![]() |
Re: Silniki TSI od VW
U¿ytkownik "Boombastic" :
> Biedny ten nasz kraj gdy ludzie dokonuj± takich wyborów i to jeszcze biora To samo mi przychodzi do g³owy jak widze na stacji go¶cia tankujacego lpg do swojej beemy :) Natomiast z dieslami to nie jestesmy osamotnieni, tak jest w ca³ej Europie. > pod uwagê ile dostana za auto przy sprzeda¿y za 5 lat. A gdzie przyjemno¶æ > z jazdy? Wiesz co, moze mój przypadek nie jest najlepszym przyk³adem ale co powie go¶æ chc±cy sprzedaæ A8 4.2 w benzynie? :) Podejrzewam, ze gdyby to bylo 4.2tdi pozbylby sie tego w ci±gu jednego dnia za *uczciwe* pieni±dze. Kolejna rzecz to stosunek do motoryzacji. Sadz±c po Twojej aktywno¶ci na grupie jeste¶ pewnie wielkim pasjonatem. Ja raczej zwyk³ym u¿ytkownikiem, choæ nie powiem, maj±c tego lata przyjemno¶æ jazdy Tuaregiem V6 i podobnym LandCruiserem nabra³em ochoty na *konkretn±* jazdê. Z tym, ze to bylo w kraju gdzie galon benzyny jest tañszy ni¿ w Polsce jeden litr :-/ |
U¿ytkownik "adym" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:gd58tg$rk1$.neostrada.pl... > U¿ytkownik "Boombastic" : > >> Biedny ten nasz kraj gdy ludzie dokonuj± takich wyborów i to jeszcze >> biora > > To samo mi przychodzi do g³owy jak widze na stacji go¶cia tankujacego lpg > do swojej beemy :) A mi to lata. Je¼dzi pewnie fajnym autem za mniejsze pieni±dze, a nie stukonnym klekotem. Nic mi do tego. > Wiesz co, moze mój przypadek nie jest najlepszym przyk³adem ale co powie > go¶æ chc±cy sprzedaæ A8 4.2 w benzynie? :) A co i komu ma mówiæ? Sprzedaje i ju¿. > Podejrzewam, ze gdyby to bylo 4.2tdi pozbylby sie tego w ci±gu jednego > dnia za *uczciwe* pieni±dze. A tak to bêd± nieuczciwe? Od dawna wiadomo, ¿e auta z górnej pó³ki najwiêcej trac± na warto¶ci. I myslisz, ¿e ci je kupuj±cy bior± to pod uwagê? Bez jaj, to jak kupienie paczki zapa³ek. Takie auto musi byæ i to nie podlega dyskusji, bo pozycja spo³eczna, stanowisko, presti¿, etc. tego wymaga. > Kolejna rzecz to stosunek do motoryzacji. Sadz±c po Twojej aktywno¶ci na > grupie jeste¶ pewnie wielkim pasjonatem. Ja raczej zwyk³ym u¿ytkownikiem, > choæ nie powiem, maj±c tego lata przyjemno¶æ jazdy Tuaregiem V6 i > podobnym LandCruiserem nabra³em ochoty na *konkretn±* jazdê. Z tym, ze to > bylo w kraju gdzie galon benzyny jest tañszy ni¿ w Polsce jeden litr :-/ Sam widzisz. Ja przy zmianie auta d³ugo siê zastanawia³em czy czasem nie kupiæ atmosferycznego dwulitrowca czy 2,5 turbo. Dziewczyna mnie namówi³a (co auta rozró¿nia po kolorach) by jednak wzi±æ mocniejszego skoro tak ludzie chwal±. No i co? I pali tylko dwa litry wiêcej od poprzedniego, który mocy mia³ prawie dwa razy mniej i dwa razy gorsze osi±gi. W ¿yciu nie tylko pieni±dze siê licz±, do grobu ich nie zabierzesz. A jak bêdziesz le¿eæ na ³o¿u ¶mierci to pomyslisz sobie: dobrze ¿e kupi³em t± Octawiê z klekotem, moja rodzina bêdzie mia³a dodatkowy tysi±c na trumnê. Dlatego siê dziwiê jak kto¶ pytaj±c siê o auto z bardzo ciekawym technicznie silnikiem wybiera na koñcu opcjê kapelusz. |
>>> Biedny ten nasz kraj gdy ludzie dokonuj± takich wyborów i to jeszcze >>> biora >> >> To samo mi przychodzi do g³owy jak widze na stacji go¶cia tankujacego lpg >> do swojej beemy :) > > A mi to lata. Je¼dzi pewnie fajnym autem za mniejsze pieni±dze, a nie > stukonnym klekotem. Nic mi do tego. Kwestia punktu widzenia, dla mnie fajne auto to dobrze wyposa¿ony, wygodny i pachn±cy nowo¶ci± nawet je¶li ma to byæ stukonny klekot, a dla niego 12 letnia beemka z lpg i z wypierdzianymi fotelami nawet je¶li s± ze skóry. >> Wiesz co, moze mój przypadek nie jest najlepszym przyk³adem ale co powie >> go¶æ chc±cy sprzedaæ A8 4.2 w benzynie? :) > > A co i komu ma mówiæ? Sprzedaje i ju¿. Jak bedzie mia³ szczê¶cie to znajdzie jelenia :) >> Podejrzewam, ze gdyby to bylo 4.2tdi pozbylby sie tego w ci±gu jednego >> dnia za *uczciwe* pieni±dze. > > A tak to bêd± nieuczciwe? Od dawna wiadomo, ¿e auta z górnej pó³ki > najwiêcej trac± na warto¶ci. I myslisz, ¿e ci je kupuj±cy bior± to pod > uwagê? Bez jaj, to jak kupienie paczki zapa³ek. Takie auto musi byæ i to > nie podlega dyskusji, bo pozycja spo³eczna, stanowisko, presti¿, etc. tego > wymaga. No to ju¿ wiem dlaczego w takich autach montuje sie instalacje lpg. Dla Ciebie to jest presti¿, dla mnie zwyk³e buractwo i nie ma to nic wspolnego z pasj± motoryzacyjn±. Prawda? > Sam widzisz. Ja przy zmianie auta d³ugo siê zastanawia³em czy czasem nie > kupiæ atmosferycznego dwulitrowca czy 2,5 turbo. Dziewczyna mnie namówi³a > (co auta rozró¿nia po kolorach) by jednak wzi±æ mocniejszego skoro tak > ludzie chwal±. No i co? I pali tylko dwa litry wiêcej od poprzedniego, > który mocy mia³ prawie dwa razy mniej i dwa razy gorsze osi±gi. W ¿yciu > nie tylko pieni±dze siê licz±, do grobu ich nie zabierzesz. Sorry ale myslisz krótkowzrocznie i egoistycznie. Wiem, ze kazdy ma jakies marzenia ale mo¿e w ¿yciu jest wiêcej celów, na które warto spo¿ytkowaæ zaoszczêdzone pieni±dze. Mo¿na wykszta³ciæ swoje dzieci lub siebie je¶li siê ich nie posiada, mo¿na zwiedziæ ¶wiat albo zbudowaæ dom itp. > ³o¿u ¶mierci to pomyslisz sobie: dobrze ¿e kupi³em t± Octawiê z klekotem, > moja rodzina bêdzie mia³a dodatkowy tysi±c na trumnê. No widzisz ja staram siê nie byæ egoist± :) > Dlatego siê dziwiê jak kto¶ pytaj±c siê o auto z bardzo ciekawym > technicznie silnikiem wybiera na koñcu opcjê kapelusz. eee tam :) |
> Kwestia punktu widzenia, dla mnie fajne auto to dobrze wyposa¿ony, wygodny
> i pachn±cy nowo¶ci± nawet je¶li ma to byæ stukonny klekot, a dla niego 12 > letnia beemka z lpg i z wypierdzianymi fotelami nawet je¶li s± ze skóry. Nie pisa³e¶, ¿e ta beema ma tyle lat. >>> Wiesz co, moze mój przypadek nie jest najlepszym przyk³adem ale co powie >>> go¶æ chc±cy sprzedaæ A8 4.2 w benzynie? :) >> >> A co i komu ma mówiæ? Sprzedaje i ju¿. > > Jak bedzie mia³ szczê¶cie to znajdzie jelenia :) Bez znaczenia dla sprzedaj±cego. >> A tak to bêd± nieuczciwe? Od dawna wiadomo, ¿e auta z górnej pó³ki >> najwiêcej trac± na warto¶ci. I myslisz, ¿e ci je kupuj±cy bior± to pod >> uwagê? Bez jaj, to jak kupienie paczki zapa³ek. Takie auto musi byæ i to >> nie podlega dyskusji, bo pozycja spo³eczna, stanowisko, presti¿, etc. >> tego wymaga. > > No to ju¿ wiem dlaczego w takich autach montuje sie instalacje lpg. > Dla Ciebie to jest presti¿, dla mnie zwyk³e buractwo i nie ma to nic > wspolnego z pasj± motoryzacyjn±. Prawda? To twój problem, nie mój. > Sorry ale myslisz krótkowzrocznie i egoistycznie. > Wiem, ze kazdy ma jakies marzenia ale mo¿e w ¿yciu jest wiêcej celów, na > które warto spo¿ytkowaæ zaoszczêdzone pieni±dze. > Mo¿na wykszta³ciæ swoje dzieci lub siebie je¶li siê ich nie posiada, mo¿na > zwiedziæ ¶wiat albo zbudowaæ dom itp. Skoro ty musisz wybieraæ to ¿al mi ciebie. Ja realizujê wszystkie swoje marzenia. A kupno kompakta 1,4 od VW to raczej nie jest szczyt marzeñ. >> ³o¿u ¶mierci to pomyslisz sobie: dobrze ¿e kupi³em t± Octawiê z klekotem, >> moja rodzina bêdzie mia³a dodatkowy tysi±c na trumnê. > > No widzisz ja staram siê nie byæ egoist± :) A ja chce mieæ co wspominaæ. Rodzina ma za co mnie pochowaæ. >> Dlatego siê dziwiê jak kto¶ pytaj±c siê o auto z bardzo ciekawym >> technicznie silnikiem wybiera na koñcu opcjê kapelusz. > > eee tam :) Mo¿e go w³a¶nie ta rodzinka zdo³owa³a. |
>> Jak bedzie mia³ szczê¶cie to znajdzie jelenia :) > > Bez znaczenia dla sprzedaj±cego. W sensie o ile go znajdzie. >> No to ju¿ wiem dlaczego w takich autach montuje sie instalacje lpg. >> Dla Ciebie to jest presti¿, dla mnie zwyk³e buractwo i nie ma to nic >> wspolnego z pasj± motoryzacyjn±. Prawda? > > To twój problem, nie mój. Nie, je¶li ju¿ to jego problem ale zostawmy go ju¿ bo siê jeszcze ch³op zdo³uje :) >> Sorry ale myslisz krótkowzrocznie i egoistycznie. >> Wiem, ze kazdy ma jakies marzenia ale mo¿e w ¿yciu jest wiêcej celów, na >> które warto spo¿ytkowaæ zaoszczêdzone pieni±dze. >> Mo¿na wykszta³ciæ swoje dzieci lub siebie je¶li siê ich nie posiada, >> mo¿na zwiedziæ ¶wiat albo zbudowaæ dom itp. > > Skoro ty musisz wybieraæ to ¿al mi ciebie. Ja nie muszê, ja chcê. > marzenia. A kupno kompakta 1,4 od VW to raczej nie jest szczyt marzeñ. No w³a¶nie, wiêc dlaczego siê dziwisz? Akurat dla mnie wiêksze ciacho to d³ugowieczny klekot. Bedê z tym spokojniej spa³. W ogóle wci±¿ nie rozumiem co Was tak w mojej decyzji bulwersuje? Macie co¶ do w³a¶cicieli diesli? ;) |
¶ro, 15 pa¼ 2008 o 23:10 GMT, adym napisa³(a):
> nie rozumiesz kontekstu, to nie chodzi czy wypada, ja nie mam nic do gazu, > wrecz przeciwnie je¶li kto¶ robi to we wiadomym celu > ale jak ktos kto kupuje V8 i pali gazem to juz powinien sie nad soba > zastanowic bo to tak jakbys kupil jacht i go holowa³ kajakiem Bardzo zle porownianie... Benzyna to tak jak zwykla zarowka, lpg to tak jak swietlowka energooszczedna.... Jezeli uzyjesz swietlowek, mozesz obnizyc koszty oswietlenia, a bedzie rownie jasno... Jezeli bedziesz jezdzic na lpg, bedzie Ci sie jezdzilo rownie przyjemnie(V8), a obnizysz koszty... Pozdrawiam Brzezi -- [ E-mail: ][ <joost> Do you mean to say that I can ] [ Ekg: #3781111 ][ read mail with vi too? ;-) ] [ LinuxUser: #249916 ][ <Joey> Didn't you know that? ] [ <Joey> :r /var/spool/mail/jk ] [ -- debian-mentors ] |
>> Skoro ty musisz wybieraæ to ¿al mi ciebie.
> > Ja nie muszê, ja chcê. > >> marzenia. A kupno kompakta 1,4 od VW to raczej nie jest szczyt marzeñ. > > No w³a¶nie, wiêc dlaczego siê dziwisz? Tym bardziej siê dziwiê, bo zastanawiaj±c siê nad ciekawym silnikiem i maj±c jeszcze mozliwo¶æ wyboru skrzyni DSG ani chwili bym siê nie zastanawia³ nad klekotem. A ju¿ wersja 160 KM jest bardzo ciekawa, mimo, ze nie jestem w ogóle fanem niemieckiej popularnej motoryzacji. > Akurat dla mnie wiêksze ciacho to d³ugowieczny klekot. Bedê z tym > spokojniej spa³. Na taksówce pracujesz? Bêdziesz je¼dziæ tym autem przez 10 lat? > W ogóle wci±¿ nie rozumiem co Was tak w mojej decyzji bulwersuje? > Macie co¶ do w³a¶cicieli diesli? ;) A co mnie w³a¶ciciel diesla obchodzi? Zastrze¿enia mam do samego auta i silnika - s³abe osi±gi, zu¿ycie paliwa nie jest jako¶ znacz±co mniejsze, klekot, klekot, klekot. Silnik i auto dla kapelusza. Ja jeszcze nie jestem tak stary. |
On 15 Pa¼, 20:14, "adym" <> wrote:
> Kwestia punktu widzenia, dla mnie fajne auto to dobrze wyposa¿ony, wygodny i > pachn±cy nowo¶ci± nawet je¶li ma to byæ stukonny klekot, a dla niego 12 > letnia beemka z lpg i z wypierdzianymi fotelami nawet je¶li s± ze skóry. Widzê, ¿e te nowe i pachn±ce auta to te¿ czasami burakowozy ... |
U¿ytkownik "arek.pp" :
>Widzê, ¿e te nowe i pachn±ce auta to te¿ czasami burakowozy ... pff :) tankujesz lpg? |
> Tym bardziej siê dziwiê, bo zastanawiaj±c siê nad ciekawym silnikiem i > maj±c jeszcze mozliwo¶æ wyboru skrzyni DSG ani chwili bym siê nie > zastanawia³ nad klekotem. A ju¿ wersja 160 KM jest bardzo ciekawa, mimo, > ze nie jestem w ogóle fanem niemieckiej popularnej motoryzacji. no tak ale wersja 160KM z DSG to dwie dychy roznicy wiec nie ma co porownywac, w tej cenie szukalbym czegos innego. > A co mnie w³a¶ciciel diesla obchodzi? Zastrze¿enia mam do samego auta i > silnika - s³abe osi±gi, zu¿ycie paliwa nie jest jako¶ znacz±co mniejsze, > klekot, klekot, klekot. Silnik i auto dla kapelusza. Ja jeszcze nie jestem > tak stary. ...a czy ja Cie namawiam zebys to kupowa³? Wrzuæ na luz. |