![]() |
Dodatkowe gniazdo zapalniczki
Witam,
z racji powoli zbli¿aj±cego siê okresu wyjazdowo-wakacyjnego wymy¶li³em sobie ¿e chcia³bym zamontowaæ dodatkowe gniazdo zapalniczki niezale¿ne od stacyjki (tzn. jest w nim napiêcie nawet gdy wyci±gnê kluczyk ze stacyjki). Mo¿e Kto¶ z Was przerabia³ ten temat i poda mi jak±¶ fajn± ma³oinwazyjn± drogê pod³±czenia takiego gniazda? Mo¿e tak: akumulator-dziura od linki do otwierania maski - pó¼niej podczepiæ gdzie¶ w ¶rodku? Jakie¶ inne pomys³y? Samochód Astra F kombi pzdr. macko |
Re: Dodatkowe gniazdo zapalniczki
macko pisze:
> Witam, > > z racji powoli zbli¿aj±cego siê okresu wyjazdowo-wakacyjnego wymy¶li³em > sobie ¿e chcia³bym zamontowaæ dodatkowe gniazdo zapalniczki niezale¿ne od > stacyjki (tzn. jest w nim napiêcie nawet gdy wyci±gnê kluczyk ze stacyjki). > Mo¿e Kto¶ z Was przerabia³ ten temat i poda mi jak±¶ fajn± ma³oinwazyjn± > drogê pod³±czenia takiego gniazda? Mo¿e tak: akumulator-dziura od linki do > otwierania maski - pó¼niej podczepiæ gdzie¶ w ¶rodku? Jakie¶ inne pomys³y? Ja mam taki pomys³ ¿eby tu¿ przy akumulatorze, na przewodzie z + zamontowaæ jeszcze bezpiecznik, chyba ¿e poci±gniesz ten + gdzie¶ zza jakiego¶ bezpiecznika który masz ca³y czas zasilany. A przewód poprowad¼ wzd³u¿ jakiej¶ istniej±cej wi±zki - jest pe³no dziur miêdzy komor± silnika a kabin± którymi id± przewody, linki itp. |
ja + wzialem z przewodu idacego z aku do wzmacniacza... jest solidny i ma
bezpiecznik... jesli nie masz gdzies w zasiegu wzmacniacza czy tam np CB to kabel z aku dowolna droga do kabiny (tak jak kolega napisal - dodaj na tym kablu bezpiecznik)... pzdr |
U¿ytkownik "Tomasz Pyra" <.spam> napisa³ w wiadomo¶ci > Ja mam taki pomys³ ¿eby tu¿ przy akumulatorze, na przewodzie z + > zamontowaæ jeszcze bezpiecznik, chyba ¿e poci±gniesz ten + gdzie¶ zza > jakiego¶ bezpiecznika który masz ca³y czas zasilany. Bezpiecznik to podstawa napewno jaki¶ zamontuje > A przewód poprowad¼ wzd³u¿ jakiej¶ istniej±cej wi±zki - jest pe³no dziur > miêdzy komor± silnika a kabin± którymi id± przewody, linki itp. Pewnie tak zrobiê. A gdzie¶ z ty³u w okolicach tylnych lamp jest szansa rozciaæ wi±zkiê i mieæ sta³y + i - ? pzdr. macko |
macko pisze:
> U¿ytkownik "Tomasz Pyra" <.spam> napisa³ w wiadomo¶ci >> Ja mam taki pomys³ ¿eby tu¿ przy akumulatorze, na przewodzie z + >> zamontowaæ jeszcze bezpiecznik, chyba ¿e poci±gniesz ten + gdzie¶ zza >> jakiego¶ bezpiecznika który masz ca³y czas zasilany. > > Bezpiecznik to podstawa napewno jaki¶ zamontuje > >> A przewód poprowad¼ wzd³u¿ jakiej¶ istniej±cej wi±zki - jest pe³no dziur >> miêdzy komor± silnika a kabin± którymi id± przewody, linki itp. > > Pewnie tak zrobiê. A gdzie¶ z ty³u w okolicach tylnych lamp jest szansa > rozciaæ wi±zkiê i mieæ sta³y + i - ? S³abo to widzê, do ty³u to ju¿ tylko ¶wiat³a i pompa paliwa - nic sta³ego. Ale poci±gniêcie przewodu to nie jest jaki¶ wielki problem. |
u mnie np jest staly + w bagazniku idacy do oswietlenia wnetrza... wlacznik
jest w klapie i zalacza/odlacza mase... to wszystko nie zmienia faktu ze gdybym robil gniazdo w bagazniku to dal bym nowy i niezalezny kabel... pzdr |
>u mnie np jest staly + w bagazniku idacy do oswietlenia wnetrza... wlacznik > jest w klapie i zalacza/odlacza mase... pewnie by znalaz³ i taki w astrze ale... no w³a¶nie, przekroje przewodów w wi±zkach s± minimalizowane wiêc pod³±czenie czego¶ mocniejszego mog³oby spowodowaæ ¿e przewód sie zacznie paliæ, IMHO nale¿y tylko ci±gn±æ osobny przewód spod skrzynki bezpieczników lub akumulatora, zreszt± w razie konieczno¶ci wiercenie te¿ nie jest jakie¶ straszne, mimo ¿e lubiê mieæ wychuchane auto wierci³em dziurê bo ci±gn±³em przewody zasilaj±ce wzmacniacz i auto jako¶ ¿yje [ja równie¿ ;-) ], brat |
On Thu, 9 Apr 2009 20:01:05 +0200, macko wrote:
>z racji powoli zbli¿aj±cego siê okresu wyjazdowo-wakacyjnego wymy¶li³em >sobie ¿e chcia³bym zamontowaæ dodatkowe gniazdo zapalniczki niezale¿ne od >stacyjki (tzn. jest w nim napiêcie nawet gdy wyci±gnê kluczyk ze stacyjki). >Mo¿e Kto¶ z Was przerabia³ ten temat i poda mi jak±¶ fajn± ma³oinwazyjn± >drogê pod³±czenia takiego gniazda? ktorys z kabelkow stacyjki ma stale + podpiety :-) >Samochód Astra F kombi A nie masz tam gdzies z tylu juz gniazda ? Inna sprawa ze podlaczanie lodowki na postoju to zly pomysl. J. |
U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci > >>Samochód Astra F kombi > > A nie masz tam gdzies z tylu juz gniazda ? > > Inna sprawa ze podlaczanie lodowki na postoju to zly pomysl. Niestety ¿adnego gniazda z ty³u nie mam. Lodówki nie chce pod³±czaæ. Chcia³bym wieczorem na kampingu po³±czyæ ³adowarkê do komórki lub aparatu mo¿e 500W przetwornicê (jak sobie kiedy¶ kupie). Kluczyki w stacyjce zawsze kusz± mi³o¶ników cudzych rzeczy, a po drugie ¶wiece ¿arowe i te sprawy :) Samochód na wyjazdach staje siê moim domkiem - gdy z³o¿y siê siedzenia i wyjmiê siê "poddupek" uzyskuje siê idealnie p³ask± pod³oge która pozwala na komfortowy sen dla dwóch osób wzrostu oko³o 176-178cm. Napewno jest to bardziej komfortowe i szybsze ni¿ rozk³adanie namiotu no ale nie o tym jest ten w±tek. Dziêkuje za wszystkie porady. pzdr. macko |
Dnia 10.04.2009 macko <> napisa³/a:
> > U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci >> >>>Samochód Astra F kombi >> >> A nie masz tam gdzies z tylu juz gniazda ? >> >> Inna sprawa ze podlaczanie lodowki na postoju to zly pomysl. > > > Niestety ¿adnego gniazda z ty³u nie mam. Lodówki nie chce pod³±czaæ. > Chcia³bym wieczorem na kampingu po³±czyæ ³adowarkê do komórki lub aparatu > mo¿e 500W przetwornicê (jak sobie kiedy¶ kupie). Kluczyki w stacyjce zawsze > kusz± mi³o¶ników cudzych rzeczy, a po drugie ¶wiece ¿arowe i te sprawy :) > Samochód na wyjazdach staje siê moim domkiem - gdy z³o¿y siê siedzenia i > wyjmiê siê "poddupek" uzyskuje siê idealnie p³ask± pod³oge która pozwala na > komfortowy sen dla dwóch osób wzrostu oko³o 176-178cm. Napewno jest to > bardziej komfortowe i szybsze ni¿ rozk³adanie namiotu no ale nie o tym jest > ten w±tek. > Dziêkuje za wszystkie porady. Z t± przetwornic± na zgaszonym silniku to by³bym ostro¿ny :) Szybko sp³ukuje accu. -- *** rozanski.at.sergiusz.dot.com sq3bkn *** *** *** $ You have new spam in /home/serek/maildir/ |