![]() |
Re: Dogorywaj±cy ksenon
W dniu 07-11-2011 16:59, Kuba (aka cita) pisze:
>> Ok nie pytam o szczegó³y gdzie - ASO? > a gdzie indziej mo¿e byæ taka cena za ¿arówke ;) No wiesz.. jak kto¶ umie sprzedawaæ to opchnie w kiosku jako mega promocjê ;) Pozdrawiam Pawe³ |
begin J.F
> A tak o prawde spytawszy - te 19 czy 20" opony cos daja, czy trzeba miec > za ciezki portfel, zeby kupic takie auto zamiast normalnych 14 czy nawet > 13 ? Po pierwsze auto lepiej wygląda, po drugie można włożyć większe hamulce. ;) -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
begin kogutek
> Jaki miesiąc dla sprzedawcy? Słyszałeś o wysyłce za pobraniem? -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
W dniu 07-11-2011 17:48, to pisze:
>> A tak o prawde spytawszy - te 19 czy 20" opony cos daja, czy trzeba miec >> za ciezki portfel, zeby kupic takie auto zamiast normalnych 14 czy nawet >> 13 ? > Po pierwsze auto lepiej wygląda, po drugie można włożyć większe > hamulce. ;) Lepiej też wybiera niewielkie dziury, no i moment/moc lepiej przełożyć na asfalt większym kołem :) Pozdrawiam Paweł |
begin DoQ
> Lepiej też wybiera niewielkie dziury Niskoprofilowa opona, która zwykle towarzyszy większej feldze? Nie powiedziałbym... > no i moment/moc lepiej przełożyć > na asfalt większym kołem :) Chyba szerszą oponą. Bo większa felga jako taka zwiększa tylko bezwładność i silnikowi jest trudniej, co może tworzyć subiektywne wrażenie, że trakcja jest lepsza, ale w rzeczywistości tak nie jest. ;) -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
W dniu 07-11-2011 18:48, to pisze:
>> Lepiej też wybiera niewielkie dziury > Niskoprofilowa opona, która zwykle towarzyszy większej feldze? Nie > powiedziałbym... Bywa tak, że mniejsze kółko potrafi wpaść w dziurę po której zwyczajnie przejedzie większe. >> no i moment/moc lepiej przełożyć >> na asfalt większym kołem :) > Chyba szerszą oponą. Bo większa felga jako taka zwiększa tylko > bezwładność i silnikowi jest trudniej, co może tworzyć subiektywne > wrażenie, że trakcja jest lepsza, ale w rzeczywistości tak nie jest. ;) Czyli koła ciągnika rolniczego to tylko bajer ? :) Pozdrawiam Paweł |
W dniu 2011-11-07 19:05, DoQ pisze:
> W dniu 07-11-2011 18:48, to pisze: >>> Lepiej też wybiera niewielkie dziury >> Niskoprofilowa opona, która zwykle towarzyszy większej feldze? Nie >> powiedziałbym... > > Bywa tak, że mniejsze kółko potrafi wpaść w dziurę po której zwyczajnie > przejedzie większe. Być może - przynajmniej w teorii ;) No, ale wiesz, ten wygląd ;) |
begin DoQ
>>> Lepiej też wybiera niewielkie dziury >> Niskoprofilowa opona, która zwykle towarzyszy większej feldze? Nie >> powiedziałbym... > > Bywa tak, że mniejsze kółko potrafi wpaść w dziurę po której zwyczajnie > przejedzie większe. Po pierwsze w tym samym aucie nie ma raczej mniejszych czy większych kół, a i w różnych różnice nie są bardzo duże. Po drugie drobne nierówności najlepiej wybiera sama opona, jeśli ma niski profil i sztywne boki to nie wybiera praktycznie w ogóle... >>> no i moment/moc lepiej przełożyć >>> na asfalt większym kołem :) >> Chyba szerszą oponą. Bo większa felga jako taka zwiększa tylko >> bezwładność i silnikowi jest trudniej, co może tworzyć subiektywne >> wrażenie, że trakcja jest lepsza, ale w rzeczywistości tak nie jest. ;) > > Czyli koła ciągnika rolniczego to tylko bajer ? :) Nie znam się na traktorach, ale zobacz jak wyglądają profesjonalne koła do wyścigów na 1/4 (na oś napędową). -- "An intelligent man is sometimes forced to be drunk to spend time with his fools." -- Ernest Hemingway |
W dniu 07-11-2011 20:38, to pisze:
>> Bywa tak, że mniejsze kółko potrafi wpaść w dziurę po której zwyczajnie >> przejedzie większe. > Po pierwsze w tym samym aucie nie ma raczej mniejszych czy większych kół, > a i w różnych różnice nie są bardzo duże. Po drugie drobne nierówności Skąd założenie, że to ma być to samo auto? Mowa raczej o starym rupieciu np. golf I vs nowym golf VI > najlepiej wybiera sama opona, jeśli ma niski profil i sztywne boki to nie > wybiera praktycznie w ogóle... Jak Ci całe koło wejdzie w dziurwę to i opona nie pomoże :P >> Czyli koła ciągnika rolniczego to tylko bajer ? :) >> Nie znam się na traktorach, ale zobacz jak wyglądają profesjonalne koła > do wyścigów na 1/4 (na oś napędową). No mają olbrzymią średnicę, a w momencie ruszania rozciągają się jeszcze ją powiększając. Pozdrawiam Paweł |
J.F <.pl> napisa³(a):
> U¿ytkownik "kogutek" napisa³ w wiadomo¶ci grup > >> Co¶ ko³o 150 PLN/szt z tego co pamiêtam. > > > >¯e tak siê nieskromnie spytam. Czy tobie i innym na dekiel nie bije > >je¶li > >kupujecie samochody do których ¿arówki s± po 150 z³otych. Do mojego > >za dwie > >zap³aci³em co¶ pod 7 z³otych. I mi siê wydawa³o ¿e drogawo. Bo na > >wagê > >kilogram ¿arówek wyjdzie dro¿ej ni¿ kilogram Concorda. > > Concord to jest taniocha, zobacz ile kosztuje kilogram procesora, albo > pamieci. > Po czym idz do sklepu - telewizor powiedzmy 2000zl, okap kuchenny > 200zl, > okap ze nierdzewki z telewizorem - 6000zl, tak sie zarabia pieniadze > :-) > > W USA juz doszli do podobnych wnioskow co ty - i ponoc nie kupuja > ksenonow. Bo ... je chetnie kradna, a nowe ... kosztuja krocie (cale > lampy z przetwornicami). > > Te ksenonowe palniki wytrzymuja na tyle dlugo ze sie ich nie > wymienia - biorac pod uwage niektore wspolczesne samochody to juz moze > przyniesc spory zysk na mechanikach, bo samemu sie zarowki nie wymieni > :-) > > Daje tez lepsze swiatlo - i tu oszczednosc moze byc bardzo duza, jak > kiedys czegos nie zauwazysz. > > A "ja mam ksenony a ty nie" - bezcenne. Za jedyne 150 zl - taniocha. > > J. > Jak siê nie wymienia. Temat jest o tym ¿e siê psuje i trzeba kupiæ nowy palnik i ¿e kosztuje 8 stów. A kilka osób zna inne ceny. To znaczy ¿e albo kupowali albo przymierzaj± siê do kupna. Na mnie ¿aden mechanik od ¿arówek nie zarobi bo z zawi±zanymi oczami u mnie mo¿na wymieniæ ¿arówki reflektorowe. ¯eby rozwiaæ wszystkie w±tpliwo¶ci. Je¿d¿ê na starodawnych ¿arówkach 40/45W do tego zasilanych ni¿szym napiêciem ni¿ jest w samochodzie. Niby halogenowe powinny byæ ale zwyk³e pasuj± i daje siê z nimi ustawiæ poprawnie ¶wiat³a. Co do zauwa¿ania. PJ mam 34 lata i zawsze wszystko zauwa¿a³em na czas. To czy zd±¿ysz zauwa¿yæ w niewielkim procencie zale¿y od ¶wiate³. -- Wys³ano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> |