![]() |
Re: Nowa moda - blokowanie pasa
Micha³ Gut pisze:
(...) > jaka nowa moda Wiesz, jak kto¶ dopiero co na drogi wyjecha³ ;) > odkad pamietam tak jest w posce a idealnym przykladem jest > konstancin-jeziorna > jak ktos z tych okolic niech sobie wlaczy radyjko na 19 w okolicach 16-18 Kiedy¶ tak nie by³o, ale to dawno temu :) > teksty jakie tam lataja sa swietne:P od bluzgow po wyrafinowane dogryzki > i tlumaczenie wzajemne ze to jest biale a tamto czaenw a nie odwrotnie Stad te¿ CB u¿ywam zasadniczo tylko na urlopie, b±d¼ w dalszych wyjazdach. > wina lezy po obu stronach. > psiocza ci co staja w prawym pasie. zamiast zjezdzac na oba pasy i > jechac tam gdzie miejsce to cymba³y ustawiaja sie na prawym 1-2km od > skrzyzowania. No to lewym zaczynaja latac inne samochody cwaniaki i ci > co znaja przepisy. I zqaczyna sie burza bo ci z prawego zaczynaja sie > j±trzyæ i zaczynaja blokowaæ lewy pas ruchu. Standard - opisywane tutaj tysi±ce razy. > jakis czas temu policja w konstancinie wylawiala blokujacych ale nie > pomoglo.wczoraj jak jechalem w poblizu znowu slyszalem te same teksty. Policja w koñcu zaczê³a ³owiæ tam 'blokersów'? ¦wiat idzie ku lepszemu :) |
Użytkownik "Jurand" <> napisał w wiadomości news:
>> Niestety, ale nie. Czas rozładowania całego korka będzie taki sam, >> niezależnie od tego czy będą dwa sznurki samochodów czy jeden. Ale czas >> dla >> konkretnego auta może być różny. > > Tylko wtedy będzie różny, jeżeli zachowasz się jak "cwaniak" i ominiesz > korek wolnym pasem. Nie. W przypadku zamkna z korka odpadnie część aut które zjadą na wcześniejszych skrzyżowaniach, więc czas łączny będzie mniejszy. |
U¿ytkownik "Piotrek" <> napisa³ w
> Od jakiegos czasu pó³ roku mo¿e - nowa moda - blokowanie pasa > przez kierowcê który uwa¿a ¿e tylko jednym pasem trzeba jechaæ > je¿eli na drugi za np kilometr jest zablokwoany. Jedzie taki > równolegle i z prêdko¶ci± tak± jak auto na pasie odblokowanym i > uwa¿a ¿e robi dobry uczynek. No to dlaczego uwazasz ze on uwaza tak jak uwazasz ze uwaza ? Przeciez on jedzie drugim pasem, nie spycha, nie blokuje, mozna za nim a za nim pojechac do samego konca. A im wiecej pojedzie tym szybciej korek zamieni sie w taki na dwoch pasach. > Kiedy¶ robili to kierocy ciê¿arowych teraz osobówki. > Zaobserwowali¶cie to te¿? Widac coraz wiecej ludzi mysli nad problemem, i dedukuja poprawne rozwiazanie. > Dla mnie to te¿ buractwo - nie lepiej stosowaæ zasadê zamka > b³yskawicznego (po kolei wje¿dzaæ z dwóch pasów)? Przeciez oni do tego zamka wlasnie prowadza. Wystarczy za nimi pojechac, bez trabienia .. J. |
U¿ytkownik "Gabriel'Varius'"
<.Z.ADRESU.poczta.onet.pl> >> - nie lepiej stosowaæ zasadê zamka b³yskawicznego (po kolei >> wje¿dzaæ z dwóch pasów)? > Lepiej, lepiej i tak powinno sie jedzic ale tylko w > cywilizowanych krajach a jak widac PL nie bardzo jest > cywilizowane. > Ostatnio stalem 40 min aby przejechac niecale 3km od A4 droga S1 > do zjazdu na Jaworzno DK79. > Na wysokosci Jaworzna przy FasionHousie jest zwezka w kierunku > Siewierza(prawy pas zamkniety-remont wiaduktu) i zamiast jechac > do konca 2 pasami to juz przy zjedzie z A4 prawy pas jest > blokowany i nawet Ci co chca zjechac zjazdem za niecale 3 km > musza stac lub prosic na CB aby gosc w TIRze laskawie odblokowal > prawy pas i pojechal dalej (czasem sie zlituje i pomimo, ze nie > przyspieszy to da sie ominac pasem awaryjnym bo przed nim jest > 2,5 km pustej drogi) Z tym ze jak juz u nas zagosci cywilizacja, albo jakby to bylo np w Niemczech, to tez bys czekal 30 minut. Bo korek co prawda bylby krotszy, ale na obu pasach by stali, i nawet by nie bylo mozliwosci przepuszczenia. J. |
U¿ytkownik "kaszpir" <> napisa³ w
> Stoj± na jednym bo s± g³upi i nie potrafi± jechaæ "na zamek". >Bla , bla , bla ... >Jazda na suwak polega na przepuszczaniu p³ynnie jad±cych >samochodów po >obu pasach. Jeden samochód wpuszcza 1 samochód z drugiego pasa i >tak >dalej ... >To jest w³a¶nie jazda na suwak ... >Polega na tym ¿e wszystkie samochody jad± p³ynnie dwoma pasami >ruchu .. Wcale niekoniecznie plynnie. Przyklady kiedys dawalem >W przypadku korka gdzie samochody stoj± jazda na "suwak" nie ma >¿adnego zastosowania ... Ma tak samo. >To jest po prostu chamskie siê wpychanie , tyle ¿e dla buraków >którzy >tego nie rozumiej± i tak ¿adne argumenty nie dotr± , bo oni >przecie¿ >jad± na suwak ... bo jakby ich bylo wiecej, to by oba pasy sie zakorkowaly po rowno i zapanowalby kulturalny zamek. Chamstwo prezentuja tylko dla ktorych zamek oznacza szybszy przejazd. Bo omijaja kolejke :-) J. |
U¿ytkownik "Jacek Rudowski" <>
>> nie rozumiejacy ze jezeli pas jest zablokowany to zaden zamek >> blyskawiczny nie przyspieszy przejazdu przez zwezenie (chyba ze >> "sprytnie" ominiesz kilkadziesiat samochodow). > > Byc moze nie przyspieszy - ale skroci przynajmiej korek w sensie > dlugosci. > Co moze wplynac na to, ze rozladuje sytuacje np. skrzyzowanie lub > dwa wczesniej. > No, ale ja to widocznie jestem jakis mlody gniewny... Tak jest, i dostrzegasz tylko jedna strone medalu :-) Owszem, moze byc akurat tak fajnie ze dzieki temu bedzie odblokowane jedno skrzyzowanie wczesniej. A moze byc tez tak ze beda zablokowane wszystkie pasy na pare skrzyzowan wczesniej, i bedziesz stal jak glupi, mimo ze zamierzasz skrecic na dlugo przed zwezeniem. J. |
::[TOOMAS]:: pisze:
> Ci blokuj±cy to w³a¶nie debile. Nie do koñca, czego przyk³adem jest wjazd do zgierza od strony ³odzi. Po to s± dwa pasy aby z nich korzystaæ. korzystaæ co nie znaczy jechaæ na wprost na pasie który s³u¿y do skrêtu w lewo. Ale zawsze siê znajdzie jaki¶ inteligentny inaczej i > bêdzie blokowa³ pusty pas.. Gdyby go nie blokowa³ by³by pe³ny cwaniaków którzy nie potrafi± poczekaæ. Od pewnego czasu sam blokuje lewy pas, mimo i¿ jadê osobówk±, bo wkurwia mnie do granic mo¿liwo¶ci wpychanie siê na chama samochodów na lokalnych tablicach zw³aszcza buraków z tablicami EZG. Te kretyñskie t³umaczenia,¿e spieszy mu siê do rodziny do domu niech sobie w buty wsadzi, a co ma powiedzieæ kierowca tira który jeszcze ma przed sob± d³ug± trasê i stoi przez takiego je³opa d³u¿ej. Kierowcy osobówek to niestety w pewnej czê¶ci kretyni. -- krzysiek82 |
Dnia 14.05.2010 J.F. <.pl> napisa³/a:
> U¿ytkownik "Jacek Rudowski" <> >>> nie rozumiejacy ze jezeli pas jest zablokowany to zaden zamek >>> blyskawiczny nie przyspieszy przejazdu przez zwezenie (chyba ze >>> "sprytnie" ominiesz kilkadziesiat samochodow). >> >> Byc moze nie przyspieszy - ale skroci przynajmiej korek w sensie >> dlugosci. >> Co moze wplynac na to, ze rozladuje sytuacje np. skrzyzowanie lub >> dwa wczesniej. >> No, ale ja to widocznie jestem jakis mlody gniewny... > > Tak jest, i dostrzegasz tylko jedna strone medalu :-) > > Owszem, moze byc akurat tak fajnie ze dzieki temu bedzie > odblokowane jedno skrzyzowanie wczesniej. > A moze byc tez tak ze beda zablokowane wszystkie pasy na pare > skrzyzowan wczesniej, i bedziesz stal jak glupi, mimo ze zamierzasz > skrecic na dlugo przed zwezeniem. O ile dobrze rozumiem Twoja koncepcje, to problem i tak pozostanie, bo zostaniesz powstrzymany przez samozwanczego regulatora ruchu, ktory i tak zatroszczy sie, zebys przypadkiem nie pojechal wolnym pasem szybciej gdziekolwiek :) Oczywiste jest, ze nie ma rozwiazan idealnych na kazda okazje i dla kazdego. -- Jacek "AMI" Rudowski |
U¿ytkownik "Jacek Rudowski" <> napisa³
> Dnia 13.05.2010 maciej debski <> napisa³/a: >>> Jak debile siê ustawili wszyscy na jednym pasie to jest to ich >>> problem. >>> Nie ma nakazu opuszczenia pasa kilometr przed zwê¿eniem, ani >>> jazdy tym >>> pasem z prêdko¶ci± 15 km/h. >> >> i to jest kwintesencja drogowego cwaniactwa, wszyscy inni to >> debile i >> ja jeden madry wiem lepiej i wolno mi wszystko. Poniekad to dziala takze z drugiej strony. "Ja jestem madry(*), ja wiem ze tam daleko sie pas konczy, ja sie znacznie wczesniej ustawie na wlasciwym pasie, nie beda mnie potem blokowac". * - slowko 'cwany' chyba nie byloby tu wlasciwe :-) >> i dlatego wlasnie tirmani blokuja puste pasy przed zwezkami i >> kolo sie >> zamyka. > No ale nadal nie zmienia to faktu, ze to tirmani nie maja racji, > a wolnym pasem zdecydowanie wolno dojechac az do zwezenia. a potem wolno udzielic pierwszenstwa wszytkim innym na "dobrym" pasie. > I nie ma w tym zadnego cwaniactwa - a jesli ktos lubi stac w > dlugiej kolejce > na sasiednim pasie, bo nie wpadl na to, ze warto wykorzystac > oba - no coz... > to juz naprawde nie problem tzw. "cwaniakow", ktorzy po prostu > korzystaja > z pasow jak nalezy. W sklepie tez tak omijasz bokiem kolejke do kasy ? Bo w tym przypadku zwezenie jest jedno, nikt nie mialby pretensji gdybys poszkal drugiej kasy, tzn pojechal objazdem. J. |
U¿ytkownik "Jurand" <> napisa³ w
> Zamek to jest jedyna sensowna forma roz³adowania zablokowanych > dwóch pasów, Jakiego rozladowania ? Korek bedzie taki sam jak byl, a moze nawet ciut wiekszy. Tylko bedzie krotszy ale grubszy. > zwê¿aj±cych siê w jeden. To rozwi±zanie ma same zalety: Wady tez ma, pare razy wymienialem. > - do minimum ograniczona jest agresja kierowców, wynikaj±ca z > tego, ¿e "jaki¶ cwaniak dojecha³ do koñca i siê wcisn±³" > > Tylko skoñczony, ograniczony kretyn bêdzie twierdzi³, ¿e > blokowanie któregokolwiek pasa jest najrozs±dniejszym > rozwi±zaniem - pomijaj±c ewidentne ³amanie przepisów KD. Ale ja przeciez zawsze podkreslam ze ci "blokersi" to wlasnie pomagaja wprowadzic to co ci sie tak podoba. Wystarczy za nimi grzecznie pojechac. J. |