![]() |
Re: Op³acalno¶æ diesla raz jeszcze.
Mariusz Chwalba napisa³(a):
> 25 lat, W201, 200Mm, remont w Polsce. Reszta siê zgadza :] Mo¿liwe :) Nie mogê odszukaæ tego artyku³u. -- Krzysiek |
U¿ytkownik "Myjk" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:ieprop$9m6$.pl... > 2010-12-21 10:17:00 Robert_J > >> > Za du¿o filmów tego typu siê chyba naogl±da³e¶. :P >> >> Nie, po prostu bywam w miejscach, gdzie kursanci ucz± siê je¼dziæ i >> widzê to w³asne oczy :-). > > OK, mam zatem inne obserwacje. Mimo wszystko mo¿na trafiæ na bardziej > zajechane auto benzynowe od prywatnego w³a¶ciciela ni¿ spod eLki. Co > wiêcej twierdzenie, ¿e takie auto mo¿e byæ wiêksz± min± ni¿ diesel z > przelotem 400kkm skrêcony do 160kkm jest dalekim nadu¿yciem. > Zawsze znajdzie siê gorszy egzemplarz jesli chce siê co¶ udowodniæ. Ale argument z korekcj± przebiegu jest bez sensu bo równie dobrze mo¿e byæ skrecona L-ka a do tego zar¿niêta na mie¶cie i przez kursantów ni¿ diesel "lataj±cy" zazwyczaj wiêkszo¶æ po trasie. |
Re: Opłacalność diesla raz jeszcze.
In the darkest hour on Tue, 21 Dec 2010 07:56:06 +0000 (UTC),
Myjk <.pl> screamed: >> Totalna bzdura. Benzynkę wypicowaną i odmłodzoną o wieki >> trafisz nie wiedząc nawet że katowana była na nauce jazdy, > > Silnik katowany na nauce jazdy? Dobre. :D > Katowanie to nie tylko zapieprzanie na wysokich obrotach po mieście. -- [ Artur M. Piwko : Pipen : AMP29-RIPE : RLU:100918 : From == Trap! : SIG:221B ] [ 10:31:14 user up 12658 days, 22:26, 1 user, load average: 0.90, 0.71, 0.27 ] Microsoft Windows 95, 96, 97, 98, 99, 00! |
Myjk napisa³(a):
> D³ugo tak kursant jecha³ ja jedynce z wyskakuj±cym silnikiem zanim > skasowa³ "ogrodzenie"? No,kilka lat tak katuj±. > ¯adne inne elementy nie s± katowane, przeci±¿ane, etc. Co Ty pierdzielisz. Ty chyba nigdy nie widzia³e¶ jak oni ruszaj± tymi samochodami. > Kto¶ mi opowiada³ -- wiêc znam przypadek kobiety, co nie zmienia³a > oleju 18 lat, tylko dolewa³a i chyba auto do¿y³o do koñca. W sumie > nie wiem, bo ten co opowiada³ nie skoñczy³ opowie¶ci. :P Masz luki. > Jak wszystkie, ale bardziej odm³adza siê Diesle ni¿ benzyny. Wszystkie jednakowo. > Ju¿ pomijam, ¿e taxiarze kupuj± g³ównie auta z silnikiem Diesla a > nie benzynowe. dwadzie¶cia lat temu. Z lpg jest ich od groma. > wiem doskonale o krêceniu liczników. Tylko w³a¶nie rzecz w tym, ¿e > liczniki najwiêcej krêci siê w Dieslach a nie w benzynach. Ja uj±³ bym to inaczej. Krêci siê takim i w takim, tylko inne przybiera sie warto¶ci w dieslu a inne w benzynie > Wiêksze prawdopodobieñstwo wtopy istnieje w przypadku Diesla. > Ponadto wk³ad po zakupie jest du¿o wiêkszy (rozrz±d, oleje, > filtry). W ka¿dym jest podobny, a jak kupi 2,5DTI to ma tam ³añcuch. :-D -- Krzysiek |
> Jakie zalety? Co do wad to rzeczywi¶cie napisa³em tylko obiegow± opiniê. > Dlatego napisa³em podobno. Nigdy nie mia³em pompowtrysków. Proszê: bardzo wysoki moment obrotowy przy stosunkowo niedu¿ym spalaniu, du¿y potencja³ na modyfikacje (i wzglêdna ³atwo¶æ ich przeprowadzenia). Wady: "twarda" i g³o¶na praca, szczególnie na zimno. Zdarzaj± siê przypadki obluzowania mocowania w g³owicy. Mam, u¿ywam, jestem zadowolony (nawet bardzo). |
On 2010-12-21, Artur(m) <> wrote:
>> Raczej: tylko silnik nie by³ katowany. > > Zw³aszcza ten "ruszany z trójki" > albo rozpêdzany z pi±tki od 20km/h Mniej ni¿ silnik po dowolnym PH :) Pzdr, Krzysiek Kie³czewski |
U¿ytkownik "Artur Frydel" <> napisa³
> Gdzie nie czytam, to opinie s± takie same; diesel (u¿ywany) siê > nie op³aca, > bo auta s± zaje¿d¿one, Jesli kupujesz auto z niemiec - to oni maja wysoki roczny podatek od diesla. Wiec faktyczne - te samochody wiecej jezdza. Z drugiej strony - jak ktos duzo jezdzi to tez kupuje diesla, wiec szansa na niezajezdzona benzynke jest jakby wieksza. > Bliscy znajomi, rodzina, i generalnie ludzie z otoczenia mówi± ¿e > to bzdura, > bo diesel jest de best a naprawy taniutkie (taka na przyk³ad > regeneracja > turbo to "tylko" parê stówek). turbo pare stowek, wtryski pare stowek - za sztuke itd :-) A z trzeciej strony - sobie kupilem takiego starego diesla i jak na razie to w silniku naprawilem termostat i wezyk paliwa :-) Ale wcale nie jest oszczedny - lepiej bylo zagazowac benzynke ... a moze wtryski wymienic :-) > No i jak to jest? Mam na my¶li 10-letnie diesle, a wiêc ju¿ > wtryski, pewno > common-raile... Ja siê na samochodach zbytnio nie znam i nie wiem > ju¿ kogo > s³uchaæ. Grupowych guru, czy szwagra? :) Wszystko od szczescia zalezy. Szwagier da ci gwarancje ze bedzie dobrze ? Ale benzyniaki tez sie psuja :-) 10-letnie auto nie inwestycja - kupic, zajezdzic, odkladac na drugie .. J. |
On 2010-12-21, Myjk <.pl> wrote:
> Sprzêg³o siê wymienia i po sprawie. ¯adne inne elementy nie s± > katowane, przeci±¿ane, etc. Przebiegi te¿ nie s± jakie¶ strasznie > kosmiczne, bo Lki je¿d¿± mo¿e sporo, ale powoli i po³owê czasu, jak nie > wiêcej na placach gdzie prawie w miejscu stoj±. Sprzêg³o, uk³ad kierowniczy, wspomaganie kierownicy, prawa strona zawieszenia (krawê¿niki), poduszki pod silnikiem i skrzyni±, czasem silnik obrywa od mêczenia go zbyt niskimi obrotami, skrzynia biegów. Reszta bêdzie w porz±dku :) Pzdr, Krzysiek Kie³czewski |
U¿ytkownik "Robert_J" <> napisa³ w
>> Silnik katowany na nauce jazdy? Dobre. :D > Je¶li uwa¿asz ¿e namiêtna jazda na jedynce, skakanie "¿abk±", > gwa³towne d³awienie silnika bo kursant za szybko pu¶ci³ sprzêg³o > itd. to nie jest katowanie silnika to gratulujê ;-) Trudno powiedziec. Silnik to mocne bydle, duzo musi zniesc. A na jedynce jest tak sobie obciazony. Sprzeglo wymienisz, trudno powiedziec w jakim stanie skrzynia. J. |
2010-12-21 10:28:23 Agent
> Zawsze znajdzie siê gorszy egzemplarz > jesli chce siê co¶ udowodniæ. Dok³adnie, dlatego w³a¶nie podwa¿y³em wypowied¼ Krzysztofa. > mo¿e byæ skrecona L-ka a do tego zar¿niêta na mie¶cie Nadal nie widzê tego r¿niêcia Elki na mie¶cie. :P ;) -- Pozdor Myjk xcarlink *MP3* player |