![]() |
Re: Trzy b³yski
On Thu, 29 Apr 2010 20:51:47 +0200, Grzegorz Krukowski
<> wrote: >On Thu, 29 Apr 2010 20:37:18 +0200, Sebastian Bia³y ><.pl> wrote: > >>Grzegorz Krukowski wrote: >>> Moment, we¼my radar na s³upie. Po pierwsze ,,patrzy'' on pod pewnym >>> k±tem na drogê i ju¿ z tego powodu samochody s± rozgêszczone (patrzy >>> na nie bardziej z góry). Czy taki system radarowy nie mo¿e mieæ np. X >>> niezale¿nych nadajników-odbiorników o antenach skonstruowanych tak, >>> aby patrzy³y wy³±cznie na b. w±ski wycinek drogi. >> >>Mikrofale ogólnie da siê skupiaæ. Ale specyfika samych mikrofal powoduje >>¿e ma to inn± jako¶æ ni¿ optyka. I w dodatku odbija siê od innych >>elementów ni¿ optyka. To wszytsko powoduje ze mozna poddaæ w w±tpliwo¶c >>czy obiekt generuj±cy odpowied¼ jest na pewno w kadrze. > >Zgodzisz siê chyba jednak, ¿e zawê¿aj±c k±t widzenia anteny zwiêkszasz >prawdopodobieñstwo oceny? > > >> >>> Druga rzecz. Podejrzewam, ¿e radary rêczne maj± te¿ swego rodzaju >>> zabezpieczenie, ¿e impulsy powracaj±ce za wcze¶nie (= za blisko) czy >>> za pó¼no (=za daleko) nie s± brane w ogóle pod uwagê. >> >>Radary dzialaly (i pewnie dalej dzia³aj±) na zasadzie zjawiska Dopplera. >>Nie s± w stanie okresliæ w jakiej odleg³o¶ci jest poruszaj±cy siê >>obiekt. To nie dalmierz. Moga obliczaæ co najwy¿ej widmo sygna³u >>okreslaj±c ile jest ró¿nych prêdko¶ci w sygnale zwrotnym. Niewiele >>wiêcej. Emutuj± sygna³ ci±g³y i odpowied¼ z mieszacza jest ci±g³a. > > >Je¿eli radar nadaje w ,,paczkach'' to >(1) na podstawie czasu powrotu paczek w przybli¿eniu okre¶limy >odleg³o¶æ. >(2) na podstawie analizy widma danej paczki okre¶laj± prêdko¶æ. Zreszt±, aby to uwiarygodniæ, tutaj masz linka do pracy uczelnianej jak sprawdzaæ radary i na stronie 17ej masz krótki opis zasady dzia³ania szwedzkiego radaru firmy Sensys. -- Grzegorz Krukowski |
> Redukcja czerwonych oczu? ;-)
No w³a¶nie pierwsze co mi przysz³o do g³owy :)) Piotr |
Grzegorz Krukowski wrote:
> Zreszt±, aby to uwiarygodniæ, tutaj masz linka do pracy uczelnianej > jak sprawdzaæ radary i na stronie 17ej masz > krótki opis zasady dzia³ania szwedzkiego radaru firmy Sensys. Na stonie 17ej jest opis multitaskingu w systemie informatycznym (fragment teoretycznego wodolejstwa) maj±cego z radarami 0 wspólnego. Mo¿e chodzi o inn± stronê? |
On Thu, 29 Apr 2010 21:33:21 +0200, Sebastian Bia³y
<.pl> wrote: >Grzegorz Krukowski wrote: >> Zreszt±, aby to uwiarygodniæ, tutaj masz linka do pracy uczelnianej >> jak sprawdzaæ radary i na stronie 17ej masz >> krótki opis zasady dzia³ania szwedzkiego radaru firmy Sensys. > >Na stonie 17ej jest opis multitaskingu w systemie informatycznym >(fragment teoretycznego wodolejstwa) maj±cego z radarami 0 wspólnego. >Mo¿e chodzi o inn± stronê? To wedle tej numeracji 9. -- Grzegorz Krukowski |
On Thu, 29 Apr 2010 21:35:01 +0200, Grzegorz Krukowski
<> wrote: >To wedle tej numeracji 9. Punkt 3.1.4 -- Grzegorz Krukowski |
Uncle Pete pisze:
>> lewy profil, prawy profil i en face... > > Aaaa... a my¶la³em, ¿e pierwszy to by³ przedb³ysk dla redukcji > "czerwonych oczy" )))) Prêdko¶æ, komórka w ³apie i niezapiête pasy. Kumulacja znaczy siê, jak dzi¶ w Lotto. ;) -- Marcin "Kenickie" Mydlak Wroc³aw, GG:291246, Skype:kenickie_pl P307 2.0HDi/90 "Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk, a ro¶nie popyt na ¶wiêty spokój." |
Grzegorz Krukowski wrote:
>>To wedle tej numeracji 9. > Punkt 3.1.4 Tak widze. Szkoda że nie ma danych o geometrii pomiaru poza enigmantycznym Target Size = 2 m2. |
Dnia Thu, 29 Apr 2010 21:10:16 +0200, Uncle Pete napisa³(a):
> Tu nie chodzi o sen - bo ile wg taryfikatora kosztuje przekroczenie > poni¿ej 10 km/h? By³by to zreszt± mój pierwszy raz :) A nawet nie wiem, czy jest w ogóle karane... -- ___________ (R) /_ _______ Adam 'Trzypion' P³aszczyca (+48 502) 122 688 ___/ /_ ___ os. Jagielloñskie 13/43 31-833 Kraków (012 378 31 98) _______/ /_ Wywo³ywanie slajdów ___________/ PMS++PJ+S*+++P+++M+++W--P+++X+++L+++B+M+++Z++T-WCB++ |
Re: Trzy błyski
W dniu 2010-04-29 19:58, Sebastian Biały pisze:
> Jakie zjawisko fizyczne pozwala na określenie mikrofalami ktory pojazd > odbija? Masz ich w kadrze 4. Jak mikrofale je odróżniają w sensie > potrafią wskazać który pik w widmie po wyjściu z diody detekcyjnej jest > od którego pojazdu? Dla utrudnienia mają karoserie z różnych materiałów > (więc pomiar siły sygnału nie ma sensu). Oczywiście to pytanie poza > konkursem bo ja pytalem o pewnośc ze jeden samochód w kadrze oznacza > jedno również dla mikrofal. Ale z chęcią posłucham odpowiedzi. A jesteś pewien że ten radar mikrofalowy działa na zasadzie pomiaru różnicy czasów powrotu sygnału (paczki sygnałów) wysłanych w czasie T i T+t, i detekcja powrotu jest detekcją "piku na diodzie"? Raczej _wydaje_ mi się że to radar doplerowski, który daje sygnał ciagły (lub sygnał ciągły w zakresie jednej paczki) i analizuje przez to co wraca (przesunięcia odbieranej częstotliwości od częstotliwości nadawanej). Wtedy nie ma problemu by z odbieranego sygnału wyłowić jeden, dwa albo więcej obiektów, typu "coś się zbliża z predkością V1, drugie coś z V2 coś się oddala z V3" bo to będą tylko kolejne prążki w widmie fft odpowiednio proporcjonalnie do prędkości przesunięte (a ich ampituda wtedy nie jest istotna). Co prawda nic to nie powie co do tego "V1 było na pasie lewym a V2 na prawym" ale jakiś tam pogląd na sytuację w eterze może dawać (choćby do detekcji "mamy czysty strzał, oprócz delikwenta nic się nie porusza w pobliżu") -- | Bartlomiej Kuzniewski | GG:23319 tel +48 696455098 | |
Adam P³aszczyca pisze:
> Dnia Thu, 29 Apr 2010 21:10:16 +0200, Uncle Pete napisa³(a): > >> Tu nie chodzi o sen - bo ile wg taryfikatora kosztuje przekroczenie >> poni¿ej 10 km/h? By³by to zreszt± mój pierwszy raz :) > > A nawet nie wiem, czy jest w ogóle karane... 6-10 km/h jest karane jednym punktem, mandat OIDP 50-100 z³, tylko rzadko mi¶kom chce siê zatrzymywaæ takich "zwyrodnialców" :) -- Grzegorz Joñca GG: 7366919 JID: Mazda 6 2.0 "parafinka" Kombi |