![]() |
[PRESS] Przed tankowaniem sprawd¼ czy nadal masz zbiornik
Na szczê¶cie czujno¶æ rewolucyjna nie zawiod³a:
Pzdr JKK |
Re: [PRESS] Przed tankowaniem sprawd¼ czy nadal masz zbiornik
Najbardziej mnie zadziwi³o, ¿e ten skroplony gaz najpierw "le¿a³" w
baga¿niku a potem go wyrzucili na ziemiê i tam 2 godziny trwa³o zanim odparowa³ |
Pawe³ pisze:
> Najbardziej mnie zadziwi³o, ¿e ten skroplony gaz najpierw "le¿a³" w > baga¿niku Kiedy¶ (cz³owiek jeszcze by³ g³upi) odkrêcili¶my butlê z gazem w wannie i rzeczywi¶cie zamiast substancji lotnej by³a ciecz, która nie parowa³a w takim tempie jak nam siê to mog³o wydawaæ (³azienka bez okna). A chcieli¶my z butli 11kg nape³niæ turystyczn± 3kg. Jak teraz to wspominamy to zastanawiamy siê dlaczego jeszcze ¿yjemy :) -- [Pozdrawiam [huri-khan][GG 177094] [Astra G '1,6 16V] [SY] |
U¿ytkownik "Pawe³" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:g8gsku$581$... > Najbardziej mnie zadziwi³o, ¿e ten skroplony gaz najpierw > "le¿a³" w baga¿niku > a potem go wyrzucili na ziemiê i tam 2 godziny trwa³o zanim > odparowa³ Gaz paruje, schladza sie przy tym do ok -30, a dalsze parowanie to w tempie doprowadzania ciepla. Z tym ze lato mamy - powinno trwac znacznie krocej. No chyba ze to resztki ciezszych frakcji tak sobie parowaly. Osobna sprawa ze odparowany gaz zalega przy ziemii i trzeba troche czasu zanim sie rozproszy .. albo dmuchac wentylatorem. Tak czy inaczej pracownikowi gratulujemy rewolucyjnej czujnosci :-) J. |
> Osobna sprawa ze odparowany gaz zalega przy ziemii i trzeba troche czasu
> zanim sie rozproszy .. albo dmuchac wentylatorem. podjerzewam ¿e dmuchanie wentylatorem odpada - silnik elektryczny, byle iskra na szczotkach i moze sie zrobic problem, tym bardziej ¿e to stacja benzynowa |
Re: Przed tankowaniem sprawd¼ czy nadal masz zbiornik
On Aug 20, 12:41 pm, "Pawe³" <> wrote:
> > Osobna sprawa ze odparowany gaz zalega przy ziemii i trzeba troche czasu > > zanim sie rozproszy .. albo dmuchac wentylatorem. > > podjerzewam ¿e dmuchanie wentylatorem odpada - silnik elektryczny, byle > iskra na szczotkach i moze sie zrobic problem, tym bardziej ¿e to stacja > benzynowa Nadchodzi zdaje mi sie czarna seria legalizacji zbiornikow (co 10 lat?). Wlasnie chyba kolo 10 lat temu rozpoczal sie boom na LPG... |
U¿ytkownik "JKK" <> napisa³ w wiadomo¶ci
news:g8goah$1iu3$... > Na szczê¶cie czujno¶æ rewolucyjna nie zawiod³a: > A to ten dystrybutor, czy jak to zw±, to nie "wyczuwa" braku zbiornika, mniejszego ci¶nienia itp cuda wianki? A¿ mi siê wierzyæ nie chce... -- Pozdrawiam, Kerry |
Kerry pisze:
>> Na szczê¶cie czujno¶æ rewolucyjna nie zawiod³a: >> >> > > A to ten dystrybutor, czy jak to zw±, to nie "wyczuwa" braku zbiornika, > mniejszego ci¶nienia itp cuda wianki? A¿ mi siê wierzyæ nie chce... niby jak ja "wczuwac" ? |
On Wed, 20 Aug 2008 04:46:07 -0700 (PDT), wofek_
<> wrote: >Nadchodzi zdaje mi sie czarna seria legalizacji zbiornikow (co 10 >lat?). Wlasnie chyba kolo 10 lat temu rozpoczal sie boom na LPG... IMHO nieop³acalna impreza. Lepiej kupic nowy. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
On Wed, 20 Aug 2008 13:41:10 +0200, Pawe³ wrote:
>> Osobna sprawa ze odparowany gaz zalega przy ziemii i trzeba troche czasu >> zanim sie rozproszy .. albo dmuchac wentylatorem. > >podjerzewam ¿e dmuchanie wentylatorem odpada - silnik elektryczny, byle >iskra na szczotkach i moze sie zrobic problem, tym bardziej ¿e to stacja >benzynowa Indukcyjny silnik nie ma szczotek. A nawet jakby mial, to trzeba rozpoczac dmuchanie z odleglosci w ktorej stezenie jest niewybuchowe. J. |
>> Osobna sprawa ze odparowany gaz zalega przy ziemii i trzeba troche czasu
>> zanim sie rozproszy .. albo dmuchac wentylatorem. > > podjerzewam ¿e dmuchanie wentylatorem odpada - silnik elektryczny, byle > iskra na szczotkach i moze sie zrobic problem, tym bardziej ¿e to stacja > benzynowa Przypomina mi sie hostoria z baniakiem od paliwa. Kumplowi nawalil korek, wyrwalismy go ale jakies kawalki wpadly do wlewu. Pare centymetrow ponizej wlewu bylo sitko i kumpel wpadl na pomysl coby te kawalki wciagnac odkurzaczem. Po chwili odkurzacz lezal rozebrany na czesci na podworku. "Mechanior" i gapie cali i zdrowi. Pozdrawiam |
U¿ytkownik "Marcin J. Kowalczyk" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:g8hmlq$1d2g$.pl... > Kerry pisze: >>> Na szczê¶cie czujno¶æ rewolucyjna nie zawiod³a: >>> >> >> A to ten dystrybutor, czy jak to zw±, to nie "wyczuwa" braku zbiornika, >> mniejszego ci¶nienia itp cuda wianki? A¿ mi siê wierzyæ nie chce... > > niby jak ja "wczuwac" ? Glupi kompresor automatyczny na stacji wyczuwa, a dystrybutor gazu by nie mogl? :> Jak dla mnie bardzo latwo moglby to stwierdzic.... pompuje pompuje, a cisnienie nie gazu nie rosne... a wiec od razu ma sygnal, ze nalezy zaprzestac pompowania. Karolek |
On Wed, 20 Aug 2008 20:09:53 +0200, "Marcin J. Kowalczyk"
<> wrote: >> A to ten dystrybutor, czy jak to zw±, to nie "wyczuwa" braku zbiornika, >> mniejszego ci¶nienia itp cuda wianki? A¿ mi siê wierzyæ nie chce... > >niby jak ja "wczuwac" ? Do¶æ prosto, czujnik ci¶nienia i tyle. Jak nie ma butli, to cisnienie w wê¿u bêdzie bardzo niskie. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Dnia Wed, 20 Aug 2008 20:35:18 +0200, Adam P³aszczyca napisa³(a):
>>Nadchodzi zdaje mi sie czarna seria legalizacji zbiornikow (co 10 >>lat?). Wlasnie chyba kolo 10 lat temu rozpoczal sie boom na LPG... > IMHO nieop³acalna impreza. Lepiej kupic nowy. Rzeczywiscie. Nowa butla 300 z³ + demonta¿ starej i zalozenie nowej w warsztacie, legalizacja za¶ 150 z³. -- best regards, scream (at)w.pl Samobójcy s± arystokracj± w¶ród umar³ych. |
On Wed, 20 Aug 2008 22:44:40 +0200, scream <> wrote:
>>>Nadchodzi zdaje mi sie czarna seria legalizacji zbiornikow (co 10 >>>lat?). Wlasnie chyba kolo 10 lat temu rozpoczal sie boom na LPG... >> IMHO nieop³acalna impreza. Lepiej kupic nowy. > >Rzeczywiscie. Nowa butla 300 z³ + demonta¿ starej i zalozenie nowej w >warsztacie, legalizacja za¶ 150 z³. Tyle, ¿e nowa butla ma atest na 10 lat, a legalizowana na bodaj 2. I jak teraz z op³acalno¶ci±? -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Re: Przed tankowaniem sprawdŸ czy nadal masz zbiornik
On Wed, 20 Aug 2008 23:13:39 +0200, Adam P³aszczyca wrote:
>On Wed, 20 Aug 2008 22:44:40 +0200, scream <> wrote: >>Rzeczywiscie. Nowa butla 300 z³ + demonta¿ starej i zalozenie nowej w >>warsztacie, legalizacja za¶ 150 z³. A legalizacje zrobia bez wymontowania ? >Tyle, ¿e nowa butla ma atest na 10 lat, a legalizowana na bodaj 2. I >jak teraz z op³acalno¶ci±? Ale auto ma juz 15 lat :-) J. |
On Wed, 20 Aug 2008 23:28:56 +0200, J.F.
<.pl> wrote: >>>Rzeczywiscie. Nowa butla 300 z³ + demonta¿ starej i zalozenie nowej w >>>warsztacie, legalizacja za¶ 150 z³. > >A legalizacje zrobia bez wymontowania ? Nie wiem. >>Tyle, ¿e nowa butla ma atest na 10 lat, a legalizowana na bodaj 2. I >>jak teraz z op³acalno¶ci±? > >Ale auto ma juz 15 lat :-) Butle mo¿na prze³o¿yc :D -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
>>> A to ten dystrybutor, czy jak to zw±, to nie "wyczuwa" braku zbiornika,
>>> mniejszego ci¶nienia itp cuda wianki? A¿ mi siê wierzyæ nie chce... >> Pozostaje siê cieszyæ, ¿e wszystkiego nie przepompowali do tego¿ baga¿nika:) Grzech VL800 |
Re: [PRESS] Przed tankowaniem sprawdź czy nadal masz zbiornik
> niby jak ja "wczuwac" ?
tak samo jak "odbija" gdy zbiornik jest pelny (czyli 80-85% pojemnosci butli dla LPG) |
On Thu, 21 Aug 2008 12:19:39 +0200, michaça <> wrote:
>> niby jak ja "wczuwac" ? >tak samo jak "odbija" gdy zbiornik jest pelny (czyli 80-85% pojemnosci butli dla >LPG) Odbija to zawór w butli, a nei dystrybutor, do tego nie na podstawie ci¶nienia, a poziomu skroplonego gazu. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS*PJ+S+++P++M+++W--P++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
>>> niby jak ja "wczuwac" ? >>tak samo jak "odbija" gdy zbiornik jest pelny (czyli 80-85% pojemnosci >>butli dla >>LPG) > > Odbija to zawór w butli, a nei dystrybutor, do tego nie na podstawie > ci¶nienia, a poziomu skroplonego gazu. z tego co mi sie wydaje to cisnienie jest ca³y czas takie samo ... |
Re: [PRESS] Przed tankowaniem sprawd¥ czy nadal masz zbiornik
On Thu, 21 Aug 2008 14:49:03 +0200, "Rockk" <> wrote:
>> Odbija to zawór w butli, a nei dystrybutor, do tego nie na podstawie >> ci¶nienia, a poziomu skroplonego gazu. > >z tego co mi sie wydaje to cisnienie jest ca³y czas takie samo ... Niejest. D³ugookresowo zale¿y od temperatury, krótkookresowo od szybko¶ci t³oczenia gazu. -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ ul. na Szaniec 23/70 31-560 Kraków (012) 378 31 98 _______/ /_ ___________/ PMS*PJ+S+++P++M+++W--P++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Pawe³ pisze:
>> Osobna sprawa ze odparowany gaz zalega przy ziemii i trzeba troche czasu >> zanim sie rozproszy .. albo dmuchac wentylatorem. > > podjerzewam ¿e dmuchanie wentylatorem odpada - silnik elektryczny, byle > iskra na szczotkach i moze sie zrobic problem, tym bardziej ¿e to stacja > benzynowa Zawsze mo¿e byæ silnik bezszczotkowy - taki jak w wentylatorach do komputerów. |