![]() |
Re: Silnik benzynowy w Zafirze
U¿ytkownik "bratPit" < > > zjawisko ma miejsce w benzyniakach, nie wiem jak w dieslach ale nie > s³ysza³em by kto¶ opisywa³ problemy z tego powodu, No wiem, ¿e ma w benzyniakach, przecie¿ napisa³em, ¿e mia³em X16XEL, który ¿ar³ olej jak szalony i nawet wymiana uszczelniaczy nie pomog³a - tyle, ¿e ja w tym motorze wymienia³em olej chyba nawet cze¶ciej ni¿ 15kkm - widaæ mia³em pecha Pozdrówki oczywi¶cie |
Przemys³aw Czaja pisze:
> Nie bardzo wiem jak odnie¶æ siê do Twojej wypowiedzi - producent zaleca > ja siê stosujê - przebieg 180kkm i nie bierze grama oleju (piszê o > obecnej Vectrze) w astrze z X16XEL robi³em wymiany(15kkm) i olej jad³a > jak szalona - nie chcê siaæ ¿adnych teorii spiskowych - opisujê tylko > moje osobiste do¶wiadczenia. Sprawa wyglada tak ze producenci wydluzaja sobie nieraz calkiem dowolnie przebiegi. U mnie jest co 15kkm, w rok mlodszym modelu z tym samym silnikiem (100% te same podzespoly, filtry, panewki, pierscienie itp) i na tym samym oleju zaleca juz wymiane co 30kkm. Czy na zdrowie mu to wychodzi? W±tpie. Pozdrawiam Pawel |
U¿ytkownik "DoQ" > Sprawa wyglada tak ze producenci wydluzaja sobie nieraz calkiem > dowolnie przebiegi. U mnie jest co 15kkm, w rok mlodszym modelu z tym > samym silnikiem (100% te same podzespoly, filtry, panewki, pierscienie > itp) i na tym samym oleju zaleca juz wymiane co 30kkm. Czy na zdrowie > mu to wychodzi? W±tpie. No w³asnie - zdaje siê, ¿e mo¿emy tylko sobie "gdybaæ" i chyba nie znajdziemy nigdzie ¿adnych miarodajnych testów potwierdzaj±cych lub neguj±cych wp³ywu czêstotliwo¶ci wymiany oleju na zu¿ycie silnika, choæ jestem sk³onny przyznaæ racjê bratuPitu ;-) (mo¿e wie z autopsji lub kilku przyk³adów) ¿e jednak zbyt rzadkie wymiany powoduj± jakie¶ tam uszkodzenia silnika. |
Przemys³aw Czaja pisze:
> > U¿ytkownik "bratPit" < >> >> zjawisko ma miejsce w benzyniakach, nie wiem jak w dieslach ale nie >> s³ysza³em by kto¶ opisywa³ problemy z tego powodu, > > No wiem, ¿e ma w benzyniakach, przecie¿ napisa³em, ¿e mia³em X16XEL, > który ¿ar³ olej jak szalony i nawet wymiana uszczelniaczy nie pomog³a - > tyle, ¿e ja w tym motorze wymienia³em olej chyba nawet cze¶ciej ni¿ > 15kkm - widaæ mia³em pecha > Nie mia³e¶ pecha kolego ten typ tak ma :) |
Przemys³aw Czaja pisze:
> > U¿ytkownik "bratPit" < >> >> zjawisko ma miejsce w benzyniakach, nie wiem jak w dieslach ale nie >> s³ysza³em by kto¶ opisywa³ problemy z tego powodu, > > No wiem, ¿e ma w benzyniakach, przecie¿ napisa³em, ¿e mia³em X16XEL, > który ¿ar³ olej jak szalony i nawet wymiana uszczelniaczy nie pomog³a - > tyle, ¿e ja w tym motorze wymienia³em olej chyba nawet cze¶ciej ni¿ > 15kkm - widaæ mia³em pecha Ja jak dobrze pójdzie to dolewam litr na 3000 |
Przemys³aw Czaja pisze:
> > U¿ytkownik "DoQ" > >> Sprawa wyglada tak ze producenci wydluzaja sobie nieraz calkiem >> dowolnie przebiegi. U mnie jest co 15kkm, w rok mlodszym modelu z tym >> samym silnikiem (100% te same podzespoly, filtry, panewki, pierscienie >> itp) i na tym samym oleju zaleca juz wymiane co 30kkm. Czy na zdrowie >> mu to wychodzi? W±tpie. > > No w³asnie - zdaje siê, ¿e mo¿emy tylko sobie "gdybaæ" i chyba nie > znajdziemy nigdzie ¿adnych miarodajnych testów potwierdzaj±cych lub > neguj±cych wp³ywu czêstotliwo¶ci wymiany oleju na zu¿ycie silnika, choæ > jestem sk³onny przyznaæ racjê bratuPitu ;-) (mo¿e wie z autopsji lub > kilku przyk³adów) ¿e jednak zbyt rzadkie wymiany powoduj± jakie¶ tam > uszkodzenia silnika. Z autopsji - nie powoduj±. Badany pacjent to w³a¶nie zafira 16 16v 101km czyli rzeczony wcze¶niej przez kolegê silnik. Wymieniam tylko i wy³±cznie filtr oleju nie ruszam bo po kiego grzyba. |
Sebastian Biały pisze:
> On 2010-07-14 23:59, Sebastian Biały wrote: >> Sam szukam uzywanej Zafiry B w benzynie i _nie ma_. > > Chwila moment, to tutaj wszyscy odradzają benzynę że niby fe a przed > miesiącem radzono mi żeby kupić (na tej grupie) Zafirkę B z benzyną 2.2. > No to szukam szukam a tu same turbodiesle. Teraz mam turbodiesla i juz > nie chcę ;) Komfort jazdy po mieście to jakas pomyłka. > > Wic jak z ta zafirą? 2.2 benzynowy: > > a) w ogóle był w nich montowany? > > b) warto nawet zakładając wymianę za pareset zł jakiejś drobnicy w > głowicy ? > > Jestem zdeterminowany żeby kupić coś 7 osób w benzynie a tu jak na złość > same szwabskie Zafiry na olej po komisach i ogłoszeniach :/ A zastanawiałeś się może nad renią ? |
Dnia 2010-07-16 00:37, *Przemys³aw Czaja* napisa³, a mnie co¶
podkusi³o, ¿eby odpisaæ: >> Sprawa wyglada tak ze producenci wydluzaja sobie nieraz calkiem >> dowolnie przebiegi. U mnie jest co 15kkm, w rok mlodszym modelu z tym >> samym silnikiem (100% te same podzespoly, filtry, panewki, pierscienie >> itp) i na tym samym oleju zaleca juz wymiane co 30kkm. Czy na zdrowie >> mu to wychodzi? W±tpie. > > No w³asnie - zdaje siê, ¿e mo¿emy tylko sobie "gdybaæ" i chyba nie > znajdziemy nigdzie ¿adnych miarodajnych testów potwierdzaj±cych lub > neguj±cych wp³ywu czêstotliwo¶ci wymiany oleju na zu¿ycie silnika, choæ > jestem sk³onny przyznaæ racjê bratuPitu ;-) (mo¿e wie z autopsji lub > kilku przyk³adów) ¿e jednak zbyt rzadkie wymiany powoduj± jakie¶ tam > uszkodzenia silnika. Ja bym nie demonizowa³ pod warunkiem u¿ywania dobrego oleju syntetycznego przeznaczonego do silników z d³ugimi okresami miêdzyprzegl±dowymi. Osobi¶cie robiê ma³e przebiegi 15-20 kkm rocznie, wiêc w zasadzie wymieniam po "staremu", ale kolega je¼dzi znacznie wiêcej oko³o 50 kkm rocznie i wymienia olej co 30 kkm - do przebiegów 150-180 kkm kiedy zmienia samochód nie dolewa³ (piszê w czasie przesz³ym, bo teraz je¼dzi dieslem). Kiedy¶ mu lali Mobila1 0w40 i 5w50 a od jakiego¶ czasu Castrola SLX 0w30. Pozdrawiam - Mirek PS. Ja mam w baga¿niku litr oleju - ju¿ 3 lata ma butelka - nieotwierana :) -- Mirek Ptak - Vectra C '07 kombi 1.9 CDTI, PMS & PRRC edition President Herbert *old* on board :) kolczan( a t )dronet(kropek) p l PMS+ PJ++ S* p+ M++ W++ P+:+ X++ L+ B++ M- Z++ T- W CB++ |
On 15 Lip, 21:06, Sebastian Bia³y <.pl> wrote:
> Wic jak z ta zafir±? 2.2 benzynowy: > > a) w ogóle by³ w nich montowany? Wyglada, ze tak. > b) warto nawet zak³adaj±c wymianê za pareset z³ jakiej¶ drobnicy w g³owicy ? Jesli bierze olej, to do roboty najczesciej uszczelniacze zaworowe + pierscienie tlokowe (w tym silniku montowano kiepskiej jakosci pierscienie, byla na to akcja serwisowa). powodzenia Adam |
U¿ytkownik "Adam Adamaszek" > Jesli bierze olej, to do roboty najczesciej uszczelniacze zaworowe + > pierscienie tlokowe (w tym silniku montowano kiepskiej jakosci > pierscienie, byla na to akcja serwisowa). Tak w³a¶nie podejrzewa³em, ¿e wina nie jest nieterminowa wymiana oleju a wada silnika, ale nie chcia³em siê sprzeczaæ z bratemPitem ;-) Pozdrówki |