![]() |
Jaki mandat?
Zosta³em trafiony w tyl przez mila pani±.
Skrêcali¶my sobie spokojnie w lewo na ¶wiat³ach. Na prostopad³ej ulicy w ktora skrêcali¶my, piesi tez mieli zielone na pasach. Zatrzymalem sie, aby ustapic tym pieszym i wtedy wlasnie zosta³em trafiony w ty³ auta. Szkody nie by³y na tyle znaczne by uszczuplaæ zni¿ki tej pani na OC, ani tez informowaæ policje, wiec poinformowali¶my tylko bankomat :-) Gdyby wezwaæ policje, to ile mandat kosztuje za takie zdarzenie oraz ile punktów? Przerabia³ kto¶ z was co¶ takiego? |
Re: Jaki mandat?
U¿ytkownik "VoyteG" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:
>Gdyby wezwaæ policje, to ile mandat kosztuje za takie zdarzenie Go¶æ który ruszaj±c na ¶wiat³ach wjecha³ mi w zderzak zap³aci³ 300 z³. Nie wiem ile punktów. |
Dnia Fri, 23 Jul 2010 04:37:12 -0700 (PDT), VoyteG napisa³(a):
> Zosta³em trafiony w tyl przez mila pani±. > > Skrêcali¶my sobie spokojnie w lewo na ¶wiat³ach. Na prostopad³ej ulicy > w ktora skrêcali¶my, piesi tez mieli zielone na pasach. Zatrzymalem > sie, aby ustapic tym pieszym i wtedy wlasnie zosta³em trafiony w ty³ > auta. Szkody nie by³y na tyle znaczne by uszczuplaæ zni¿ki tej pani na > OC, ani tez informowaæ policje, wiec poinformowali¶my tylko > bankomat :-) > > Gdyby wezwaæ policje, to ile mandat kosztuje za takie zdarzenie oraz > ile punktów? > Przerabia³ kto¶ z was co¶ takiego? Nie wiem czy zmieni³a siê kwota wykroczenia ale za: Spowodowanie zagro¿enia bezpieczeñstwa w ruchu drogowym poprzez niezachowanie niezbêdnego odstêpu od poprzedzaj±cego pojazdu 250z³ Nie wiem jak z punktami. P.S. Oczywi¶cie alkomat mo¿e co¶ wykazaæ a wtedy stawka ro¶nie :) Gdyby¶cie nie usuneli pojazdów z jezdni czekaj±c na policjanów to te¿ dostaniecie dodatkowe "gratisy". -- [Pozdrawiam] [huri-khan][GG 177094] [Astra G '1,6 16V] [SY] |
U¿ytkownik "VoyteG" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:... Zosta³em trafiony w tyl przez mila pani±. Skrêcali¶my sobie spokojnie w lewo na ¶wiat³ach. Na prostopad³ej ulicy w ktora skrêcali¶my, piesi tez mieli zielone na pasach. Zatrzymalem sie, aby ustapic tym pieszym i wtedy wlasnie zosta³em trafiony w ty³ auta. Szkody nie by³y na tyle znaczne by uszczuplaæ zni¿ki tej pani na OC, ani tez informowaæ policje, wiec poinformowali¶my tylko bankomat :-) Gdyby wezwaæ policje, to ile mandat kosztuje za takie zdarzenie oraz ile punktów? Przerabia³ kto¶ z was co¶ takiego? "Nowy taryfikator precyzuje równie¿ zasady wymierzania kary za spowodowanie zagro¿enia bezpieczeñstwa w ruchu drogowym (w zakres tego przepisu wchodzi spowodowanie kolizji drogowej), zgodnie z którymi kwota mandatu karnego przypisana za naruszenie stanowi±ce przyczynê zagro¿enia powiêkszona jest o 200 z³, jednak nie wiêcej ni¿ 500 z³." p. |
On 23 Lip, 13:45, huri_khan <> wrote:
> Oczywi¶cie alkomat mo¿e co¶ wykazaæ a wtedy stawka ro¶nie :) W tym zdarzeniu ten watek nie dotyczy :-) > Gdyby¶cie nie usuneli pojazdów z jezdni czekaj±c na policjanów tote¿ > dostaniecie dodatkowe "gratisy". > Zjechali¶my na chodnik - co do przebiegu zaj¶cia, to pe³na wzajemna kultura z oglêdzinami samochodów po bankomacie w celu wyeliminowania ewentualnych problemów podczas dalszej jazdy i przeproszeniem na do widzenia. Napisa³em na wstepie, ze mila pani :-) |
On 2010-07-23 13:37, VoyteG wrote:
> Zosta³em trafiony w tyl przez mila pani±. > > Skrêcali¶my sobie spokojnie w lewo na ¶wiat³ach. Na prostopad³ej ulicy > w ktora skrêcali¶my, piesi tez mieli zielone na pasach. Zatrzymalem > sie, aby ustapic tym pieszym i wtedy wlasnie zosta³em trafiony w ty³ > auta. Szkody nie by³y na tyle znaczne by uszczuplaæ zni¿ki tej pani na > OC, ani tez informowaæ policje, wiec poinformowali¶my tylko > bankomat :-) > > Gdyby wezwaæ policje, to ile mandat kosztuje za takie zdarzenie oraz > ile punktów? > Przerabia³ kto¶ z was co¶ takiego? kole¶ ostatnio zap³aciæ 200 z³ + jakie¶ tam punkty |
"VoyteG" <> wrote in message news:... > Zosta³em trafiony w tyl przez mila pani±. > > Skrêcali¶my sobie spokojnie w lewo na ¶wiat³ach. Na prostopad³ej ulicy > w ktora skrêcali¶my, piesi tez mieli zielone na pasach. Zatrzymalem > sie, aby ustapic tym pieszym i wtedy wlasnie zosta³em trafiony w ty³ > auta. Szkody nie by³y na tyle znaczne by uszczuplaæ zni¿ki tej pani na > OC, ani tez informowaæ policje, wiec poinformowali¶my tylko > bankomat :-) Blad, kolega tez tak machnal reka bo tylko zderzak, wzial rownowartosc uzywki + lakierowania i pojechal. U lakiernika okazalo sie, ze do tego pogiete zaczepy, naderwany jakis kawal blachy i w sumie byl na tym niezle do tylu. Pozdrawiam Kamil |
On 2010-07-23 14:19, kamil wrote:
> Blad, kolega tez tak machnal reka bo tylko zderzak, wzial rownowartosc > uzywki + lakierowania i pojechal. U lakiernika okazalo sie, ze do tego > pogiete zaczepy, naderwany jakis kawal blachy i w sumie byl na tym > niezle do tylu. dok³adnie to samo pomy¶la³em :) |
"Olek" <> wrote in message news:i2c320$84v$.pl... > On 2010-07-23 14:19, kamil wrote: > >> Blad, kolega tez tak machnal reka bo tylko zderzak, wzial rownowartosc >> uzywki + lakierowania i pojechal. U lakiernika okazalo sie, ze do tego >> pogiete zaczepy, naderwany jakis kawal blachy i w sumie byl na tym >> niezle do tylu. > > dok³adnie to samo pomy¶la³em :) Tak samo jest z roznym umawianiem sie "to pan zobaczy ile wyjdzie i ja zaplace". Ja mialem raz spore szczescie, kobieta cofajac SUVa wjechala mi w auto, wypytala sasiadow czyje to i wrzucila list przez drzwi ze swoimi danymi. Po dwoch dniach mialem wszystko zalatwione, oplacila fakture warsztatowi i sprawa z glowy, czekoladki i kwiaty jej po tym wyslalem bo nieczesto tacy uczciwi ludzie sie trafiaja. Pozdrawiam Kamil |
W dniu 23.07.2010 13:37, VoyteG pisze:
> Zosta³em trafiony w tyl przez mila pani±. > > Skrêcali¶my sobie spokojnie w lewo na ¶wiat³ach. Na prostopad³ej ulicy > w ktora skrêcali¶my, piesi tez mieli zielone na pasach. Zatrzymalem > sie, aby ustapic tym pieszym i wtedy wlasnie zosta³em trafiony w ty³ > auta. Szkody nie by³y na tyle znaczne by uszczuplaæ zni¿ki tej pani na > OC, ani tez informowaæ policje, wiec poinformowali¶my tylko > bankomat :-) Mia³em kiedy¶ podobn± sytuacje, z tym ¿e to ja zaparkowa³em w baga¿niku kogo¶. Z pocz±tku wygl±da³o tylko na pokiereszowany zderzak, wiêc powiedzia³em ze pokryje straty. Tamta pani by³a z lekka zdezorientowana i nie ogarnia³a co siê sta³o, wiêc ³yka³a wszystko co mówi³em, w³a¶ciwie mog³em sobie pojechaæ i olaæ sprawê. Zostawi³em jej moje namiary, w³±cznie z numerem polisy. Nastêpnego dnia, po wizycie u mechanika, zadzwoni³a i poda³a cenê 3000z³, grzecznie powiedzia³em ¿eby zrobi³a u¿ytek z tego numeru polisy. Po jakim¶ czasie zadzwoni³a z podziêkowaniem, bo kto¶ j± u¶wiadomi³ czym zaryzykowa³a umawiaj±c siê na gêbê, na miejscu nie spisali¶my ¿adnego protoko³u, wiêc mog³a by siê nie¼le bujaæ. Mnie ta akcja kosztowa³a 10% zni¿ek na OC + naprawa swojego, w gratisie mam ¶wiêty spokój ¿e sprawa siê zakoñczy³a pomy¶lnie dla poszkodowanej. > > Gdyby wezwaæ policje, to ile mandat kosztuje za takie zdarzenie oraz > ile punktów? > Przerabia³ kto¶ z was co¶ takiego? Nie wiem, nie sprawdza³em, na szczê¶cie nie wzywali¶my policji:) |