Forum Kierowców

Forum Kierowców (http://www.forumkierowcow.pl/index.php)
-   Forum samochodowe (http://www.forumkierowcow.pl/forumdisplay.php?f=4)
-   -   Leasing czy redyt (http://www.forumkierowcow.pl/showthread.php?t=38606)

wolski 07-28-2014 10:57

Leasing czy redyt

Witam wszystkich

Bardzo czêsto spotykam siê z niezdecydowaniem kierowców. Wybraæ leasing czy kredyt? Chcia³bym szybko wyt³umaczyæ jaka jest ró¿nica i mam nadziejê tym samym pomóc w wyborze przysz³ym potencjalnym nabywcom, jednocze¶nie polecaj±c jedn± z firm zajmuj±cych siê zarówno kredytami jak i leasingiem. Co¶ za co¶, my¶lê, ¿e to uczciwe.

Zacznê od podstawowej wiedzy. Czym tak w ogóle jest leasing? Mówi±c najpro¶ciej – jest to przekazanie praw z leasingodawcy na leasingobiorcê, który jednocze¶nie zobowi±zuje siê do uiszczania op³at nazywanych ratami leasingowymi. Minimalna kwota leasingu to 50 tysiecy z³otych a jego maksymalny czas to 5 lat (w przypadku kredytu jest to 10 lat). Teoretycznie, bo firma, któr± gor±co polecam oferuje nam termin do 10 lat. Czas na zalety, które s± znacznie bardziej przekonywuj±ce. Podstawow± jest szybkie i wygodne uzyskanie ¶rodków na pojazd. Op³aty s± wtedy sta³e, w pe³ni dopasowane do sytuacji finansowej chêtnego a formalno¶ci ograniczone do minimum. Nie musimy równie¿ anga¿owaæ zbyt wielkich ¶rodków w³asnych. Warto równie¿ wspomnieæ o wygodzie – leasingobiorca nie musi braæ na siebie obowi±zków zwi±zanych z zakupem, ubezpieczeniem oraz konserwcj± sprzêtu. Czy nie jest to wielkie udogodnienie? Gdy wybieramy kredyt, bank zabezpiecza siê na wszelkie mo¿liwe sposoby. Jednym z nim jest umowa przew³aszczenia lub zastawu. Jest to wielkie ryzyko dla firmy. W przypadku leasingu leasingobiorca zachowuje prawa w³asno¶ci do pojazdu. Dla przedsiêbiorcy kolejnym wa¿nym punktem przemawiaj±cym za wy¿szo¶ci± leasingu jest jego aspekt podatkowy. Mianowicie raty leasingowe mo¿na w³±czyæ w koszty uzyskania przychodu. Dziêki temu zmniejszaj± siê wykazywane przez przedsiêbiorcê zyski, a co za tym idzie – zmniejszaj± siê p³acone przez niego podatki. Tej opcji nie oferuje nam kredyt samochodowy. Jedn± z wa¿niejszych wad kredytu jest te¿ fakt, ¿e w momencie wyga¶niêcia umowy pojazd nie mo¿e przekraczaæ wieku 15 lat – oznacza to, ¿e bior±c kredyt na 10 lat auto nie mo¿e mieæ wiêcej jak 5. Wielkim minusem s± te¿ ogromne formalno¶ci i ryzykowne dla przedsiêbiorcy formy zabezpieczania siê przez bank.

Reasumuj±c - dla przedsiêbiorcy znacznie korzystniejszy jest leasing, dla osoby prywatnej - oczywi¶cie kredyt. Pytanie, czy ma byæ to kredyt gotówkowy czy samochodowy? Mogê odpowiedzieæ na nie w prywatnej wiadomo¶ci.

-

Albert 07-28-2014 19:31

Super, ¿e taki temat jest na forum, bo w³a¶nie interesuje mnie to zagadnienie. Jednak ja ju¿ jestem zdecydowany na leasing, wiem, ¿e op³aca siê to dla mojej firmy. Mniej wiêcej wiem ju¿ jaki samochód wybraæ, pytanie pojawia siê jednak o wybór firmy czy banku, w której taki leasing otrzymam.

Nie mam zbyt du¿ego sta¿u w prowadzeniu dzia³alno¶ci gospodarczej - dlatego te¿ szukam firm, które bez problemu udziel± leasingu nowej firmie. Je¶li chodzi o mój wiek, to mam 32 lata. Tak wiêc pytanie do osób zorientowanych w temacie: gdzie warto udaæ siê po leasing w moim przypadku?

Drugie pytanie to czy warto korzystaæ z jaki¶ firm doradczych, które porównuj± oferty i doradzaj± wybór odpowiedniego banku czy firmy leasingowej. Np. tak± us³ugê ma taxcare, pisz±, ¿e jest te¿ leasing dla nowych firm, tutaj jest informacja o tym
Je¶li kto¶ móg³by mi podpowiedzieæ, jak najlepiej t± sytuacjê rozstrzygn±æ to bêdê wdziêczny za pomoc. To wa¿na decyzja, samochód jest mi potrzebny do¶æ szybko, ale z drugiej strony nie chcê niczego podejmowaæ pochopnie.

kroljulian 08-08-2014 12:15

jak firma to leasing nie ma co sie bawic w kredyty...

karol95 08-16-2014 16:25

Leasing ma to do siebie ,¿e mozna wliczaæ sobie w koszty.

Bass 08-22-2014 13:08

A co w przypadku wypadku, st³uczki auta w leasingu?

Hq-Aero-Dynamic_pl 09-01-2014 13:36

Zgadza siê,leasing jest bardziej op³acalny i tañszy w praktyce ni¿ kredyt samochodowy,zreszt± wiêkszo¶æ opinii U¿ytkowników jest tutaj zgodnych. Poza tym w razie st³uczki masz OC wiec spokojnie.

jay 09-16-2014 14:31

Zdecydowanie leasing

sempathy 09-18-2014 15:56

Kredyt a leasing. Najlepiej samochód kupiæ za gotówkê i nie sp³acaæ olbrzymich odsetek, jak to ma miejsce w przypadku leasingu.

pawel74 09-23-2014 18:28

Te¿ zgadzam siê, ¿e je¶li prowadzi siê firmê, to leasing jest jedynym sensownych wyj¶ciem zamiast kredytu. Przede wszystkim opcja wrzucenia w koszty + naprawy po stronie leasingodawcy za tym przemawiaj±.

Retemina 09-24-2014 13:55

leasing jest najkorzsytniejszy, kredyt idzie na ciebie i trzeba siê z nim mêczyæ, a z leasing bierzesz na firmê i masz l¿ej ze sp³at±.

kali 09-25-2014 10:00

Ja bym wybra³ leasing