![]() |
Re: Kierowców i rowerzyst
U¿ytkownik "Abece" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:ga66r6$9r5$.edu.pl... > Cavallino wrote: > >> Nie ma takiej opcji. >> Rower nie ma prawa wyprzedzaæ/omijaæ samochodów stoj±cych w korku. >> I tyle. > > Podaj przepis, Bo Tobie siê googla nie chce u¿yæ? I tak co rok, jak tylko siê jaki¶ niedouczony rowerzysta pojawi na grupie? Nie ma tak dobrze - jak co¶ chcesz, to TY musisz w to pracê w³o¿yæ. |
U¿ytkownik "J.F." <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > On Tue, 9 Sep 2008 15:03:11 +0200, Cavallino wrote: >>U¿ytkownik "MadMan" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci >>>> Nie ma takiej opcji. >>>> Rower nie ma prawa wyprzedzaæ/omijaæ samochodów stoj±cych w korku. >>>> I tyle. >>> >>> Proszê o paragraf na to. >> >>Google Twoim przyjacielem. >>By³o nie raz na tej grupie. > > To poprosimy link do googla. |
Dnia Tue, 09 Sep 2008 18:02:47 +0200, Abece napisa³(a):
> Pas ma szeroko¶c np 3.5 metra, ok? O wiele szersze siê widuje. W Rybniku jest droga na której spokojnie na jednym pasie obok siebie siê 2 auta zmieszcz± :) > Rowerzysta ma szeroko¶æ 80cm, jedzie wiêc powiedzmy, ¿e na styk - 40 cm od > krawê¿nika. Samochód ma 1.8m, musi wyprzedzaæ 1 metr od rowerzysty. Zmie¶ci > siê czy nie? > 0.8+1m+1.8m = 3.6m > Z prostej matematyki ze szko³y podstawowej wynika, ¿e NIE. Niezale¿nie od > tego, czy rowerzysta bêdzie jecha³ przy krawê¿niku czy ¶rodkiem pasa - > samochód *MUSI* zmieniæ pas ruchu aby go wyprzedziæ - bo i tak nie starczy > mu miejsca na wyprzedzenie. Ja siê nie gniewam jak kto¶ wyprzedzi pó³ metra ode mnie, dopiero "na gazetê" bardzo mnie denerwujê (nied³ugo chyba zacznê wymachiwaæ lew± rêk± podczas wyprzedzania). Jednak kierowca musi siê liczyæ z tym ¿e mogê o kilkadziesi±t cm w ka¿d± stronê siê przemie¶ciæ (a to dziura, a to pieszy, a to kot...). -- Pozdrawiam, Damian Karwot damian.karwot (at) gmail kropa com JabberID: damian.karwot (at) jabster.pl, Tlen: madman1985 ICQ: 398539334, AIM: dkarwot, GG: 2283138 |
Re: Kierowców i rowerzystê
U¿ytkownik "Abece" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:ga68gi$bt2$.edu.pl... > Z tego co wiem, a je¿d¿ê ju¿ jaki¶ czas - jest to bezpieczniejsze i > zdrowsze > ni¿ jazda "zgodnie z PoRD" tu¿ przy samej krawêdzi jezdni na 1 pasie > (prawym). > Stary, ale nikt nie bedzie sobie niszczyl zawieszenia i jechal przy samej krawedzi najgorszymi koleinami, bo ty chcesz sobie przejechac :) |
U¿ytkownik "MadMan" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:1mxr4fyyyebdn.xgul8d56gyvi$.... > Dnia Tue, 09 Sep 2008 18:02:47 +0200, Abece napisa³(a): > >> Pas ma szeroko¶c np 3.5 metra, ok? > > O wiele szersze siê widuje. W Rybniku jest droga na której spokojnie na > jednym pasie obok siebie siê 2 auta zmieszcz± :) Wtedy s± dwa pasy, tyle ¿e niewymalowane. |
xs pisze:
> Jak mnie ktorys traci to bedzie mial klopociki, bo znajomych sporo, a miasto > male. No przeciez wiemy, ze jestes lepszy! Bo tylko Ty masz znajomych, inni ich nie maja! :( Po 2 - po co uzywac mozgu jak mozna miesni? |
Dnia Tue, 9 Sep 2008 19:13:58 +0200, Cavallino napisa³(a):
>> O wiele szersze siê widuje. W Rybniku jest droga na której spokojnie na >> jednym pasie obok siebie siê 2 auta zmieszcz± :) > > Wtedy s± dwa pasy, tyle ¿e niewymalowane. Nieprawda. -- Pozdrawiam, Damian Karwot damian.karwot (at) gmail kropa com JabberID: damian.karwot (at) jabster.pl, Tlen: madman1985 ICQ: 398539334, AIM: dkarwot, GG: 2283138 |
> Z tego co wiem, a je¿d¿ê ju¿ jaki¶ czas - jest to bezpieczniejsze i
> zdrowsze > ni¿ jazda "zgodnie z PoRD" tu¿ przy samej krawêdzi jezdni na 1 pasie > (prawym). > PoRD chyba nie maj± tu zastosowanie, bo omijasz/wyprzedzasz jad±cy pojazd, a przepisowo mo¿esz to robiæ tylko z lewej strony. r. |
U¿ytkownik "MadMan" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:... > Dnia Tue, 9 Sep 2008 19:13:58 +0200, Cavallino napisa³(a): > >>> O wiele szersze siê widuje. W Rybniku jest droga na której spokojnie na >>> jednym pasie obok siebie siê 2 auta zmieszcz± :) >> >> Wtedy s± dwa pasy, tyle ¿e niewymalowane. > > Nieprawda. BO? No fakt, nie napisa³e¶ jakie auta. Generalnie je¶li dwa pasy mog³y byæ, ale ich niewymalowano, to s± dwa. |
Remiczor pisze:
> PoRD chyba nie maj± tu zastosowanie, bo omijasz/wyprzedzasz jad±cy > pojazd, a przepisowo mo¿esz to robiæ tylko z lewej strony. r. o_O To dotyczy (z tego co pamietam) chyba tylko poza obszarem zabudowanym i gdzie masz max 2 pasy. W miescie przy 3 pasach (przy 2 chyba tez) mozesz normalnie wyprzedzac prawym pasem. Chyba jeszcze bylo ograniczenie, ze pod gorke nie mozna wyprzedzac prawym ;) |