![]() |
Scenic stuka i warczy przy przy¶pieszaniu
Witajcie!
Zapewne trudno co¶ zdiagnozowaæ zdalnie, ale objawy mo¿e bêd± dla kogo¶ charakterystyczne... Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego przy¶pieszania s³ychaæ takie warczenie/walenie. Kiedy¶ by³o to tylko na jedynce/dwójce przy ruszaniu, teraz jest nawet na pi±tce przy wiêkszym obci±¿eniu, nie ma tylko przy bardzo, bardzo statycznym przy¶pieszaniu. Nie jest to raczej t³umik, bo nawet na du¿ych obrotach na postoju nic nie warczy, podobnie przy je¼dzie do ty³u. By³a zmieniana poduszka pod silnikiem, ale to nic nie pomog³o. Czy to co¶ w sprzêgle, czy jak? Druga rzecz: co¶ warczy podobnie podczas skrêcania w lewo (rondo), a mam te¿ wra¿enie, ¿e po je¼dzie czuæ, jakby co¶ siê grza³o (ale ko³a s± zimne). Przy okazji: czy mo¿ecie poleciæ w Warszawie (lub ko³o) dobry i tani warsztat, gdzie ktos rzeczywi¶cie zna siê na Renault i przynajmniej bêdzie w stanie zdiagnozowaæ, co siê mog³o staæ? -- £K (2008-09-14 13:07:22) |
Re: Scenic stuka i warczy przy przy¶pieszaniu
£ukasz Kalbarczyk wrote:
> Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego > przy¶pieszania s³ychaæ takie warczenie/walenie. > Druga rzecz: co¶ warczy podobnie podczas skrêcania w lewo (rondo), > a mam te¿ wra¿enie, ¿e po je¼dzie czuæ, jakby co¶ siê grza³o > (ale ko³a s± zimne). Ogladales moze przeguby? -- safety signature: for emergency use only. unauthorised use will be prosecuted to the full extent of law. |
Åukasz Kalbarczyk pisze:
> Zapewne trudno coś zdiagnozować zdalnie, ale objawy może będą dla kogoś > charakterystyczne... > > Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego przyśpieszania > słychać takie warczenie/walenie. Myślę, że do bloku silnika dostał się pies i w taki sposób protestuje. -- Rosomaczki wskakują na krzaczki |
Mo¿e co¶ w zawieszeniu?
U mnie puka³ wahacz, nie wiem ja w scenicu jest to rozwi±zane. - Dus |
U¿ytkownik "£ukasz Kalbarczyk" napisa³ w wiadomo¶ci
news:1kbl1rwiy1wzs$..pl... > ... > Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego > przy¶pieszania s³ychaæ takie warczenie/walenie. > > Kiedy¶ by³o to tylko na jedynce/dwójce przy ruszaniu, > teraz jest nawet na pi±tce przy wiêkszym obci±¿eniu, > nie ma tylko przy bardzo, bardzo statycznym przy¶pieszaniu. > ... mo¿e masz wysuszon± skrzyniê? a przeguby tak czy inaczej warto przy tym modelu i przebiegu poddaæ oglêdzinom przez fachowca > Przy okazji: czy mo¿ecie poleciæ w Warszawie (lub ko³o) > dobry i tani warsztat, gdzie ktos rzeczywi¶cie zna siê na Renault > i przynajmniej bêdzie w stanie zdiagnozowaæ, co siê mog³o staæ? mo¿esz spróbowaæ na Grochowskiej 45 (tu¿ za salonem Skody i myjni±), s± dwa warsztaty- Gara¿ i Motopartner -specjalizuj± siê we francuskich -- wojtekant - megane kombi air |
On 14 Wrz, 13:13, £ukasz Kalbarczyk <> wrote:
> Witajcie! > > Zapewne trudno co¶ zdiagnozowaæ zdalnie, ale > objawy mo¿e bêd± dla kogo¶ charakterystyczne... > > Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego > przy¶pieszania s³ychaæ takie warczenie/walenie. > Zapewne ko³o dwumasowe. Nie wiem jak w renówkach, ale zazwyczaj wymienia siê zestaw: ko³o dwumasowe, sprzêglo, wysprzêglik. |
Dnia Mon, 15 Sep 2008 00:21:45 -0700 (PDT), stefanf napisa³(a):
> On 14 Wrz, 13:13, £ukasz Kalbarczyk <> wrote: >> Witajcie! >> Zapewne trudno co¶ zdiagnozowaæ zdalnie, ale >> objawy mo¿e bêd± dla kogo¶ charakterystyczne... >> Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego >> przy¶pieszania s³ychaæ takie warczenie/walenie. > Zapewne ko³o dwumasowe. Nie wiem jak w renówkach, ale zazwyczaj > wymienia siê zestaw: ko³o dwumasowe, sprzêglo, wysprzêglik. Jak bardzo zapewne? To chyba do¶c du¿y wydatek... -- £K (2008-09-15 12:41:38) |
Dnia Sun, 14 Sep 2008 22:48:58 +0200, wojtekant napisa³(a):
> U¿ytkownik "£ukasz Kalbarczyk" napisa³ w wiadomo¶ci >> ... >> Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego >> przy¶pieszania s³ychaæ takie warczenie/walenie. >> >> Kiedy¶ by³o to tylko na jedynce/dwójce przy ruszaniu, >> teraz jest nawet na pi±tce przy wiêkszym obci±¿eniu, >> nie ma tylko przy bardzo, bardzo statycznym przy¶pieszaniu. >> ... > mo¿e masz wysuszon± skrzyniê? Nie wiem :) > a przeguby tak czy inaczej warto przy tym modelu i przebiegu poddaæ > oglêdzinom przez fachowca >> Przy okazji: czy mo¿ecie poleciæ w Warszawie (lub ko³o) >> dobry i tani warsztat, gdzie ktos rzeczywi¶cie zna siê na Renault >> i przynajmniej bêdzie w stanie zdiagnozowaæ, co siê mog³o staæ? > mo¿esz spróbowaæ na Grochowskiej 45 (tu¿ za salonem Skody i myjni±), s± dwa > warsztaty- Gara¿ i Motopartner -specjalizuj± siê we francuskich A ceny jakie tam s±? Ni¿sze ni¿ u autoryzowanych? -- £K (2008-09-15 12:42:12) |
Dnia 14 Sep 2008 14:25:59 +0200, Rosomaczunio napisa³(a):
> £ukasz Kalbarczyk pisze: >> Zapewne trudno co¶ zdiagnozowaæ zdalnie, ale objawy mo¿e bêd± dla kogo¶ >> charakterystyczne... >> Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego przy¶pieszania >> s³ychaæ takie warczenie/walenie. > My¶lê, ¿e do bloku silnika dosta³ siê pies i w taki sposób protestuje. Hm, my¶lisz ¿e Reks, który zagin±³ miesi±c temu, siedzi w³a¶nie tam? -- £K (2008-09-15 12:43:17) |
Åukasz Kalbarczyk pisze:
>>> Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego przyśpieszania >>> słychać takie warczenie/walenie. >> Myślę, że do bloku silnika dostał się pies i w taki sposób protestuje. > > Hm, myślisz że Reks, który zaginął miesiąc temu, siedzi właśnie tam? Tak, czym prędzej go wypuść! ;) -- Rosomaczki wskakują na krzaczki |
Dnia 15 Sep 2008 12:54:11 +0200, Rosomaczunio napisa³(a):
> £ukasz Kalbarczyk pisze: > >>>> Mianowicie w scenicu (160 tys km) podczas dynamicznego przy¶pieszania >>>> s³ychaæ takie warczenie/walenie. >>> My¶lê, ¿e do bloku silnika dosta³ siê pies i w taki sposób protestuje. >> >> Hm, my¶lisz ¿e Reks, który zagin±³ miesi±c temu, siedzi w³a¶nie tam? > > Tak, czym prêdzej go wypu¶æ! ;) Reks, Reks, Reks!!! Ale dalej warczy... Mo¿e siê samozap³odni³... -- £K (2008-09-15 13:33:45) |
>> mo¿e masz wysuszon± skrzyniê?
> Nie wiem :) to szybko sprawdz± w warsztacie i na ¿yczenie nawet poka¿± ;) >> warsztaty- Gara¿ i Motopartner -specjalizuj± siê we francuskich > A ceny jakie tam s±? Ni¿sze ni¿ u autoryzowanych? tak, s± takie "normalne", warszawskie ;-) my¶lê, ¿e po³owê tego co w ASO -- wojtekant - megane kombi air |