![]() |
Re: Kierowców i rowerzystê
ulong <> napisa³(a):
> No przeciez wiemy, ze jestes lepszy! Po miescie szybszy, a nie lepszy. Slaba ironia Ci wyszla, postaraj sie bardziej ;) Wiekszosc kierowcow ma zajebista mentalnosc, napieprzaja na ograniczeniu do 40 po 7-8 dych i sa wporzadku, maja podwojne ciagle w dupie, widzac pieszego na pasach malo po pietach mu nie przejada, ale rowerzysta jadacy srodkiem to juz zlo wcielone i trzeba obtrabic, poprzeklinac i pogrozic. Mistrzem swiata byl koles jadacy lanosem srodkiem drogi z powodu zajebistych dziur przy prawej krawedzi, ale oczywiscie ja mu przeszkadzalem i musial natrabic, bo przeciez rowerem mozna po dziurach fruwac. Podobnymi mistrzami sa debile nie puszczajacy srodkiem rowerzystow w korku. Jak widac ich male fiutki nie sa w stanie zniesc, ze ktos moze 1 km korka pokonac w 3 minuty, a on musi stac 30 minut. Ja szanuje cudza wlasnosci ale zeby Wam kurier kiedys urwal lusterko patafiany korkowe. > Po 2 - po co uzywac mozgu jak mozna miesni? Jestes kolejnym frustratem, ktory ma problem ze dojazd zajmuje mu 2x wiecej czasu i kosztuje 100x wiecej niz rowerem? Jezdze z glowa, na luzniejszych drogach gdzie samochod jest jednak wyraznie szybszy nie wyprzedzam na swiatlach, bo po co, staram sie tez jezdzic tak, zeby kierowca wiedzial gdzie akurat jestem, chociaz w Polandii matolow nie uzywajacych lusterek w czasie jazdy nie brak. Zeby nie bylo swoim wlasnym samochodem tez jezdze codziennie i wiem jakie sa ograniczenia w ruchu w miescie i wiem ze sa szybsze srodki transportu i wcale mnie to nie wkurza i nie utrudniam zycia innym. -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |
On Tue, 9 Sep 2008 18:04:32 +0000 (UTC), xs wrote:
>Wiekszosc kierowcow ma zajebista mentalnosc, napieprzaja na ograniczeniu do >40 po 7-8 dych i sa wporzadku Bo tego ograniczenia nie powinno tam byc :-) >maja podwojne ciagle w dupie I ta ciagla zupelnie nie wiadomo po co :-) >widzac pieszego na pasach malo po pietach mu nie przejada, Ale po pietach to w zasadzie mozna. >ale rowerzysta jadacy srodkiem to >juz zlo wcielone i trzeba obtrabic, poprzeklinac i pogrozic. Coz chcesz - zeby choc jechal 6 dych, ale gdzie tam. >Podobnymi mistrzami sa debile nie >puszczajacy srodkiem rowerzystow w korku. Jak widac ich male fiutki nie sa w >stanie zniesc, ze ktos moze 1 km korka pokonac w 3 minuty, a on musi stac 30 >minut. No wiesz - dopoki to jest 1km to nie ma wiekszego problemu, tylko lakieru szkoda. Ale potem dojedziesz na poczatek do swiatel i powiedzmy sobie szczerze ze bedziesz przeszkadzal... i korek trwa 30 minut zamiast 20 przez ciebie i kolegow. >staram sie tez jezdzic tak, zeby kierowca wiedzial gdzie >akurat jestem, chociaz w Polandii matolow nie uzywajacych lusterek w czasie >jazdy nie brak. Jazdy ? W czasie jazdy nie ma potrzeby wypatrywac rowerzystow w lusterkach. Na postoju raczej. I o to tez chodzi - stoisz sobie przy krawezniku, blisko, ... a jednak rowerzysta sie wcisnal. :-) Rowerzystow tez powien 1m obowiazywac .. J. |
Re: Kierowców i rowerzyst
Hello Abece,
Tuesday, September 9, 2008, 6:02:47 PM, you wrote: >>> No tak, ale jak kierowcy "wyprzedzaj±" rowerzystów robi± to tak, aby nie >>> wjechaæ na drugi pas. A wówczas rowerzysta nie ma metra, mo¿e 30cm. >> Ale mo¿e zak³adaæ ¿e ma metr. > Ej... > Pas ma szeroko¶c np 3.5 metra, ok? > Rowerzysta ma szeroko¶æ 80cm, jedzie wiêc powiedzmy, ¿e na styk - 40 cm od > krawê¿nika. A dlaczego nie 20 cm od krawê¿nika? [...] > samochód *MUSI* zmieniæ pas ruchu aby go wyprzedziæ - bo i tak nie starczy > mu miejsca na wyprzedzenie. Jakby pojecha³ bli¿ej krawê¿nika, to miejsca jest wystarczaj±co. -- Best regards, RoMan mailto: PMS++ PJ+ S+ p+ M- W+ P++:+ X++ L++ B++ M+ Z+++ T- W+ CB++ Spam: :) |
J.F. pisze:
> On Tue, 9 Sep 2008 15:03:11 +0200, Cavallino wrote: >> U¿ytkownik "MadMan" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci >>>> Nie ma takiej opcji. >>>> Rower nie ma prawa wyprzedzaæ/omijaæ samochodów stoj±cych w korku. >>>> I tyle. >>> Proszê o paragraf na to. >> Google Twoim przyjacielem. >> By³o nie raz na tej grupie. > > To poprosimy link do googla. Cavallino pewnie bêdzie obstawa³ przy tym ¿e rowerem nie wolno wyprzedzaæ, byæ wyprzedzanym, omijaæ, byæ omijanym, wymijaæ, przeje¿d¿aæ obok zaparkowanych samochodów itp. itd. a to wszystko na podstawie art. 33. 3. Z tym ¿e oczywi¶cie jest co¶ takiego jak intencja ustawodawcy i wtedy ju¿ raczej wszyscy wiedz± o co chodzi... No bo inaczej równie dobrze mo¿na wyczytaæ w ustawie ¿e jazda samochodem (szczególnie w godzinach szczytu) równie¿ jest zabroniona. |
Dnia Tue, 9 Sep 2008 20:35:41 +0200, RoMan Mandziejewicz napisa³(a):
>> samochód *MUSI* zmieniæ pas ruchu aby go wyprzedziæ - bo i tak nie starczy >> mu miejsca na wyprzedzenie. > > Jakby pojecha³ bli¿ej krawê¿nika, to miejsca jest wystarczaj±co. Ale ma jechaæ mo¿liwie blisko prawej krawêdzi jezdni. Dla leniwych - najlepiej jechaæ tak jak samochód przed rowerem, tzn. za ¶ladem jego prawego ko³a, to miejsce jest mo¿liwie blisko prawo krawêdzi jezdni. Mo¿na te¿ w koleinie - to miejsce za mo¿liwie blisko prawej krawêdzi jezdni uzna³a spora liczba kierowców. -- Pozdrawiam, Damian Karwot damian.karwot (at) gmail kropa com JabberID: damian.karwot (at) jabster.pl, Tlen: madman1985 ICQ: 398539334, AIM: dkarwot, GG: 2283138 |
U¿ytkownik "Tomasz Pyra" <.spam> napisa³ w wiadomo¶ci news: > Cavallino pewnie bêdzie obstawa³ przy tym ¿e rowerem nie wolno wyprzedzaæ, > byæ wyprzedzanym, omijaæ, byæ omijanym, wymijaæ, przeje¿d¿aæ obok > zaparkowanych samochodów Nie mówimy o zaparkowanych, tylko o takich które siê zatrzyma³y z powodów uwarunkowañ ruchu. Z tego samego powodu wyprzedzanie/omijanie takowych innymi podobnymi sposobami (poboczem, chodnikiem, pasami do skrêtów itd) jest równie legalne i dok³adnie taki sam obowi±zek ma kierowca który jedzie/stoi w korku, ¿eby u³atwiaæ ¿ycie podobnym delikwentom. |
xs pisze:
>> No przeciez wiemy, ze jestes lepszy! > (...) >> Po 2 - po co uzywac mozgu jak mozna miesni? > (...) Moze przeczytaj czego dotyczyla moja odpowiedz? Pomoge - chodzilo mi o twoje "znajomosci" i czego ty to mu nie zrobisz. Pozdrawiam, Wojtek. |
Cavallino pisze:
> > U¿ytkownik "Tomasz Pyra" <.spam> napisa³ w wiadomo¶ci > news: > >> Cavallino pewnie bêdzie obstawa³ przy tym ¿e rowerem nie wolno >> wyprzedzaæ, byæ wyprzedzanym, omijaæ, byæ omijanym, wymijaæ, >> przeje¿d¿aæ obok zaparkowanych samochodów > > Nie mówimy o zaparkowanych, tylko o takich które siê zatrzyma³y z > powodów uwarunkowañ ruchu. A jak masz np. 2 pasy (wyznaczone lub nie - nieistotne) do jazdy prosto i na prawym pasie stoi samochód z powodu uwarunkowañ ruchu, to lewym mo¿esz go omin±æ, czy te¿ nie? I je¿eli tak, to dlaczego nie mo¿na zrobiæ tego jad±c rowerem je¿eli jest na to miejsce? Wymóg mówi jedynie o konieczno¶ci zachowania bezpiecznej odleg³o¶ci przy omijaniu. > Z tego samego powodu wyprzedzanie/omijanie takowych innymi podobnymi > sposobami (poboczem, chodnikiem, pasami do skrêtów itd) jest równie > legalne A mo¿esz podrzuciæ co¶ wiêcej o nielegalno¶ci omijania poboczem jad±c rowerem? > i dok³adnie taki sam obowi±zek ma kierowca który jedzie/stoi w > korku, ¿eby u³atwiaæ ¿ycie podobnym delikwentom. Ale¿ u³atwiaæ nie musi, natomiast nie mo¿e utrudniaæ ruchu. Ale nie chodzi³o o kwestie obowi±zku u³atwienia wyprzedzania a cyt. "Rower nie ma prawa wyprzedzaæ/omijaæ samochodów stoj±cych w korku". |
Silinde Ringëril napisa³:
> O co Ci chodzi? Pewnie entuzjasta prêgierza i wydaje mu siê, ¿e wszêdzie tak trzeba pisaæ... -- Akarm |
Dnia pięknego Tue, 09 Sep 2008 18:47:43 +0200, osobnik zwany Cavallino
wystukał: > Użytkownik "Abece" <> napisał w wiadomości > news:ga66r6$9r5$.edu.pl... >> Cavallino wrote: >> >>> Nie ma takiej opcji. >>> Rower nie ma prawa wyprzedzać/omijać samochodów stojących w korku. I >>> tyle. >> >> Podaj przepis, > > Bo Tobie się googla nie chce użyć? I tak co rok, jak tylko się jakiś > niedouczony rowerzysta pojawi na grupie? Nie ma tak dobrze - jak coś > chcesz, to TY musisz w to pracę włożyć. nie podasz bo takiego przepisu nie ma. Na dodatek policja twierdzi, że zarówno rowery jak i motocykle mogą tak wyprzedzać. Ale ciągle pojawiają się niedouczeni kierowcy, którym się wydaje, że nie wolno. -- mst <at> gazeta <.> pl Jeep Grand Cheeroke 4.0L, Ford Mondeo 1,8, Mercury Villager 3.0 V6 (na wydaniu) "-Mam lęk gruntu! -Chyba wysokości? -Wiem co mówię, to grunt zabija!" T.Pratchett |