![]() |
Re: Op³acalno¶æ diesla raz jeszcze.
> ...nie nale¿y
> demonizowaæ starszych diesli, mam racjê? No chyba ¿e jest > to VW 1,9TDI > którego dobre egzemplarze s± jak Yeti. Chyba co¶ Ci siê pomyli³o ;-))). |
> Jakie zalety? Co do wad to rzeczywi¶cie napisa³em tylko
> obiegow± opiniê. Dlatego napisa³em podobno. Nigdy nie > mia³em pompowtrysków. Skoro nie mia³e¶ to po co powtarzasz urban legend? ;-))). Ja mam od ponad piêciu lat i jedynymi usterkami by³y dwie ¶wiece ¿arowe i miesi±c temu pad³ czujnik temperatury paliwa (nawet nie wiedzia³em ¿e takowy jest, podobnie zreszt± jak ch³odnica paliwa). Zreszt± podejrzewam ¿e ma³o kto by siê zorientowa³ ¿e czujnik w ogóle siê popsu³, bo jedynym objawem by³o bardzo delikatne szarpanie. ¦wiece w ASO to koszt ok. 100 z³, czujnik ok. 50 z³ plus wymiana. Wiêc raczej nie mogê powiedzieæ ¿e jest to wadliwy silnik :-). |
> Mam nadzieje, ¿e mój TDI nie czyta grup i siê nie wnerwi
Ja te¿ swojemu muszê odci±æ net ;-))). |
2010-12-21 09:37:07 Krzysztof 45
> Myjk napisa³(a): > > Silnik katowany na nauce jazdy? Dobre. :D > Oczywi¶cie ¿e dobre. > Na placu manewrowym nie raz widzia³em katowany na > jedynce, ¿e o ma³o by nie wyskoczy³. D³ugo tak kursant jecha³ ja jedynce z wyskakuj±cym silnikiem zanim skasowa³ "ogrodzenie"? Poza tym, nie s±dzê aby wtedy dochodzi³o choæby do po³owy skali obrotomierza. > A sprzêg³o jeszcze co przezywa, > to tylko ono wie. Sprzêg³o siê wymienia i po sprawie. ¯adne inne elementy nie s± katowane, przeci±¿ane, etc. Przebiegi te¿ nie s± jakie¶ strasznie kosmiczne, bo Lki je¿d¿± mo¿e sporo, ale powoli i po³owê czasu, jak nie wiêcej na placach gdzie prawie w miejscu stoj±. > > > albo przez taryfiarza, > > No, ci te¿ pa³uj± silniki. > Tak. Lej± najtañsz± gnojówkê (w³±cznie z opa³em, > choæ uwa¿am go za same witaminy), Chyba pisali¶my o benzynowym silniku? > nie zmieniaj± oleju, Kto¶ mi opowiada³ -- wiêc znam przypadek kobiety, co nie zmienia³a oleju 18 lat, tylko dolewa³a i chyba auto do¿y³o do koñca. W sumie nie wiem, bo ten co opowiada³ nie skoñczy³ opowie¶ci. :P > robi± du¿e przebiegi, a przy odsprzeda¿y > odm³adzaj± o kilka "lat ¶wietlnych". Jak wszystkie, ale bardziej odm³adza siê Diesle ni¿ benzyny. Ju¿ pomijam, ¿e taxiarze kupuj± g³ównie auta z silnikiem Diesla a nie benzynowe, w³a¶nie ze wzglêdu na rzeczony przebieg. > > Kto kupuje przedstawicielom auto z silnikiem benzynowym? > Ma³o ich je¼dzi? Zdecydowanie mniej. > > Dla przyk³adu, diesel po przedstawicielu handlowym, PUG 306 SW, > > równo 3 lata u¿ywany, 218 kkm. Teraz dosta³ 307 SW, zwiêkszyli mu > > obszar. Szacuje, ¿e przejedzie tym ze 300kkm po 3 latach. > To teraz zobacz w og³oszeniach przebiegi tych trzy letnich samochodów. Nie muszê, wiem doskonale o krêceniu liczników. Tylko w³a¶nie rzecz w tym, ¿e liczniki najwiêcej krêci siê w Dieslach a nie w benzynach. > Ja nie twierdzê ¿e w ka¿dym przypadku j.w. tak jest. Ale istnieje > bardzo du¿e prawdopodobieñstwo, ¿e gdy nie znamy w³a¶ciciela, to > w³a¶nie tak wtopimy. > > U¿ywanego Diesla nie polecam kupowaæ bez odpowiedniej (czyt. > > szerokiej) wiedzy technicznej. > A ja ¿adnego nie polecam kupowaæ bez szerokiej wiedzy technicznej, > zw³aszcza gdy nie znamy w³a¶ciciela. Wiêksze prawdopodobieñstwo wtopy istnieje w przypadku Diesla. Ponadto wk³ad po zakupie jest du¿o wiêkszy (rozrz±d, oleje, filtry). -- Pozdor Myjk xcarlink *MP3* player |
2010-12-21 10:00:10 Robert_J
> Je¶li uwa¿asz ¿e namiêtna jazda na jedynce, skakanie "¿abk±", > gwa³towne d³awienie silnika bo kursant za szybko pu¶ci³ > sprzêg³o itd. to nie jest katowanie silnika to gratulujê ;-) Za du¿o filmów tego typu siê chyba naogl±da³e¶. :P Jak nie ma kamery to instruktor przerywa takie akcje bardzo szybko. W sumie te¿ nie jest kamikadze ¿eby co tydzieñ wymieniaæ sprzêg³o, skrzyniê, itd. -- Pozdor Myjk xcarlink *MP3* player |
> Za du¿o filmów tego typu siê chyba naogl±da³e¶. :P
Nie, po prostu bywam w miejscach, gdzie kursanci ucz± siê je¼dziæ i widzê to w³asne oczy :-). |
U¿ytkownik "Robert_J" <> napisa³ w wiadomo¶ci news:iepqtt$73s$.pl... >> Jakie zalety? Co do wad to rzeczywi¶cie napisa³em tylko obiegow± opiniê. >> Dlatego napisa³em podobno. Nigdy nie mia³em pompowtrysków. > > Skoro nie mia³e¶ to po co powtarzasz urban legend? ;-))). Ja Urban nie urban. Jak pojawia siê wiele opini negatywnych o np. elektryce w autach francuskich to dla jednego jest to urban legend a inny powie ¿e prawda. To ¿e Tobie siê nic nie popsu³o to nie znaczy ¿e to norma. Mi tez siê nie popsu³y wtryski, turbo i ko³o dwumasowe ale nie twierdze ¿e czêste usterki tego to urban legend. |
U¿ytkownik "Myjk" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:iepqvs$78p$.pl... > 2010-12-21 09:37:07 Krzysztof 45 > >> Myjk napisa³(a): >> > Silnik katowany na nauce jazdy? Dobre. :D >> Oczywi¶cie ¿e dobre. >> Na placu manewrowym nie raz widzia³em katowany na >> jedynce, ¿e o ma³o by nie wyskoczy³. > > D³ugo tak kursant jecha³ ja jedynce z wyskakuj±cym > silnikiem zanim skasowa³ "ogrodzenie"? Poza tym, > nie s±dzê aby wtedy dochodzi³o choæby do po³owy > skali obrotomierza. > ale o wiele gorsze sa w³±snie te obroty typu 20 km/h na V ni¿ te pod czerwone pole. > Sprzêg³o siê wymienia i po sprawie. ¯adne inne elementy nie s± > katowane, przeci±¿ane, etc. Przebiegi te¿ nie s± jakie¶ strasznie > kosmiczne, bo Lki je¿d¿± mo¿e sporo, ale powoli i po³owê czasu, jak nie > wiêcej na placach gdzie prawie w miejscu stoj±. To tym bardziej bo raz ¿e spory przebieg to jeszcze wiêkszo¶c tego po miescie. A stanie na placu to znowu praca silnika bez nabijania przebiegu wiêc znowu ¿u¿ycie którego nie odzwierciedla licznik. > |
2010-12-21 10:17:00 Robert_J
> > Za du¿o filmów tego typu siê chyba naogl±da³e¶. :P > > Nie, po prostu bywam w miejscach, gdzie kursanci ucz± siê je¼dziæ i > widzê to w³asne oczy :-). OK, mam zatem inne obserwacje. Mimo wszystko mo¿na trafiæ na bardziej zajechane auto benzynowe od prywatnego w³a¶ciciela ni¿ spod eLki. Co wiêcej twierdzenie, ¿e takie auto mo¿e byæ wiêksz± min± ni¿ diesel z przelotem 400kkm skrêcony do 160kkm jest dalekim nadu¿yciem. -- Pozdor Myjk xcarlink *MP3* player |
U¿ytkownik "Myjk" <.pl> napisa³ w wiadomo¶ci news:iepr66$7p0$.pl... > 2010-12-21 10:00:10 Robert_J > >> Je¶li uwa¿asz ¿e namiêtna jazda na jedynce, skakanie "¿abk±", >> gwa³towne d³awienie silnika bo kursant za szybko pu¶ci³ >> sprzêg³o itd. to nie jest katowanie silnika to gratulujê ;-) > > > Za du¿o filmów tego typu siê chyba naogl±da³e¶. :P > Jak nie ma kamery to instruktor przerywa takie akcje > bardzo szybko. W sumie te¿ nie jest kamikadze ¿eby > co tydzieñ wymieniaæ sprzêg³o, skrzyniê, itd. > Chyba egzaminator. Instruktor nie mo¿e przerwaæ "akcji". Co najwy¿ej mo¿e ³agodziæ sprawê swoimi peda³ami :) |