![]() |
nawigacja Lark Free Bird
Witam
Zakupilem taka nawigacje, jest na niej MapaMap Easy, chcialbym dokonac upgrade-u do wersji TOP. W zwiazku z tym mam pytanie - czy lepsza wersja mapy wejdzie na to urzadzenie czy musze dokupic karte SD? Tutaj sa dane nawigacji: Pozdrawiam Dysiek |
Re: nawigacja Lark Free Bird
Dysiek wrote:
> Witam > > Zakupilem taka nawigacje, jest na niej MapaMap Easy, chcialbym dokonac > upgrade-u do wersji TOP. W zwiazku z tym mam pytanie - czy lepsza wersja > mapy wejdzie na to urzadzenie czy musze dokupic karte SD? [...] Lepiej i tak kupiæ kartê. Zachowasz wtedy mo¿liwo¶æ korzystania z poprzedniej wersji. Wersja 6 wcale nie jest tak bezwzglêdnie lepsza. -- S³awek |
Zainstaluj sobie auto mapê 5.2 a bêdziesz zadowolony.
-- krzysiek82 |
> [...]
> Lepiej i tak kupiæ kartê. Zachowasz wtedy mo¿liwo¶æ korzystania z > poprzedniej wersji. Wersja 6 wcale nie jest tak bezwzglêdnie lepsza. Ale i tak bede mogl w kazdej chwili sciagnac starsza wersje z oficjalnej strony. Pozdrawiam Dysiek |
> Zainstaluj sobie auto mapê 5.2 a bêdziesz zadowolony.
> Piratow nie sciagam, a nie bede placil pare stow za oryginal, skoro dobra mape mam w grana, a upgrade kosztuje 50 zl. Pozdrawiam Dysiek |
Dysiek pisze:
> Piratow nie sciagam, a nie bede placil pare stow za oryginal, skoro > dobra mape mam w grana, a upgrade kosztuje 50 zl. Kupisz za 100-200pln orginala... |
>> Piratow nie sciagam, a nie bede placil pare stow za oryginal, skoro dobra
>> mape mam w grana, a upgrade kosztuje 50 zl. > > Kupisz za 100-200pln orginala... Mialo byc 'wgrana' oczywiscie. A co, az taka duza roznica jest na korzysc konkurencji? Pozdrawiam Dysiek |
Nie ma porównania w jako¶ci tych map, to jak niebo i ziemia.
-- krzysiek82 |
U¿ytkownik "krzysiek82" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gigdpr$ao4$.neostrada.pl... > Nie ma porównania w jako¶ci tych map, to jak niebo i ziemia. Znowu nie cytujesz. Jako¶ci map czy programów? Bo MapaMap ma mapy te same co tak chwalony Garmin. |
Cavallino pisze:
> Znowu nie cytujesz. > Jako¶ci map czy programów? > > Bo MapaMap ma mapy te same co tak chwalony Garmin. Je¼dzi³em na wielu mapach miêdzy innymi na garminie, ale wybra³em auto mapê z racji dok³adno¶ci i szczegó³owo¶ci. Mimo i¼, auto mapa odbiega delikatnie ergonomi± od produktów garmina to i tak wolê trafiæ do celu bez problemu ni¿ wa³kowaæ siê z garminem. -- krzysiek82 |
Dysiek pisze:
>>> Piratow nie sciagam, a nie bede placil pare stow za oryginal, skoro >>> dobra mape mam w grana, a upgrade kosztuje 50 zl. >> >> Kupisz za 100-200pln orginala... > > Mialo byc 'wgrana' oczywiscie. A co, az taka duza roznica jest na > korzysc konkurencji? Do AM masz w cenie licencji aktualizacje map przez rok, dostep do Miplo (POI), etc... Wiec jak masz dawac 50pln za MapeMap to ja bym dolozyl drugie 50-70 i kupil AM.... |
krzysiek82 pisze:
> Cavallino pisze: >> Znowu nie cytujesz. >> Jako¶ci map czy programów? >> >> Bo MapaMap ma mapy te same co tak chwalony Garmin. > > > Je¼dzi³em na wielu mapach miêdzy innymi na garminie, ale wybra³em auto > mapê z racji dok³adno¶ci i szczegó³owo¶ci. Mimo i¼, auto mapa odbiega > delikatnie ergonomi± od produktów garmina to i tak wolê trafiæ do celu > bez problemu ni¿ wa³kowaæ siê z garminem. > Mam MapeMap i testowa³em AutoMapê. Je¶li chodzi o szczegó³owo¶æ AutoMapa jest na pewno dok³adniejsza. Je¶li chodzi o ergonomiê u¿ytkowania jest do kitu. Tak nieintuicyjnego programu dawno nie widzia³em. Je¶li czlowiek go ju¿ pozna i nauczy, mo¿e wydawaæ siê lepszy, ale pocz±tkuj±cy mo¿e mieæ problemy. Je¶li chodzi o b³êdy to i tu i tu jest ich mnóstwo. Druga sprawa to taka, nie wiem jak to siê dzieje, ale u¿ywaj±c MapyMap dziwnym trafem program wybiera³ drogê jak± faktycznie chcia³em jechaæ. AutoMapa zawsze wybiera jakie¶ dziwne trasy, zamiast po najkrótszej i najszybciej to pcha mnie przez centrum miasta, co chwilê tylko komunikat "Jeste¶ poza tras±, nowa bêdzie lepsza". Nudne to ju¿... Pozdrawiam, Grzegorz |
krzysiek82 wrote:
> Cavallino pisze: > > Znowu nie cytujesz. > > Jako¶ci map czy programów? > > > > Bo MapaMap ma mapy te same co tak chwalony Garmin. > > > Je¼dzi³em na wielu mapach miêdzy innymi na garminie, ale wybra³em > auto mapê z racji dok³adno¶ci i szczegó³owo¶ci. Mimo i¼, auto mapa > odbiega delikatnie ergonomi± od produktów garmina to i tak wolê > trafiæ do celu bez problemu ni¿ wa³kowaæ siê z garminem. Ja siê ostatnio zastanawia³em co to moje mio takie g³upie i na s±siedni± dzielnicê mi wyznacza trasê na 30km... W dodatku zupe³nie dziwnie ka¿e mi jechaæ. Jak sobie odzoomowa³em to siê wyda³o ¿e kurde ma wbity stary punkt, do którego jecha³em ostatnio i nie dojecha³em... -- Pozdro Massai |
Fri, 19 Dec 2008 16:45:00 +0100, w <gigfin$rme$>, GK
<> napisa³(-a): > Je¶li chodzi o szczegó³owo¶æ AutoMapa > jest na pewno dok³adniejsza. Je¶li chodzi o ergonomiê u¿ytkowania jest > do kitu. Tak nieintuicyjnego programu dawno nie widzia³em. Je¶li > czlowiek go ju¿ pozna i nauczy, mo¿e wydawaæ siê lepszy, ale > pocz±tkuj±cy mo¿e mieæ problemy. W³±cz sobie tryb prosty :> > Je¶li chodzi o b³êdy to i tu i tu jest > ich mnóstwo. Mapy Imagisu i Automapy to i tak 2 najlepsze mapy w PL. > Druga sprawa to taka, nie wiem jak to siê dzieje, ale u¿ywaj±c MapyMap > dziwnym trafem program wybiera³ drogê jak± faktycznie chcia³em jechaæ. > AutoMapa zawsze wybiera jakie¶ dziwne trasy, zamiast po najkrótszeji > najszybciej to pcha mnie przez centrum miasta, co chwilê tylko komunikat > "Jeste¶ poza tras±, nowa bêdzie lepsza". Wybierz trasê Optymaln± i dobrze ustaw suwak. W MM masz do wyboru tylko krótk± i szybk±, w AM dodatkowo optymaln±. |
On Fri, 19 Dec 2008 14:06:23 +0100, "Dysiek" <> wrote:
>Zakupilem taka nawigacje, jest na niej MapaMap Easy, chcialbym dokonac >upgrade-u do wersji TOP. W zwiazku z tym mam pytanie - czy lepsza Musisz dokupiæ kartê. MapaMap w najnowszej wersji same mapy maj± grubo ponad 100 megabajtów. A gdzie jeszcze program? A komunikaty? -- Pozdrawiam - Dariusz Niemczyñski GG:129280 Renault Master 2.5dCi 100KM PackClim`06 3.3t -> U520XL+AP1200 -> |
> Do AM masz w cenie licencji aktualizacje map przez rok, dostep do Miplo
> (POI), etc... Wiec jak masz dawac 50pln za MapeMap to ja bym dolozyl > drugie 50-70 i kupil AM.... A móg³by¶ siê zdecydowaæ? Raz piszesz: 100-200 - to daje 50-150 wiêcej. A teraz twierdzisz, ¿e za 120 PLN bêda mia³ legaln± i oryginaln± AM (wersjê 5.2 rozumiem). Mo¿esz podes³aæ mi linka do sprzedawcy - od jakiego¶ czasu zastanawiam siê nad zakupem. Ale 299 mnie nie krêci. Ale 120 jak najbardziej. |
> Musisz dokupiæ kartê. MapaMap w najnowszej wersji same mapy maj± grubo
> ponad 100 megabajtów. A gdzie jeszcze program? A komunikaty? Bzdury piszesz. Je¶li ma wersjê 35.0 nawigacji to ma 1 GB pamiêci. System nie zajmuje wiele. Ale fakt faktem - karta 2 GB kosztowa³a mnie 17 z³otych. |
U¿ytkownik "Dysiek" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gig8nt$vh$... >> Zainstaluj sobie auto mapê 5.2 a bêdziesz zadowolony. >> > > Piratow nie sciagam, a nie bede placil pare stow za oryginal, skoro > dobra mape mam w grana, a upgrade kosztuje 50 zl. To NIE jest dobra mapa, wiem bo mam ( mia³em ) -- pozdrawiam kml |
> Bzdury piszesz. Je¶li ma wersjê 35.0 nawigacji to ma 1 GB pamiêci. System
> nie zajmuje wiele. Dokladnie. Juz zainstalowalem i smiga :-) Pozdrawiam Dysiek |
On Fri, 19 Dec 2008 21:53:05 +0100, "Marcin" <>
wrote: >Bzdury piszesz. Je¶li ma wersjê 35.0 nawigacji to ma 1 GB pamiêci. System >nie zajmuje wiele. Sorki, faktycznie toto ma 1GB pamiêci. Wiêc karta nie jest potrzebna. -- Pozdrawiam - Dariusz Niemczyñski GG:129280 Renault Master 2.5dCi 100KM PackClim`06 3.3t -> U520XL+AP1200 -> |
On Sat, 20 Dec 2008 10:51:35 +0100, "kml" <>
wrote: >To NIE jest dobra mapa, wiem bo mam ( mia³em ) Która? MapaMap? A co w niej jest nie tak? Mnie tylko brakuje wgrywania w³asnych POI, gdyby nie ten brak to wcale bym nie kupowa³ AM. -- Pozdrawiam - Dariusz Niemczyñski GG:129280 Renault Master 2.5dCi 100KM PackClim`06 3.3t -> U520XL+AP1200 -> |
U¿ytkownik "jerzu" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > On Sat, 20 Dec 2008 10:51:35 +0100, "kml" <> > wrote: > >>To NIE jest dobra mapa, wiem bo mam ( mia³em ) > > Która? MapaMap? A co w niej jest nie tak? Mnie tylko brakuje wgrywania > w³asnych POI, gdyby nie ten brak to wcale bym nie kupowa³ AM. Dok³adnie ta, któr± dostarczali z tym urz±dzeniem z gazety wybiórczej ;) Np nie mo¿na w³±czyæ nawigacji i jechaæ sobie gdzie¶ tam z komunikatami o radarach etc a AM to potrafi. Po zaktualizawaniu etc nadal mi sie ta mapa nie podoba³a. Do AM jest non stop aktualizacja POI i mo¿na to robiæ samemu a do MM nic nie ma. Poza tym dok³adno¶æ AM jest du¿o wiêksza. W sumie to jedna rzecz mnie bawi³a w MM czyli pokazywani azymutu :) Reszta bardzo, ale to bardzo cienka moim zdaniem. -- pozdrawiam kml |
> Je¼dzi³em na wielu mapach miêdzy innymi na garminie, ale wybra³em auto
> mapê z racji dok³adno¶ci i szczegó³owo¶ci. Tak sprawdzilem z ciekawosci oficjalne strony www: Auto Mapa - 2 419 planow miejscowosci Mapa Map - 2783 plany miast i miejscowo¶ci (w tym 2520 z pe³n± numeracj± domów) Wiec chyba nie jest tak zle z MM. Pozdrawiam Dysiek |
Sat, 20 Dec 2008 16:16:43 +0100, w <gij28s$lpu$>, "Dysiek"
<> napisa³(-a): > Tak sprawdzilem z ciekawosci oficjalne strony www: > Auto Mapa - 2 419 planow miejscowosci > Mapa Map - 2783 plany miast i miejscowo¶ci (w tym 2520 z pe³n± numeracj± > domów) > > Wiec chyba nie jest tak zle z MM. Nawigacje czêsto s± sprzedawane z podstawow± wersjê Easy -- 1260 planów miast (czy podobnie). |
Marcin pisze:
>> Do AM masz w cenie licencji aktualizacje map przez rok, dostep do Miplo >> (POI), etc... Wiec jak masz dawac 50pln za MapeMap to ja bym dolozyl >> drugie 50-70 i kupil AM.... > > A móg³by¶ siê zdecydowaæ? Raz piszesz: 100-200 - to daje 50-150 wiêcej. A > teraz twierdzisz, ¿e za 120 PLN bêda mia³ legaln± i oryginaln± AM (wersjê > 5.2 rozumiem). Mo¿esz podes³aæ mi linka do sprzedawcy - od jakiego¶ czasu > zastanawiam siê nad zakupem. Ale 299 mnie nie krêci. Ale 120 jak > najbardziej. Poszukaj sobie. Ja swoja kupilem za 100pln brutto z faktura, zaplombowane pudelko. |
>Nawigacje czêsto s± sprzedawane z podstawow± wersjê Easy -- 1260 planów
>miast >(czy podobnie). Wiem, wiem. dlatego zrobilem upgrade za 50 zl do wersji Top :-) Pozdrawiam Dysiek |