nie ma obowi±zku je¿d¿enia z szybk±. >> ciekawe co bardziej ogranicza widoczno¶æ: szybka ciemna w kasku, >> niehomologowana, czy zalecane podczas s³onecznej pogody, ciemne okulary >> przeciws³oneczne. > > No tak, dylemat jest. Chcia³em kupiæ Spectra Silver, ale jednocze¶nie (tfu > tfu) nie podpa¶æ w razie co ubezpieczycielowi "bo w niehomologowanej/ciemnej > szybie Pan jecha³ i nic nie widzia³". A okularów pod kaskiem nie lubiê, bo > mam wra¿enie ¿e mi ograniczaj± pole widzenia, choæ ró¿ne bezramkowe modele > przymierza³em... :( znów przy szybce "light tinted" homologowanej ró¿nicy > prawie nie ma miêdzy klar±, wiêc nie wiem czy siê op³aca wydawaæ kasê. Eh. ja mam ciemn± niehomologowan± i nie homogenizowan± i inne homo te¿ nie. w sharku mia³em nawet napis: for racing only. dosta³em kasê z AC. nikt mnie o szybkê nie pyta³. -- gildor 9'99 |
On 2009-06-05 13:47:40 +0200, "Andy77" <> said:
> No tak, dylemat jest. Chcia³em kupiæ Spectra Silver, ale jednocze¶nie (tfu > tfu) nie podpa¶æ w razie co ubezpieczycielowi "bo w niehomologowanej/ciemnej > szybie Pan jecha³ i nic nie widzia³". Po pierwsze - jak Ci to udowodni±? Po drugie - przecie¿ jecha³e¶ w uchylonej... ;-) > A okularów pod kaskiem nie lubiê, bo > mam wra¿enie ¿e mi ograniczaj± pole widzenia, choæ ró¿ne bezramkowe modele > przymierza³em... :( Jednak kask z blynd± to jest to. Wcze¶niej mia³em Schubertha, teraz mam Szuja i têsknie. > znów przy szybce "light tinted" homologowanej ró¿nicy > prawie nie ma miêdzy klar±, wiêc nie wiem czy siê op³aca wydawaæ kasê. Eh. Jest jeszcze ca³kiem fajna "progresive". -- Pozdrawiam Sebastian Hunda Sewen Ffy und Czarny Ciongnik El-Ce-Cztery Kawa GT550 na wydaniu nieustajaco |